Dežurali na izborima, a bez dnevnica i posle 2 meseca – u GIK-u kažu problem zapisnici

0
933
Foto: YouTube Screenshot

Više od 2 meseca je prošlo od poslednjih izbora u Srbiji. Glasalo se za republički, gradski i opštinske parlamente, bilo je puno kontrolora, a neki od njih koji su se javili Južnim vestima kažu da još nisu dobili obećane dnevnice. Predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Ljiljana Berić kaže da je novac na računu, ali da su problem zapisnici o prisutnosti koji zbog lošeg vođenja usporavaju isplate.

2.500 dinara za predsednika i njegovog zamenika i po 1.500 za člana biračkog odbora i njegovog zamenika – toliko bi trebalo da dobiju oni koji su na biračkim mestima “čuvali” kutije i kontrolisali izborni proces 21. juna, pišu Južne vesti.

Međutim, novac nije stigao do svih.

– Nakon dva i po meseca još uvek nije krenula isplata. Iz Gradske izborne komisije se niko ne javlja na telefon. Na telefon izborne komisije u Beogradu nemaju šta da kažu niti znaju kome da se obratimo! Uredno je iz svake stranke uzet žiro račun građana na koji bi trebalo da se uplati novac, a sad kad se pozove stranka kažu ne zavisi od njih vec od „vrha“ – piše jedna čitateljka Južnih vesti.

Novinarima Južnih vesti odgovori nisu stigli iz Beograda, iz Republičke izborne komisije, ali se predsednica Gradske izborne komisije Ljiljana Berić javila na telefon i to sa odmora.

Ona kaže da GIK delimično ima veze sa isplatama i to samo za kontrolore lista koje nisu učestvovale i na republičkim izborima.

Tvrdi da je novac u kasi i da se isplaćuje sukcesivno, ali da ide sporo zbog loših zapisnika.

– Sredstva iz RIK-a su na podračunu Gradske uprave sa kojeg se to isplaćuje, a sredstva Gradske izborne komisije su takođe na računu. Zbog neurednih spiskova sve malo duže traje. I dobro je da se oni kojima nije isplaćeno samo jave u kancelariju broj 12, u Gradskoj upravi – kaže Berićeva.

Da Vas podsetimo:  BAKA PETRICA (98) SRUŠILA NEOBIČAN REKORD: Starica iz Kraljeva za godinu i po dana uradila ovo!

Pojašnjava da su se javila dva problema – neuredni računi i neuredni zapisnici o prisutnosti. Procedura je takva da se ljudi jave da nisu dobili dnevnicu, pa se onda zove predsednik Biračkog odbora koji svojim potpisom i potvrđuje da su oni dežurali ili ne.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime