Dijaspora nema adresu u matici

3
1048

dru-dijaspora_620x0ČLANOVI Skupštine dijaspore i Srba u regionu, iako im je mandat istekao, okupiće se krajem juna u Beogradu. Delegati sa svih strana sveta okupiće se u Srbiji na svoju ruku i bez pomoći države, jer je zvanična veza Vlade sa našim iseljenicima već godinu dana – u prekidu.

Blokada rada Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova, pod čiju kapu je prešla nekadašnja vladina Kancelarija za dijasporu, glavni je razlog okupljanja predstavnika našeg naroda iz sveta. Oni su nezadovoljni što već godinu dana ovaj državni organ ne radi, niti ima direktora.

Predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević ovu situaciju doživljava kao državnu blokadu rada tela zaduženih za iseljenike.

– Kako drugačije da shvatim činjenicu da Uprava za dijasporu godinu dana postoji bez prvog čoveka, iako je njen zadatak da bude najjača spona između države i sveta – pita se Stanojević. – Ovo pitanje postavljali smo i predsedniku Republike Nikoliću i šefu diplomatije Ivici Dačiću, ali osim obećanja nikakav konkretan odgovor nismo dobili.

Stanojević kaže da skup koji će sazvati u Beogradu neće imati karakter skupštine, ali da će biti sastanak tehničke prirode. Glavna tačka dnevnog reda biće izlazak iz krize nastale blokadom rada Uprave. – Problem nam pravi činjenica što još nisu usvojene izmene zakona o rasejanju, koje smo predložili – navodi Stanojević. – Njima je predviđeno razdvajanje poslova Skupštine i Uprave za dijasporu, čime bi mi mogli da radimo nezavisno od ovog državnog organa.

Naši ljudi iz sveta službeni kontakt sa maticom izgubili su posle formiranja vlade, kada je odlučeno da briga o rasejanju, koje je vodila dotadašnja Kancelarija za dijasporu padne na nivo Uprave u Ministarstvu spoljnih poslova. Ona još uvek nije zaživela. Uprkos tome, njeno sedište je još još uvek u reprezentativnoj palati u beogradskoj Zmaj Jovinoj ulici, gde neprekidno dolazi na posao nešto manje od 30 zaposlenih.

Da Vas podsetimo:  Ima li pravde za sarajevske Srbe?

Da sa Ministarstvom spoljnih poslova loše sarađuje i Odbor Narodne skupštine za dijsporu i Srbe u regionu, smatra njegov član Aleksandar Čotrić. On napominje da se ovo skupštinsko telo oko ovog pitanja nekoliko puta obraćalo Vladi.

– Poslednja informacija koju smo dobili jeste da se definitivno formiranje Uprave očekuje uskoro, ali rok za imenovanje direktora nismo dobili – objašnjava Čotrić.

DVA SEKTORA

ZASTOJ u radu državnog organa zaduženog za odnose sa Srbima van Srbije u Ministarstvu spoljnih poslova objašnjavali su proceduralnim problemima. Nova uprava trebalo bi da dobije dva sektora – za unapređenje položaja Srba u dijspori i regionu, kao i poslovnu saradnju i lokalno povezivanje rasejanja i matice.

R. Dragović

Novosti

3 KOMENTARA

  1. Ista prica i na severu Italije. Okupili su se tamo neki Dusan i klapa bez ikakvog znanja ogromne vecine srba koji zive i rade tamo. Jedna neformalna grupa je tog pojedinca, doktora moleraja i mesanja betona, proglasila za Predsednika srpske dijaspore za Italiju !!! I to smo svi saznali kad su se oni dogovorili, u nase ime. Licni kvalitet, nivo obrazovanja i postenje imenovanog – bolje da ne izgovaram kakvu su svinjariju napravili. Tipicno srpski, mada meni smrdi na prljavu SNS metodologiju i potrebu da dijasporu pridobiju za glasanje preko svojih jastreba u inostranstvu. U celini, losa prica, pokvarena i nepouzdana, slazem se potpuno. Pruzicemo otpor i necemo dozvoliti da nas takvi mrak tipovi zastupaju u Srbiji. Nece intelektualci precutati ovo.

  2. Kao prvo, adresa Uprave za dijasporu nije Zmaj Jovina ulica nego je ulica Vase Čarapića -to bi auor teksta trebalo da zna. Kao drugo, potez države da nadležnost za dijasporu vrati Minist. spoljnih poslova je ispravan i jedini racionalan potez. Bivši službenici Ministarstva, kasnije Kancelarije za dijasporu su se na trošak Srbije šetkali po svetu -bez ikakvih poziivnih rezultata,iako su sve kontakte sa dijasporom mogli daleko bolje i jeftinije da ostvaruju konzulti i ambasade.Jedino je država trebala da najuri sve bivše službenike Kancelarije, ogrezlih u mućkama, i da ih zameni novim, prepoloivljernim kadrom!

  3. Ta fantomska „Skupština dijaspore““ niti je kome iz rasejanja donela nešto dobro, niti je nešto u matici predstavljala. Tačnije: Niko te „poslanike“ nije fermao! Osim toga, najveći deo „delegata“ nije biralo rasejanje nego su postavljeni od ranijeg Ministarstva za dijasporu -npr. na skupu u Frankfurtu je službenik ministarstva Vukman Krivokuća bez imalo srama postavljao javno svoje ljude! Čovek iz Minhena nije bio izabran u svom gradu jer ga niko nije hteo, ali je u Frankfurtu „biran“ iako ga na tom skupu niko nije poznavao, čovek iz Berlina u svom mestu boravka nije prošao,doneo je navodnih 200 (!) preporuka klubova diljem Nemačke da ga predlažu, iako u Nemačkoj nema toliko klubova ali je u Frnkfurtu dobio mesto u Skupštini dijaspore itd. O tim muvanjima su opširno pisale „Vesti“ i „Novosti“. Krivokući su petili čak i krivičnom pijavom. Međutim, sve je to u Ministarstvu za dijasporu zataškano.
    Znači, bar deo „delegata“ nije bio legalan,pa je time i Skupšina nelegalna. Osim toga, kod promene sastava Narodne skupštine u Beogradu, automatski treba da se ugase i mandati tobože „Skupštine dijaspore“ i da se na najširoj mogućoj osnovi korektno i bez lažiranja biraju novi „poslanici“! Jasno? Ovima koji bi da i dalje izigravaju „poslanike“ zbog ličnog profilisanja i pridavanja sebi neke nepostojeće „važnosti“ to još nije jasno. Praktično oni ne postoje pa im to država Srbija najzad mora da saopšti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime