Direktan prenos: Poseta premijera RTB Bor

0
920

StudioBGledam juče direktan prenos Vučićeve posete RTB Bor i to na Studiju B. Poslednje vreme došlo. Razumeo bih kratku informaciju ili izveštaj, ali direktan prenos…. Ono jeste da Bor nije Beograd, odnosno ne radi se o temi relevantnoj za stanovništvo u prestonici, ali Vučić je i u Boru isto što i svugde – sve i svja. Kao i obično, nisu tema ni rudari, ni Bor, nego Vučić. A gde je Vučić uvek su tu i kamere. Studio B je signal preuzeo sa „Pinka“, a gde Vučić okom, „Pink“ skokom.

A ja ću eto u iskrenost Vučićevog zalaganja za reforme poverovati kad odbije gostovanje na TV Pink javnim saopštenjem da neće govoriti na televiziji čiji vlasnik državi duguje na ime poreza 291 milion dinara, ili kada zatvori vrata za konsultacije o ekonomskim merama, recimo Milanu Beku čije firme državi duguju 729 miliona dinara. Ili kada javno poruči građanima i garantuje im autoritetom predsednika vlade da nisu dužni da plate ni jednu robu ili uslugu za koju ne dobiju fiskalni račun.

Nisu pomenuta dvojica najveći dužnici, nisu čak ni u prvih pet, ali ako se možda mora voditi računa o dužnicima koji su to umnogome postali jer im država nije na vreme isplaćivala za odrađene poslove ili ako potop pojedinih biznis carstava i tajkuna može biti skuplja dara nego mera, odnosno može na ulici ostaviti dodatne hiljade radnika, ima tu i mnogo onih koji dug duguju, a na sajmovima nautike u regionu svakog drugog leta biraju novu jahtu.

Dočim, nemam ništa protiv jahti, niti protiv bogataša, i „tata bi sine“, ali malo li sam puta gledao očajnike kojima seku struju zbog neplaćenog računa ili čitave porodice koje ostaju bez krova nad glavom zato što nisu u stanju da servisiraju kredite.

Da Vas podsetimo:  Reporteri bez granica traže da EU podrži istraživačko novinarstvo na Balkanu, gde nema napretka u medijskim slobodama

U svakom slučaju, promocija takozvane nulte tolerancije na poreski dug morala bi da krene od najvećih, a ne običnih građana kojima se preti rigoroznim zateznim kamatama i kaznama za kašnjenje plaćanja poreza na imovinu. Ovako bi lepo trebalo da izgleda izgovor premijera kad prijem zatraže ili ga pozovu u goste oni koji nisu izmirili poreske obaveze. „Molim lepo, jeste li platili porez, jeste li izmirili plate radnicima za završen posao? Niste! Sa Vama gospodo nema razgovora, sa Vama mogu i moraju da razgovaraju samo predstavnici nadležnih inspekcija i sudova.“

E sad, ne morate mi pričati da sam naivan. Niti da vas kopčam na leđima. Znam ja da ne ide to tako, ne postaje se milionski poreski dužnik preko noći i bez tala i kombinacije sa takozvanim državnim organima. Služilo je to godinama za pljačkanje. Neki put je država kupovala socijalni mir, neki su put veliki poreski obaveznici finansirali „naše“ stranke, događalo se i da se keš „narukvicama“ poreznici odbiju od dužnika i svi su čekali da se jednog dana to nekako prebije, otpiše, zaboravi.

Tako sada čeka i vlasnik ružičaste televizije, a lakše se čeka kad mu premijer svakih mesec dana ekskluzivno gostuje u „Teškoj reči“.

Stojan Drčelić

Dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime