Direktor „Večernjih novosti“ nije prijavio imovinu

0
2639

Radomir Dmitrović, direktor i glavni urednik lista „Večernje novosti“, nije podneo izveštaj o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije, otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Agencija kaže da će zbog toga protiv njega da pokrene postupak, dok KRIK otkriva šta direktor „Novosti“ poseduje.

Ilustracija-DmitrovicDmitrović je imenovan za prvog čoveka „Novosti“ u maju 2013. godine, dve godine pošto je država preuzela upravljanje nad ovom medijskom kompanijom.

Većinskom vlasniku ovog lista biznismenu Milanu Beku oduzeto je pravo da raspolaže akcijama i odlučuje u firmi. Tako je država, koja je manjinski vlasnik, preuzela kompaniju. Vladini predstavnici postali su većina u nadzornom odboru i odlučuju o tome ko će voditi „Novosti“.

Dmitrović je imenovanjem za direktora ovog lista postao javni funkcioner, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Poput direktora drugih državnih preduzeća, on je bio u zakonskoj obavezi da Agenciji u roku od 30 dana preda izveštaj o imovini i prihodima.

Dmitrović to već tri godine nije uradio, otkrili su novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK. Zbog ovoga građani ne znaju kakvom imovinom raspolaže, čak ni kolika mu je plata.

Direktor „Novosti“ novinarima KRIK-a rekao je da smatra da nije javni funkcioner i da su „Novosti“ privatna firma, pa da zbog toga ne treba da prijavi šta poseduje.

„Nije me imenovala Vlada već nadzorni odbor kompanije i ja ne podležem zakonu. Ništa ja nisam dužan da prijavim“, rekao je Dmitrović.

Nije želeo da sa novinarima KRIK-a detaljno razgovara o svojoj imovini, ali je zapretio tužbom.

„Ti što su vam rekli da sam državni funkcioner – što nisu reagovali kada sam imenovan pre tri godine?“, rekao nam je Dmitrović u telefonskom razgovoru.

Da Vas podsetimo:  SNS bi u koaliciju sa "Mi – glas iz naroda", ali ucene ne prihvata
Tatjana Babić
Tatjana Babić

Direktorka Agencije Tatjana Babić, s druge strane, kaže da on jeste funkcioner.

„Dmitrović je direktor privrednog društva u kome Republika Srbija ima vlasništvo. Zato je bio u obavezi da podnese izveštaj“, kaže Babić.

Agencija je KRIK-u odgovorila da će da pokrene postupak kako bi utvrdila da li je Dmitrović prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Kada bude sproveden postupak možemo da kažemo da li jeste ili nije povredio zakon. Ima pravo da se izjasni i iznese svoju argumentaciju (zbog čega nije prijavio imovinu)“, kaže za KRIK direktorka Agencije.

Ukoliko se utvrdi da je Dmitrović povredio Zakon, Agencija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, zašta je zaprećena novčana kazna od 50 do 150 hiljada dinara.

Ako ni nakon prekršajnog postupka ne prijavi imovinu, Agencija podnosi krivičnu prijavu. Za ovo krivično delo zaprećena kazna zatvora je od šest meseci do pet godina.

Firma, sajtovi, džip, stan i nelegalizovana kuća

Novinari KRIK-a otkrili su da Dmitrović poseduje stan na Novom Beogradu, nelegalizovanu kuću nadomak Surčina i džip. Od kada je direktor „Novosti“, imao je u vlasništvu i firmu i dva sajta.

Dmitrović je u februaru 2013. godine, nekoliko meseci pre stupanja na javnu funkciju, osnovao firmu za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa „Info Ras“, otkrili su novinari KRIK-a. Firma je i vlasnik sajta koji se bavi prodajom aranžmana za letovanja i druga putovanja, a na kojem se reklamiraju i „Večernje novosti“. U martu 2014. godine vlasništvo nad kompanijom poklonio je dotadašnjem direktoru Zoranu Kordiću, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

Do 2014. godine Dmitrović je bio vlasnik i desno orijentisanog internet portala Intermagazin. Vlasništvo nad portalom takođe je ostavio Kordiću.
Odmor i putovanja PrtSc

Da Vas podsetimo:  Poslanici EP predlažu sankcije ako se utvrdi odgovornost Srbije u Banjskoj - pogledajte kakve
Odmor-i-putovanja-PrtSc-1024x423
Sajt Odmor i putovanja na kome se reklamiraju „Novosti“

Direktor „Novosti“ nije odgovorio na pitanja o firmi i sajtovima.

Dmitrović i njegova supruga Nataša žive u stanu od 104 kvadrata u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu. Vlasništvo ove nekretnine se u katastru vodi kao društvena svojina, ali nam je Dmitrović u razgovoru potvrdio da je on vlasnik stana i rekao da ga je kupio pre 25 godina.

U vlasništvu Dmitrovića i supruge, prema podacima katastra, nalazi se i imanje u naselju Petrovčić, nadomak Surčina. Dmitrovići tamo poseduju 70 ari zemlje i porodičnu kuću od 158 kvadratnih metara. Kuća je, prema podacima geodetskog zavoda, izgrađena bez građevinske dozvole i do danas nije legalizovana.

Direktor „Novosti“ vozi džip marke honda. Novinari KRIK-a nisu utvrdili da li ima ušteđevinu u banci.

Budući da Dmitrović nije podneo imovinsku kartu Agenciji za borbu protiv korupcije, ne zna se koliko iznosi njegova plata u „Novostima“. Novinarska udruženja NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su početkom godine pozvala Dmitrovića da otkrije javnosti primanja čelnih ljudi „Novosti“, ali on do danas nije reagovao na njihov poziv.

„Država od 2011. godine ima potpuna upravljačka prava i većinu u nadzornom odboru koji je izabrao Dmitrovića za direktora i glavnog urednika“, kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a. „Ono što je za mene ključno pitanje je zašto Dmitrović ne želi da govori o svojoj plati.“

Dmitrović nije odgovorio ni na pitanje KRIK-a koliko zarađuje.

„Pre 25 godina sam kupio stan, pre 11 godina vikendicu i ceo život vozim dobra kola. I ceo život imam dobru platu“, kaže Dmitrović za KRIK ne ulazeći u detalje.

„(Nisam) se obogatio u ’Novostima’. Izgubio sam tri godine života ovde radeći od devet do devet.“

Pavle Petrović, Predrag Blagojević

krik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime