„Direktna linija“ – 22 juni 1998.

1
2062

Direktno uključivanje pre 14 godina u emisiju Satelitskog programa RTS-a „Na direktnoj liniji„, emitovanu 22. juna 1998. godine.

„Kao i svi Srbi u svetu tako i Srbi u Švedskoj (uz mikroskopske izuzetke) sa zebnjom uključuju zadnjih dana svoje televizijske prijemnike da bi čuli i videli da li je došlo do nekog pomeranja sa mrtve tačke u rešavanju krize na Kosovu i Metohiji. Ali sve što vidimo već je od ranije poznato i viđeno. Isti je vokabular, isti način selektiranja događaja i skoro istovetno optuživanje isključivo srpske strane za agresiju, teror i etnička čišćenja. Drugim rečima repriza medijskog izveštavanja iz Hrvatske i Bosne tokom prošlog građanskog rata.

To i nije toliko iznenađujuće koliko je neshvatljiva i prepoznatljiva repriza pasivnosti sa naše, srpske strane. Koliko je meni poznato, zadnjih nedelja u švedskim medijima su objavljena samo dva debat članka i viđeno samo jedno pojavljivanje na televizijskoj debati od srpskih predstavnika. I ta pisanja i na televiziji izneseni srpski stavovi došli su isključivo od istih izvora i istih ljudi koji su to činili i tokom prošlog rata.

Priliv informacija iz matice je ravan nuli.

Večeras bih zamolio da nam pružite nekoliko tačnih informacija. One ne bi smele da imaju karakter propagandnog delovanja, već moraju biti zasnovane na proverenim činjenicama, koje svi Srbi u Švedskoj, koji gledaju večerašnju emisiju mogu kasnije koristiti i prosleđivati. Meni kao predsedniku organizacije „Glas Srpskog Naroda“ i potpredsedniku Srpskog saveza veoma je važno da ti podaci mogu izdržati sve provere predstavnika švedskih medija ili međunarodnih organizacija. Kredibilitet i mogućnost ponovljenih pojavljivanja u debatama zavisan je od nemogućnosti bilo koje strane da od mene iznesene podatke, brojke ili činjenice – kasnije mogu svrstati među neosnovanu srpsku retoriku ili propagandu.

Da Vas podsetimo:  BRČKO, GRADAČAC: TRIDESET GODINA OD HRVATSKOG ZLOČINA NAD SRPSKIM CIVILIMA - MEĐU ŽRTVAMA I TROJE DECE!

Na primer, nešto o čemu se svakodnevno govori među Srbima, a nikada u medijima ili na političkim skupovima i konferencijama, jeste podatak da nekoliko desetina, pa čak i par stotina kosovskih Albanaca nemaju jugoslovensko državljanstvo, već su emigranti koji su legalno ili ilegalno tokom ranijih godina prešli iz Albanije na Kosovo i tu se naselili. Ako je to tačno, zar onda deo ovih, današnjih izbeglica, nisu uglavnom ti Albanci koji se vraćaju svojim kućama dok se situacija na Kosovu i Metohiji ne stabilizuje?

Iskoristio bih takođe ovaj trenutak da zamolim Srbe, i srpske organizacije širom Evrope i sveta, kao i Srbe u Švedskoj da se uključe u pokušaj organizovanog angažovanja u sprečavanju medijskih laži i osmišljenih aktivnosti na širenju istine o Kosovu, Srbiji i Jugoslaviji.  U vezi ovog poziva za masovno angažovanje, dozvolite da vam pročitam nekoliko završnih redova iz pisma upućenog ovih dana na adresu jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, a koji glase:

„Vremena su teška i za zemlju i za naš narod. Ako to nismo uspeli do sada, onda bi morali bar sada da udružimo sve naše snage u odbranu od kolektivnih i u većini slučajeva neosnovanih medijskih i političkih napada koji, ako im se ne suprotstavljamo, vremenom mogu biti katastrofalni za budućnost zemlje. Bez obzira ko i iz kojih razloga nekoga voleo, mrzeo ili bio ravnodušan prema pojedincima, moramo u ovim danima zaboraviti lične simpatije i nesimpatije, a pokazati ljubav za naš narod i našu zemlju. Ovo ne znači da time automatski svi imamo i ista politička mišljenja i shvatanja. U ime demokratije to ne bi ni trebalo da imamo, ali imamo razlog i osnovu za simbiozu i saradnju. Pripadamo jednoj državi i jednom narodu koji je danas izložen nečuvenom i nikada ranije u Evropi viđenom pritisku i ultimatumima upućenih jednoj nezavisnoj državi.

Da Vas podsetimo:  Kako je donesena odluka o proboju "koridora života"

Mi koji smo se uvek borili za srpske interese i istinu o Srpskom narodu, nećemo pokleknuti ni sada. Nećemo ni dozvoliti pasivnost pojedinih predstavnika naših organizacija koja prerastaju u sabotiranja pojedinaca i sabotiranja iznošenju istine o dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije.

Zahvalan na ukazanom poverenju da budem gost u vašoj i našoj emisiji „Na direktnoj liniji“, dozvolite da ovo javljanje završim rečima koje je ministar švedske vlade, gospodin Pjer Šori, izgovorio u odgovoru na neka od mene postavljena pitanja na konferenciji održanoj u Štokholmu prošlog utorka:

  1. Gospodin ministar je potvrdio da je Jugoslavija potrebna Evropi.
  2. Da angažovanje NATO alijanse na Kosovu i Metohiji, bez prethodne odluke saveta bezbednosti, nije prihvatljivo za Švedsku Vladu,
  3. Da je Kosovo neotuđiv deo Srbije i Jugoslavije, ali i da je Kosovo područje kome se treba dati autonomija.

Složio sam se sa ministrom Šori uz naglašenu repliku da autonomija u sebi ne sme sadržati mogućnost kasnijeg prerastanja u republiku sa konačnim i statutarnim pravom na otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije i Jugoslavije. Moje ime je Nikola Janić

Hvala“.

1 KOMENTAR

  1. Ja zivim u Svedskoj od 1978-e i secam se mnogih debata u kojima ste vi Janicu ucestvovali. Secam se i ovog vaseg javljanja u ovoj emisiji Satelitskog programa radio televzije Srbije. Sve sto ste rekli je tacno jer sam gledao i vase televiziske debate na Svedskoj televiziji i bio dva puta na radnickom niverzitetu ABF u Stokholmu gde ste imali raspravu sa tadasnjim ministrom spoljnih poslova Svedske. A kada sad to ponovo procitamo postaje jasno da je Milosevic tada bio prevaren od zapadnih zemalja, isto kao sto varaju sve vlade u Srbiji posle Milosevca. A gospodin Sloba je hteo da sacuva ono sto mu je zapad govorio da mora da ostane celo, kao sto sada rade sa Vucicem i Dacicem i Nikolicem kada im govore da Srbija ne mora da prizna Kosovo. Zivi bili pa videli, ali Srbi ce opet da popuse, kao uvek do sada!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime