Đilas poziva na jedinstvo DS

0
987

Vučić-i-ĐilasNOVI SAD – Lider Demokratske stranke Dragan Đilas zatražio je danas na sednici Glavnog odbora podršku za svoj rad i poručio da ne vodi stranku koja će biti uz „takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića, već DS koja veruje da može da pobedi SNS i Vučića i sa te pozicije menja državu“.

Đilas je na sednici Glavnog odbora u Novom Sadu naglasio da nije tražio jedinstvo oko predsednika stranke, već politike koju će DS da zauzme.
„Tražio sam ne jedinstvo oko predsednika, već oko politike, koji je to pravac stranke i da ga se svi držimo. Siguran sam da su mnogi očekivali govor sa mnogo naboja i teških reči, ali DS nije nas 500, već i oni koji za nas glasaju“, rekao je Đilas i poručio da je njegova obaveza da uveri građane da je stranka koju vodi najbolje što građani imaju.

Đilas je apelovao na jedinstvo, na donošenje odluke o politici stranke, istakavši da većina ima pravo na donošenje odluka, ali da to ne znači da je zato u pravu, kao i da manjina treba da snosi posledice zbog drugacijeg mišljenja.

Đilas je rekao da na ovoj sednici GO, koja nije obična, već posebna, traži podršku za svoj rad o tome kakva DS treba da bude i da li su njeni članovi spremni da se za te ideale žrtvuju.
„DS mora biti lider ili u vlasti ili u opoziciji“, rekao je šef demokrata.

On je kazao da je vođsvo DS preuzeo pre 14 meseci i da je tada očuvano jedinstvo stranke.
„U nekim stvarima tada nismo pričali, a možda je bolje bilo da jesmo“, rekao je Đilas, dodajući da je DS poslednjih 14 meseci bila stranka koja je napadana sa svih strana i čiji su članovi hapšeni.

Da Vas podsetimo:  Kako je gospođa Panđela napravila favele u Dobračinoj

Predsednik DS je rekao da saradnje između te stranke i Srpske napredne stranke ne može biti ne zbog toga šta naprednjaci pričaju, već zbog toga šta i kako rade.

Đilas je rekao da mu je drago što se sednica GO stranke održava van Beograda iako je do toga došlo slučajno.
„Želeli smo da sednicu održimo u Beogradu i bila je planirana za naredni vikend ali SNS narednog vikenda ima skupštinu i zauzeli su veliku salu, a ne bi bilo u redu da oni imaju sednicu u velikoj, a mi u maloj sali kad smo mi bili i ponovo ćemo biti veća stranka od njih“, rekao je Đilas.

Govoreći o radu aktuelne vlasti, predsednik DS je rekao da ta stranka u startu nije rekla da je vlada loša, dajući joj priliku da se pokaže na delu.

Prema njegovim rečima, i u maju prošle godine DS nije bio oštar prema vladi iako je bilo razloga za to, a sve u želji da se ne remeti atmosfera pred 28. jun kada je Srbija trebalo da dobije odgovor o početku pregovora o pristupanju EU.
„Međutim, sada vidimo da sve što se radi nije dobro i da od obećanja o boljem životu građana nema ništa, a ja sam govorio da je na delu tiho uvođenje diktature, a jedini ko tome može stati na put je DS“, istakao je Đilas.

Đilas je, govoreći o izborima, rekao da očekuje da Vučić raspiše parlamentarne izbore da bismo „napokon prebrojali koliko ko ima podršku“.

On je kazao da se ne treba osvrtati na istraživanja javnog mnjenja i na rezultate lokalnih izbora.
„Ne treba se osvrtati na razna istraživanja koja su, eto baš slučajno, danas objavljena i na lokalne izbore u kojima je vladala atmosfera zastrašivanja, otmica, pretnji, kupovine glasova“, rekao je Đilas.

Da Vas podsetimo:  Dragana Jovanović: „Svaki nanogram PM2,5 čestica povećava rizik od raka“

Po njegovim rečima, parlamentarni izbori su nešto sasvim drugo, kao i beogradski, na kojima DS može da pokaže pravu snagu.

O eventualnom raspisivanju izbora, Đilas je rekao da ima mnogo stvari koje ukazuju da će izbori biti raspisani, ali da ima i mnogo stvari koje ukazuju da neće.
„Bilo kako bilo, beogradski izbori su jedino izvesni i treba maksimalno da se usredsredimo na njih“, kazao je Đilas.

On je članove Odbora podsetio da je taj odbor u decembru 2012. godine doneo odluku da se unutarstranačka kadrovska pitanja ostave za period po završetku beogradskih izbora, ali je kazao i da su „neki to zaboravili“.

Po završetku govora demokrate su nastavile rad iza zatvorenih vrata, a novinarima je rečeno da će im se po okončanju sednice obratiti članovi predsedništva.

Tadić: Glasanje za izveštaj Đilasa – loš izborni rezultat u Beogradu

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić poručio Đilasu, na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora stranke, da nema kapacitet da vodi DS, a članovima Odbora da glasanje za izveštaj predsednika doprinosi lošem izbornom rezultatu na izborima u Beogradu.

Prema informacijama koje je Tanjug dobio od učesnika sednice koja se vodi iza zatvorenih vrata, počasni predsednik DS bio je veoma oštar u obraćanju Đilasu i članovima GO, i nezadovoljan načinom na koji se stranka vodi u poslednjih 14 meseci otkako je Đilas na funkciji predsednika.

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, međutim, za razliku od Tadića, smatra da u ovom trenutku ne bi trebalo tražiti smenu predsednika stranke i da sa tim treba sačekati do završetka izbora u prestonici, rečeno je Tanjugu u DS-u.

Mićunović je naglasio da bi tek posle izbora u Beogradu trebalo razgovarati o poverenju predsedniku Đilasu.

Da Vas podsetimo:  Vlada odredila novi, viši iznos jestivog ulja

Takav stav izneo je i zamenik predsednika DS Bojan Pajtić.

Najeksplicitnija u podršci Đilasu, bila je član Političkog saveta Vida Ognjenović, koja je, kako je Tanjugu preneto, rekla da na smeni predsednika stranke insistiraju oni koji bi želeli saradnju sa SNS.

Ta tri stanovišta o stavovima unutar stranke – smena Đilasa, ostanak sadašnjeg predsednika na toj funkciji i stastus kvo, jesu i stanovišta o tome kako dalje o čemu se u javnosti i spekulisalo.

U obraćanju članovima GO, Đilas je zatražio podršku za svoj rad i poručio da ne vodi stranku koja će biti uz „takozvanog reformatora i modernizatora Aleksandra Vučića, već DS koja veruje da može da pobedi SNS i Vučića i sa te pozicije menja državu“.

Za reč se prijavio 71 član GO pa se očekuje i višečasovna diskusija.

Po obraćanju čelnika stranke, veći deo članstva GO je izašao na pauzu.

Očekujem izvinjenje za Ćuruviju

Đilas je izjavio, povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, da se nada da je na taj slučaj stavljena tačka i da će sada o tome jedino raspravljati sud.

Lider demokrata je takođe zatražio izvinjenje od „onih kojih su učinili da se stvori takva atmosfera“ da se to ubistvo desi.

Bivši službenici Državne bezbednosti Milan Radonjić i Ratko Romić uhapšeni su u utorak pod sumnjom za učešće u ubistvu Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija ubijen je u Beogradu 11. aprila 1999.

Izvor: Tanjug

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime