Dežurni policajci pištolje zamenili puškama

0
1116

2015-06-26_053931

Dežurni policajci, koji su doskora nosili pištolje u futrolama, sada nose automatske puške po modelu kalašnjikova. To je začudilo neke građane, a u niškoj policiji objašnjavaju da su u celoj zemlji pojačane mere bezbednosti „zbog dešavanja u Kumanovu“ i da nema razloga za strah.

Brojni građani su se javili redakciji “Južnih vesti” sa pitanjem zašto je policija ovih dana “naoružana do zuba” i da li treba da strahuju za svoju bezbednost.

Na nekoliko mesta u gradu viđam policajce s puškama na leđima. Šta drugo da mislim do da smo kao građani ugroženi pa su se zato naoružali dugim cevima?! Nije prijatno videti toliko pušaka na ulici, kao da je neko vanredno stanje – kaže jedan uznemireni Nišlija.

Razloga za uznemirenost, tvrdi načelnik Policijske uprave Niš Srđan Grekulović, nema.

Reč je o tome, objašnjava on, da su mere bezbednosti podignute na viši nivo “zbog dešavanja u Kumanovu i eventualnih terorističkih pretnji”, ali da nema konkretne opasnosti.

To su pojačane mere na nivou Srbije koje i mi poštujemo. Odskora je uvedeno da, pored kratkog, policija nosi i dugo naoružanje, ali ćemo to uskoro da ukinemo. U svakom slučaju, nema konkretnih pretnji i narod nema razloga da brine – kaže Grekulović.

Saša Đorđević iz beogradskog Centra za bezbednosnu politiku potvrđuje da policija u uniformi može da nosi duge cevi samo onda kada postoji rizik po njih ili građane, odnosno kada je bezbednost na neki način ugrožena.

Takvo oružje je, kaže on, spremno za upotrebu, s metkom u cevi, ali zakočeno.

Da je ova izmena u naoružanju začudila građane potvrđuju i policajaci koji sa dugim cevima dežuraju ispred svakog policijskog objekta. Oni kojma su automatske puške M70AB2 okačene o rame kažu da im povremeno prolaznici prilaze da pitaju kakvo je to oružje i zašto ga nose.

Da Vas podsetimo:  Slučaj Uroša Blažića: Sistem koji ne vidi problem dok ne nastane haos

2015-06-26_054053
Automatska puška po modelu „Kalašnjikova“; foto: zastava-arms.rs

To je, kako piše na sajtu Zastave, puška konstruisana po modelu kalašnjikova, a već 40 godina se koristi u vojnim snagama širom sveta.

I dalje je veoma aktuelna jer je potvrdila svoju pouzdanost u svim klimatskim i terenskim uslovima – piše na sajtu.

Ova puška ima mehanički nišan koji obezbeđuje mogućnost nišanjenja u uslovima slabe vidljivosti.

M. Vučić

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime