Direktan prenos lešinarenja

0
899

8758494Verovatno nećete verovati u prvom trenutku, pogotovo zbog toga što je danas prvi april, ali sledeće dve izjave zaista je dala jedna te ista osoba, juče, u jednoj te istoj emisiji, u razmaku od svega nekoliko minuta. Obe izjave se, inače, tiču Vojislava Šešelja i najavljenog zahteva da se on vrati u Haški tribunal.

Prva izjava: „On naravno može da odbije da ode u Hag, on je i najavljivao to još od jula prošle godine, kada je Pretresno veće imalo tu prvu ideju da Vojislava Šešelja pusti na privremenu slobodu do izricanja presude.“

Druga izjava: „Nova činjenica je da je Vojislav Šešelj odmah po izlasku iz pritvora počeo da govori o tome da se on nikada neće više vratiti u Haški tribunal.“

Još jednom, oba iskaza dalo je istovetno lice, koje dakle tvrdi da nešto što je Šešelj rekao u novembru predstavlja novu činjenicu, iako je Šešelj to isto rekao i četiri meseca ranije! I da, dotično lice je obe tvrdnje iznelo u istoj emisiji, u „Vestima“ televizije B92 od utorka, poslednjeg dana marta.

Lice se zove Sandra Orlović i nastupa u ime „Fonda za humanitarno pravo“, navodno nevladine organizacije najpoznatije po osnivaču Nataši Kandić i njenom pregornom protivsrpskom delovanju. Sa Sandrom Orlović, u emisiji je gostovao i Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke, koji je sagovornici bio prinuđen da održi predavanje o pripremljenosti za pojavljivanje na televiziji. U jednom času, naime, Šarović je rekao: „Ja sam potpuno siguran da gospođa ili gospođica Orlović nije ni pročitala uopšte tu odluku i da priča po sistemu šta je babi milo to joj se i snilo“, misleći, naravno, na zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala. Pošto se Sandra Orlović na ovu njegovu primedbu pravila Englez, malo kasnije je usledila sledeća razmena između nje i Šarovića:

Da Vas podsetimo:  VLADIMIR UMELjIĆ: O OTVORENOJ RANI

Šarović: „Odgovorite vi pre svega jednu stvar, da li ste uopšte pročitali tu odluku?“

Orlović: „Naravno!“

Šarovićevo: „Koliko ju je sudija donelo?“

Orlović: „Tri naprema dva“.

Šarović: „Nemate pojma, niti ste je pročitali.“

Na to se Sandra Orlović samo kiselo i nemoćno osmehnula. Šta je drugo pa i mogla, kad po svoj prilici zbilja nije pročitala odluku o kojoj je potrčala da raspravlja na televiziji!

Doduše, možda za čitanje naprosto nije imala vremena, pošto je pre gostovanja na B92 istog dana davala izjavu za vesti „Prve“. Takođe po pitanju – Haga i Šešelja. Ni tamo joj, eto, nije smetalo da se javno oglašava o temi sa kojom je nedovoljno upoznata i o kojoj nije bila pročitala ni najosnovnije štivo, tj. poslednju odluku Žalbenog veća.

I evo, to je glavna nevolja današnje Srbije. To je razlog zbog kojeg Srbija ne može ni da se makne ka nekakvom oporavku. Sandra Orlović. Ona i njoj slične pojave, koje bez ikakve griže savesti grabe svaku i jednu priliku da na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ili po najtiražnijim dnevnim novinama daju izjave po pitanjima o kojima pojma blagog nemaju.

Kako da, pored takvih, u srpskom društvu pa ne vlada haos?! Kako da se u Srbiji povede razumna i sadržajna rasprava o bilo čemu, kada se pred očima celokupne javnosti i po najbitnijim pitanjima reč daje takvim neznalicama i zlonamernim šarlatanima?

Dabome, Sandra Orlović nije usamljena. Takvih, koji unižavaju javnu reč u Srbiji i svaku raspravu pretvore u prizemno političko lešinarenje, ima još. Među njih svakako spada i Milan Antonijević iz „Jukoma“, još jedne „nevladine organizacije“ koja se diči navodnom borbom za pravo, iako joj do istog nije nimalo stalo. Evo šta je Antonijević rekao na istu temu, takođe u glavnoj informativnoj emisiji „Prve“:

Da Vas podsetimo:  Priča o lažnom predstavljanju i stvarnoj EU

„U ovom slučaju radi se o vraćanju zbog izjava, njegovih izjava, koje su bile neprikladne i koje su govorile o njegovom nepoštovanju suda, nepoštovanju same procedure.“

Pazite, dakle: Milan Antonijević, vajni pravnik, tvrdi da su Šešeljeve „neprikladne“ izjave nekakav dokaz njegovog „nepoštovanja same procedure“! Kako to, Antonijeviću, bilo čije izjave date van sudnice mogu da dokazuju „nepoštovanje same procedure“, pogotovo ako se ima u vidu da ta procedura o kojoj govorite još nije ni pokrenuta?! Jedina neprikladna izjava, Antonijeviću, jeste upravo ta koju ste vi dali za „Prvu“, pošto govori o vašem temeljnom nepoznavanju prava i nedostatku bilo kakvog zanimanja za pravo ili pravdu. Da imate imalo prikladnosti, odbili biste da uopšte istupate javno o haškom zahtevu u pogledu Šešelja, umesto što, kao i Sandra Orlović, dajete netačne, politički zlonamerne izjave o temi u koju se očigledno ne razumete.

Inače, kad smo već kod „Prve“, evo kako je novinarka Žaklina Tatalović, posle izjava Sandre Orlović i Milana Antonijevića, završila prilog o haškom zahtevu:

„Traženjem da se Šešelj vrati u Hag, Tribunal potvrđuje da je prvobitno napravio grešku u njegovom puštanju, ali i to da za 12 godina, koliko je lider radikala bio u Ševeningenu, nisu shvatili da on svoje stavove o sudu neće menjati.“

Znači, greška je bilo puštanje Šešelja na slobodu posle 12 godina? Ne to što su ga 12 godina držali iza rešetaka bez presude, nego što su se konačno smilovali da priznaju da u stvari nemaju opravdanje da ga tamniče? I to tvrdi novinarka televizije sa nacionalnom frekvencijom?!

Ubrzo pošto se bio vratio u Srbiju, Šešelj je izjavio da je iznenađen time što je, za vreme njegovog robijanja u Hagu, vidno opao nivo inteligencije ljudi koji se bave politikom. Napred opisane izjave i prilozi svedoče da to ne važi samo za političare, već, manje-više, za celokupnu ovdašnju javnost. I to je negde i logično. U neslobodi, ništa ne uspeva tako dobro kao javašluk.

Da Vas podsetimo:  Ponuda koju Srbija ne može da odbije?

Miodrag Zarković

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime