Diplomski ispit

0
1010

NAUCNI-RADNIK-620x330

Živeli smo dugo u ubeđenju da diplomski ispit jednog premijera treba da bude bolji život njegovog naroda, tačnije, svih državljana njegove zemlje.
Tako su nas, barem, učili u školama.
Znate ono: pobedite na izborima, dobijete mandat od predsednika da sastavite vladu na osnovu programa, a potom lepo ispunjavate svoj program i narod živi bolje. Korak po korak.
Nažalost, u Srbiji nije tako.
Našem premijeru, Reformatoru Velikom – najbitnije je da je položio diplomski pred MMF-om.
Reformator Veliki želi očigledno da pokaže celoj Evropskoj uniji da smo veći Evropljani od njih.
Reformator Veliki želi očigledno da pokaže MMF-u da su njihova pravila slaba i popustljiva prema narodu i da postoji način da se uštedi više, brže i bolje.
I da se razumemo – jasno nam je to. Lepo reče Vojislav Šešelj za Reformatora Velikog da je on oduvek hteo da bude najbolji i da je ispite na Pravnom fakultetu poništavao ako ne bi dobio desetku.
Ali, ne razumemo da li Reformator Veliki shvata da, bre, pocrkasmo?
Što od vrućine, što od besparice?
Ubeđuje nas danas Reformator Veliki kako je naša inflacija smešna i kako cene uopšte nisu skočile, kako to neki govore. Kaže „to samo postoji u nekim medijima, u stvarnom životu nije tako“. Znači, narode, to što je struja poskupela – nije tako! Jasno? Znači, to što je suša uništila prinose pa je hrana poskupela već sad – nije tako! Jasno? Znači, to što se sudski izvršitelji razmileše po celoj Srbiji da uteraju dugovanja kod onih koji nisu imali para da plate neke stvari – nije tako! Jasno, bre?
A vi, Beograđani, ste baš nezahvalni i ksenofobični.
Nikad više turista u prestonici nije bilo.
Doduše, neki su skloni pravljenju kampova, ali, bože moj…
Ne, nemojte pomisliti ni za trenutak da smo ksenofobni. Želeli bismo da ti ljudi koje je nevolja naterala da beže – zaista pronađu bolji život u nekoj Zapadnoj Evropi ili već gde god žele.
Ali, nekako nas je uvredila izjava Reformatora Velikog (prigodno izmišljena, naravno), da je među izbeglicama bio i neki genijalni doktor (čini nam se medicinskih) nauka i kako je njemu žao što takvog čoveka nije uspeo da zadrži u Srbiji.
A da li vam je, barem jednom za ove tri godine (i malo jače) bilo žao, gospodine Vučiću, što svake godine iz Srbije ode na hiljade mladih, obrazovanih, pametnih ljudi, koji nisu kupili diplome i naštancovali master i doktorske radove, kao pojedini funkcioneri vaše stranke? Da li vam je žao što doktor medicine radi kao automehaničar? Što se jedan drugi visokoškolac odrekao zvanično svoje diplome i otišao u SAD i tamo za pola godine napravio svoj biznis? Da li vam je žao što momke koji sada drmaju Silikonskom dolinom (onom američkom, a ne beogradskom) niste uspeli da zadržite u Srbiji…
Ah, da… Verovatno se i to dešava samo u medijima, a nikako u stvarnom životu.
Diplomski od MMF-a ste dobili.
S obzirom na to da ste bili vrhunski student, ubeđeni smo da će vam biti potrebno manje vremena za završetak master studija koje bi se recimo zvale „Kako sam napravio konačno rešenje za pitanje Srba na KiM“, nego što je Tomi Bajčetinskom trebalo da postane master… Ne znamo čega. A pošto smo od Vašeg političkog oca Vojislava Šešelja dobili potvrdu da ste izuzetno inteligentni – sigurni smo da ćete doktorirati na temi „Kako sam uspešno raseljavao Srbe obećavajući im bolji život“.
Nemojte samo da se previše konsultujete sa mentorima.
Neće biti nikog u Srbiji da se divi Vašem dostignuću.

Da Vas podsetimo:  Dokle bre

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime