Direktor radi u firmi kojoj je nameštao poslove

2
3053
Foro: Fotolia

Bivši direktor beogradskog javnog preduzeća Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“ Branislav Krekić koji je, kako je utvrdila Pištaljka, pre četiri godine dok je upravljao tim sportskim centrom (nekadašnji „25. maj“) nameštao javne nabavke, između ostalih i za privatnu firmu „Makina sekjuriti“, sada radi upravo u toj firmi i u njeno ime sklapa ugovore o javnim nabavkama sa lokalnim samoupravama, otkriva Pištaljka.

Branislav Krekić kao ovlašćeno lice „Makine“ – nedugo po odlasku sa funkcije direktora „Galeta“ – u junu 2017. godine potpisao je ugovor sa opštinom Opovo o ugradnji video nadzora vredan 1,77 miliona dinara. Ostavku na mesto direktora dao je samo četiri meseca ranije, u februaru 2017. godine. Krekićeva sadašnja firma bila je jedini ponuđač u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Opovo.

Višednevni pokušaji da kontaktiramo sa Krekićem nisu urodili plodom. Novinarima Pištaljke prvo je rečeno da on radi u „Makini“ kao direktor prodaje i da je na sastanku van zgrade da bi u poslednjem pokušaju sekretarica Marta Lazarević rekla da on uopšte ne radi kod njih. Kada smo joj rekli da imamo dokument koji je Krekić potpisao u ime ove firme i da postoji i pisano ovlašćenje direktora, sekretarica Lazarević je rekla: „Ja ostajem pri onome što sam rekla“.

S druge strane, zvaničnici Opova kao da nisu sigurni sa kim su potpisali ugovor iako je o svečanom potpisivanju izvestio i lokalni portal „Glas Opova“. U dopisu koji smo dobili od opštine prvo su tvrdili da je predsednik opštine ugovor potpisao sa zakonskim zastupnikom „Makine“ Veliborom Buljevcem. Kada smo im predočili da na ugovoru nije Buljevčev već Krekićev potpis, iz opštine su dostavili novi dopis, ovlašćenje „Makine“ Krekiću da potpiše ugovor.

Da Vas podsetimo:  Zabraniti beogradski EuroPride 2022 zbog MAJMUNSKIH BOGINJA

Sve bi možda bilo u redu da ugovor u opštini nije zaveden sa datumom koji je jedan dan stariji od ovlašćenja koje je imao Krekić. Kada smo ukazali i na ovo nepoklapanje, u opštini su imali novo objašnjenje. Objašnjavaju da na delovodni pečat stavljaju datum kada zakonski zastupnik ove opštine stavi potpis, bez obzira na to kada ga potpiše druga strana.

Kada smo im predočili da je potpisivanje bilo javno i da postoji slika na kojoj su i predsednik opštine i Krekić sedeli za istim stolom i navodno potpisivali ugovor, u opštini su dodali još jedno objašnjenje.

Po toj, poslednjoj „zvaničnoj“ verziji događaja, predsednik je ugovor potpisao 8. juna kada je i zaveden, a onda poslat „Makini“ na potpis. Tada su, navodno, u opštini shvatili da celu stvar treba da zabeleže i mediji, pa su predstavnika „Makine“ pozvali da ugovor potpiše u Opovu da bi se on i predsednik opštine slikali pred medijima (vest o tome objavio je Glas Opova).

Šta je onda predsednik opštine pred kamerama radio kada je već potpisao ugovor pre slikanja, nije objašnjeno.

Pištaljka je još pre tri godine pisala o nizu sumnjivih javnih nabavki koje je sprovodio sportski centar na čelu sa Branislavom Krekićem. Jednu od tih nabavki dobila je upravo „Makina“, gde Krekić sada radi.

Kako je Pištaljka pisala, „Makini“ je kao jedinom ponuđaču krajem 2015. godine dodeljena javna nabavka za sistem kontrole i naplate karata na bazenima u iznosu od skoro 18 miliona dinara (skoro 150.000 evra po tadašnjem kursu). Kao i u slučajevima nabavke novogodišnje dekorativne rasvete koju na nezakonitim tenderima godinama unazad dobija firma „Kip lajt“, tako je i rukovodstvo „Galeta“ uslovima u konkursnoj dokumentaciji diskriminisala konkurenciju. Objavili su fotografije opreme koju traže od određenog proizvođača i naveli tehničke specifikacije za modele koji su se nalazili u katalozima tog proizvođača.

Da Vas podsetimo:  Obnovljivi izvori energije: Još tri miliona evra za MHE povezane sa Vučićevim kumom

Po podacima Agencije za privredne registre, te godine kao i naredne, „Makina“ je imala najveće neto dobitke po završnom računu – 2015. godine 2,3 miliona evra, a 2016. godine 4,4 miliona evra. Prijavljeni dobitak je dramatično pao 2017. godine na 430.000 evra. Prošle godine neto dobitak je bio 774.000 evra.

Ranije je prijave u APR-u za ovu firmu podnosila računovođa Selma Žnidaršič, a od ove godine to radi poznati beogradski advokat Igor Isailović. On je ranije bio zastupnik Siniše Malog, a sa predsednicom Vlade Anom Brnabić je bio suvlasnik firme „Energy and innovation“, sada u stečaju.

Pištaljka je nedavno pisala o još jednom spornim tenderu koji je dobila „Makina“. Gradska uprava Beograda prošle godine kupila je bezbednosni sistem za kontrolu ulaska i prolaska u dve zgrade uprave koji je obuhvatao i identifikaciju očitavanjem vena sa dlana. „Makina“ je za taj posao dobila 460.000 evra. Nakon pisanja Pištaljke, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti sproveo je nadzor u gradskoj upravi i utvrdio kršenje zakona pošto se pre nabavke „čitača dlana“ niko nije konsultovao sa njim. Ispostavilo se

da je basnoslovni skener vena nabavljen za proveru ulaska u dve prostorije, iako dozvoljen pristup tim prostorijama ima samo jedna osoba.

Pored Beograda, i Zaječar je u aprilu 2018. godine dodelio „Makini“ javnu nabavku za proširenje integrisanog sistema zaštite (video nadzor) vrednu 90.000 evra. Ove godine, Gradska uprava Zaječara je potrošila na video nadzor još 84.000 evra, a kao i prošle godine, sadašnji poslodavac Branislava Krekića bio je jedini ponuđač u postupku javne nabavke.

Kako su pisale „Novosti“, Krekićeva sadšnja firma je dobila i posao postavljanja nadzornih kamera na gradilištima duž koridora 10 vredan 8,5 miliona dinara. U preduzeću „Koridori Srbije“ nisu međutim potvrdili ovu vest. U odgovoru Pištaljci naveli su da je video nadzor postavljen na sedam lokacija ali da nemaju uvid u ugovore koje je glavni izvođač radova sklopio sa firmama koje su postavljale kamere kao podizvođači.

Da Vas podsetimo:  Od seke dr Darije i brace Bojana Kisića na delu pljačka države Srbije po stoti put

Branislav Krekić je od 2012. godine do 2014. godine bio narodni poslanik Demokratske stranke. Bio je i član izvršnog odbora DS u Beogradu. Kada je postavljen na mesto direktora javnog preduzeća „Milan Gale Muškatirović“ imao je 29 godina.

Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

2 KOMENTARA

  1. DOS je trazio da ,,perspektivni,, funkcioneri budu mladi, nesvrseni studenti, po mogucstvu priglupi i ,,sposobni,, (citaj huljavi i skloni fabrikovanju lazi).

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime