Diplomatski dvoboj između Beograda i Skoplja u režiji američkih obaveštajaca

0
952

Četvorodnevna diplomatska retorika na relaciji Beograd – Skoplje (od 20. do 23. avgusta 2017. godine) osnažena povlačenjem svih zaposlenih u Ambasadi Srbije u Skoplju i potom njihovog urgentnog vraćanja u Skoplje, predstavlja bombastičan događaj koji je ponovo upozorio javnost na ogromnu destruktivnu moć Vašingtona da ukoliko želi, može u svako doba da aktivira balkansko „bure baruta“ u korist džihadista (projektovanog balkanskog kalifata) – naravno na štetu pravoslavaca na Balkanu. Ukoliko se zanemari pomenuta suština i ne izvuče kvalitetna pouka o tom diplomatskom dvoboju između Srbije i Makedonije, izgledno je režiranje sličnih „nesmrtonosnih“ konflikata u narednom periodu i mogućnost da eskaliraju u smrtonosni sukob.

„Iznenadni“ zaplet – šta se dogodilo u pomenutom periodu?

Makedonska Televizija „Telma“ javila je kasno uveče 20. avgusta da su svi zaposleni u ambasadi Srbije u Skoplju povučeni na hitne konsultacije u Beograd, ali da se ne zna razlog za povlačenje osoblja. Beogradska agencija „Beta“ javila je da je srpska ambasada, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, zamolila makedonske vlasti da pojačaju bezbednost ambasade Srbije u Skoplju. Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju, međutim navelo je da nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije.

21. avgusta, najviši zvaničnici Srbije su saopštili javnosti razlog povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio: „nadležni organi su ustanovili i pružili nam dokaze i saznanja o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije. Ima mešanja nekih drugih sila. Naše je da umemo da odgovorimo i da umemo da zaštitimo naše delovanje od uticaja spoljnih faktora“. Ministar inostranih poslova Ivica Dačić je potez da svi zaposleni u Ambasadi u Skoplju budu povučeni na hitne konsultacije u Beograd, ocenio kao opravdan jer je „nedvosmisleno ustanovljeno pojačano ofanzivno obaveštajno delovanje prema Srbiji u celini i našoj ambasadi, u čemu je svakako prisutan strani faktor“.

Makedonska agencija Makfaks, pozivajući se na neimenovane izvore, navela je (21. avgusta) da je Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje o ulasku Kosova u UNESKO, te da je to razlog što su srpske diplomate povučene. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je gostujući na TV Pink (22. avgusta) ovako objasnio odluku Srbije o povlačenju osoblja ambasade iz Makedonije: „To se ne radi prijateljima. Iako su i ranije postojala obaveštajna delovanja prema Srbiji, u poslednjem periodu došlo je do naredbe da se pojačaju. To može imati teške posledice po naše interese, jer cilj takvog delovanja je da dođe do svakakvih lažnih optužbi da od Srbije preti opasnost i da Srbija želi da inscenira neke sukobe u Makedoniji. Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji. Zaev mora da zna da mi znamo za sve što se dešavalo, a u šta je, nema dileme, uključen strani faktor. Dakle, mi znamo sve. Znamo šta su odlučili, šta rade i šta će raditi“.

Da Vas podsetimo:  Šmit udara posljednje eksere u kovčeg državne zajednice uz zapadne aplauze

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, na konferenciji za novinare u Skoplju (22. avgusta), između ostalog, poručio je: „Nismo imali nameru, niti smo dali nalog za prisluškivanje“. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev u telefonskom razgovoru (tačno u podne, 23. avgusta) okončali su pomenuti diplomatski dvoboj. Naime, razmotrili su sve novonastale okolnosti i dogovorili pet tačaka na kojima će se ubuduće temeljiti odnose dve države. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će povratak osoblja srpske ambasade u Skoplju početi 23. avgusta, a ambasador Srbije da će se vratiti 31. avgusta.

Ko i zašto je režirao diplomatski dvoboj između Srbije i Makedonije?

U izjavama srpskih zvaničnika o naglom povlačenju osoblja ambasade iz Skoplja radi njihove zaštite od ofanzivnog obaveštajnog delovanja, krajnje uviđajno pominje se umešanost nekih svetskih sila. Izbegavanje njihovog personalnog pominjanja mnogo kazuje o nezavidnom međunarodnom položaju naše Otadžbine, koji, naš predsednik (Vučić) u izjavi za TV Pink (9. 8. 2017), ocenjuje ovako: „Mi smo danas pod velikim pritiskom velikih sila, ja to prvi put na ovakav način govorim. Više je nemoguće da se pojavite bilo gde na Zapadu a da vas ne pitaju za Ruse, da vam Rusi ne zameraju što nešto niste uradili, a što oni smatraju da je interes, a protiv čega je Zapad…“ i poručio mogući izlaz iz ovakve nepovoljne situacije,: „Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti na liniji “sever – jug“ na Zapadnom Balkanu, između dva najveća naroda, Srba i Albanaca, u narednih sto godina rešili smo 80 odsto naših političkih problema…“.

Obaveštajni nastup prema osoblju naše ambasade u Skoplju i druga saznanja o planiranim scenarijima protiv naše Otadžbine, urgentno su demantovale nagoveštenu viziju o mogućem rešavanju 80 odsto političkih problema između Srba i Albanaca u narednih sto godina. Zapravo, agresivno-argumentovano upozoravaju na to da džihadski projekat (kalifat na Balkanu), čije jezgro čini lažna država „Kosovo“ na Srpskoj teritoriji, kao u nedavnoj prošlosti, i danas, ima nesebičnu podršku Vašingtona. S tim u vezi, pomenimo samo neke činjenice.

Da Vas podsetimo:  O jednom pravu Srbije

Pod pretpostavkom da je tačna tvrdnja makedonskog ministra Dimitrova („Nismo imali nameru, niti smo dali nalog za prisluškivanje“) o uključenosti makedonskih vlasti u ofanzivno obaveštajno nastupanje prema osoblju naše Ambasade u Skoplju, informacije koje su procurile u medijima ukazuju na to da je teritorija Makedonije ipak, zloupotrebljena u špijunske svrhe od strane Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Naime, u delu makedonske javnosti pojavila se informacija da su strukture u Skoplju koristile bazne stanice iz američke rezidencije da bi prisluškivali srpske diplomate (Rezidencija SAD nalazi se na svega 50 metara od srpske Ambasade). Makedonski portal na engleskom jeziku „Minariport“ je izneo tvrdnju (23. avgusta) da je u aferu prisluškivanja direktno uključen američki ambasador Džes Bejli, koji je svojevremeno morao da napusti Tursku zbog organizovanja neuspelog državnog udara protiv turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana. Po pisanju ovog sajta, Bejli je preko premijera Zorana Zaeva zatražio da se pripadnici makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) uključe u prisluškivanje srpskih diplomata, ali i Aleksandra Vučića i konstatuje: „Bejli koristi identičan scenario, kojim je rušio vlast VMRO-DPMNE, ali je sada cilj Srbija. Za CIA pad Makedonije nije dovoljan. Mora da padne i Srbija, kako bi Amerika kompletirala vlasništvo nad Balkanom. Zato su američka ‘duboka država’ i njihovi vazali Britanci i Nemci dali zeleno svetlo da se Skoplje pretvori u štab iz kojeg će se voditi aktivnosti čiji je cilj destabilizacija Srbije“.

Sporedno je da li je glavni uzrok diplomatskog dvoboja između Beograda i Skoplja bilo saznanje Beograda da će Makedonija biti inicijator učlanjenja lažne države „Kosovo“ u UNESKO ili „javnost nikada neće saznati šta su bili konkretni razlozi za izbijanje krize između Srbije i Makedonije („došla je iznenadno, a kako se brzo pojavila, još većom brzinom se i spustila“), kako je Aleksandra Joksimović ocenila (27. avgusta). Ključno je to što su „odnosi Makedonije i Srbije postali talac Kosova, odnosno albanske politike“, ocenio je (22. avgusta) makedonski analitičar Branko Đorđevski i dodao: „Albanci traže da Makedonija podrži prijem Kosova u UNESKO, i ne vidim koji bi drugi potez Zaev mogao da povuče u takvoj situaciji. Ali sad je zaista on na potezu. Sam je rekao da Makedonija treba da bude neutralna, sam je izazvao reakcije albanskih stranaka“( E.I.: Zaev: Ubiće me Šiptari, „Informer“, Beograd, 23. 08. 2017, str. 3.).

Da Vas podsetimo:  Kako je komunistička vlast koristila manastire na KiM

Imajući na umu oholu podršku albanskoj geopolitici na Balkanu od strane SAD (među prvima su priznali lažnu državu „Kosovo“ i sistematski drsko insistiraju od Srbije da „normalizuje odnose sa Prištinom“ a to podrazumeva zahtev Srbije da se saglasi sa razbijanjem sopstvenog teritorijalnog integriteta, te da se prave kao da ne prepoznaju promovisani džihadski projekat/kalifat na Balkanu), Bejlijeva subverzivna operacija iz Skoplja protiv Srbije mogla je da iznenadi samo naivne ili nedovoljno upućene državnike u suštinu tajnih (tzv. „mokrih“) i javnih špijunskih delatnosti SAD na Balkanu, težišno usmerenih protiv naše države i naroda, našeg opstanka i prosperiteta. Naime, aktuelna, sve izraženija nestrpljivost američke (Klintonove) administracije van adekvatne Trampove kontrole, u pokušaju realizacije plana o apsolutnom ovladavanju Balkanom, koja se težišno i na našu nesreću, ispoljava na štetu Srpskog naroda, i u narednim mesecima će proizvoditi slične bezbednosne pretnje našoj Otadžbini.

Milan MIJALKOVSKI

fsksrb.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime