Diktatura s blagoslovom EU

0
1146

Nikolic-i-Dikovic-s-620x330Bližimo se hiljaditom danu od kako Srbijom stoluje Tomislav Nikolić. Toma Diploma. Master Toma. Sveti Toma Ordenski. Kako god hoćete. Možda će mu novi nadimak – biti onaj stari. Toma Grobar. I pri tom ne mislim na navijačke grupe.
Zašto nadimak?
Zato što Master Toma opet preti.
Po starom, dobrom, radikalskom običaju, to radi javno.
Nekad je to radio na mitingu.
Sećate se već: pred likvidaciju Zorana Đinđića Tomislav Nikolić (tada radikal) poručio je lideru DS da je „pred kraj života i Tito imao problema sa nogama“.
Sada je to uradio javno. Preko medija. Uz podršku svoje partije i podguznih koalicionih muva oličenih u liku i delu Aleksandra Julina. Poručio je tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću da pazi šta kopa i gde kopa. Zato što je Vukčević najavio da će ispitati navode koji generala Dikovića optužuju za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1999.
Poručiti ovako nešto bez pardona uz pomoć medija tužiocu za ratne zločine, koji mora biti nezavistan, u najmanju ruku je pritisak. Zapravo je pretnja. I na tu pretnju bi Evropska unija trebalo da reaguje.
Nažalost, neće.
Šta poručuje predsednik tužiocu – njima u Briselu nije važno. Važno im je da sprovodimo reforme kakve su nam izdiktirali, važno im je da potpisujemo one anekse na Briselski sporazum, važno im je da ne pravimo probleme.
Kad bolje razmislim, oni u Briselu zapravo, verovatno trljaju ruke: od onakvih nacionalista i „VelikoSrba“ kao što su bili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić dobiti ovakve Evropejce kao što su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić mogli su samo da požele. Dok je zlatni tanjir dostupan, sviraće oni kako se traži od njih. Naravno, zato što vode naš narod u bolje (preko)sutra.
A šta rade u Srbiji, to Evropu ne interesuje. Ako se baš pogorša nešto u zemlji, onda će oni da izdaju saopštenje da su zabrinuti. Ako baš vladari Srbije ukinu nekoga, pozvaće na slobodu izražavanja. Povremeno će podići glas, zapretiti prstom, ali objektivno, neće ništa učiniti. Sve dok su im dvojac na vlasti i kompletna vlada – potrebni.
Iskreno, da sam general Diković, za koga želim da verujem i pored bure koja se digla – da je častan oficir, postupio bih oficirski. Otišao bih sam kod tužioca i tražio da ispita dokaze, ali i mene. Pogotovo kad znamo da je na račun Dikovića još pre četiri godine bila sasuta salva takvih optužbi iz potpuno istog izvora.
Sećam se i reakcije: tadašnji ministar odbrane, Šutanovac, je bio zaprepašćen optužbama, a Dikovića je savetovao da tuži FHP.
Ovako – u zaštitu generala koji je već godinama na čelu Vojske Srbije – stao je čovek koji ima falsifikovanu fakultetsku i master diplomu. U
U zaštitu generala je stao čovek koji je promenio svoj tabor i izdao kuma (kog, usput budi rečeno, ne želim da vidim ni na YouTube-u).
Da je Tomislav Nikolić rekao da podržava generala Dikovića i da veruje u njegovu oficirsku čast, niko ništa ne bi mogao da kaže.
Ovako, Tomislav Nikolić je opet video orkestriranu kampanju protiv njega i Srbije.
Znate, kada stalno govorite o tome kako postoji orkestrirana kampanja protiv vas, znači da imate problem: obično se naziva manijom proganjanja. Neuropsihijatri imaju za to i drugi naziv, ali ga ja ovde neću navesti, kako kod Stanislave Pak ne bih izazvao tahikardiju i značajno povišen krvni pritisak, jer se bojim da će predsednikova savetnica za medije dobiti tikove od tekstova koji se pojavljuju online.
Diktatura u rukavicama je odavno tu. Šta god vam govorili pojedini „nezavisni“ novinari i „opozicioni“ političari.
Srbija je, moj dragi čitaoče, krenula putem šizofrenije. Samo što svi žmurimo pred tim. Teško nam je da priznamo da smo kolektivno zreli – za dijagnozu.

Da Vas podsetimo:  Srbija „protiv vremena“ i Srbija u „ponovljenom vremenu“

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime