DIREKTORKA PRETI RODITELJIMA KRIVIČNIM PRIJAVAMA AKO NE KUPE UDŽBENIKE ČIJI JE ONA AUTOR

1
610

Direktorka odbija sve predloge roditelja o nabavci besplatnih udžbenika i preti krivičnim prijavama, iako svi znaju da je ona autor udžbenika kod nemačkog monopoliste u našoj zemlji, kompanije „Klet“.

Već mesec i po dana traje prava agonija nesporazuma između roditelja učenika beogradske osnovne škole „Oslobodioci Beograda“ i direktorke Branke Bečanović. Roditelji pokušavaju da objasne direktori da nemaju svi dovoljno novca za skupe udžbeničke komplete, i mole je da im dozvoli da koriste i besplatne udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“.

Direktorka to odbija i preti roditeljima krivičnim prijavama, iako svi znaju da je ona autor udžbenika kod nemačkog monopoliste u našoj zemlji, kompanije „Klet“.

Direktorka Bečanović odbija da sazove vanredni Savet roditelja a, kako saznajemo, preti roditeljima preko razrednih starešina i upozorava da će učenici biti kažnjeni ako ne budu imali knjige koje su već odabrali njihovi nastavnici. Iako je direktorka autor udžbenika, i to baš za te odabrane izdavačke kuce „Gerundijum” za starije i „Klet” za mlađe razrede, ni Ministarstvo prosvete, ni zaštitnik građana, ni ostale nadležne ustanove ne oglašavaju se na pisma i molbe roditelja, kao ni na nezaštićene taoce koji su se našli između ove dve vatre – đake i nastavnike.

Naime, još u martu i aprilu roditelji su se obratili nadležnima u školi da bar za neke predmete koriste besplatne udžbenike, pa je prikupljena peticija koju je potpisalo dve trećine roditelja. Direktorka je Savetu roditelja odgovorila da „onlajn potpisi nisu po protokolu”, pa su, iako je bilo vreme pandemije, roditelji prikupili potpise i u pisanoj formi.

„Kada je dostavljena peticija u pisanoj formi, direktorka se onda pozivala na, zamislite samo, saznanja da su oni izmanipulisani na Viber grupama, gde se kao omalovažavaju ona i nastavnici i njihov rad. Roditelj sam dva učenika ove škole i 30.000 dinara mi je mnogo za udžbenike, jer bih deci kupio i nove torbe i više svezaka, a to s mojom jedinom platom u porodici nije moguće. Moja komšinica ima čak četiri đaka u ovoj školi, možete misliti kako je tek njoj. Besplatni udžbenici Fondacije „Kavčić“ izgledaju isto kao i oni skupi na koje nas teraju da kupimo, a odobreni su i od Ministarstva prosvete kao punopravni, zato sumnjamo da su lični interesi jedino u pitanju“, priča za Glas javnosti jedan od roditelja, inače aktivan u Savetu roditelja škole „Oslobodioci Beograda” iz beogradske opštine Palilula.

Da Vas podsetimo:  Evo koliko je novca otišlo na plate narodnih poslanika u 2022. godini

Roditelji su se pismom – apelom obratili ministru prosvete Branku Ružiću, zatim načelniku Školske uprave Beograda, sekretaru za obrazovanje grada Beograda i zaštitniku građana Beograda, ali već nedeljama nikakvih odgovora nema sa ovih adresa.

U pismu roditelja ministru prosvete Branku Ružiću, kao i ostalim nadležnim adresama, koji su roditelji naslovili kao Apel za pomoć u ostvarivanju roditeljskih i Ustavom zagarantovanih prava na besplatno obrazovanje njihove dece u OŠ „Oslobodioci Beograda“, između ostalog piše:

„Verujemo da su nastavnici poštovali proceduru izbora u najboljoj nameri za našu decu, ali zbog novonastalih poteškoća (epidemija), mi smo se, kao roditelji, našli u situaciji da ne možemo svojoj deci da priuštimo pomenute udžbenike. Probali smo preko Saveta roditelja da razgovaramo sa upravom Škole, ali nismo naišli na razumevanje, pisali smo peticiju (potpisalo se više od 2/3 roditelja cele škole.

Od direktorke smo dobili odgovor da mi vređamo nastavnike i da se iz Viber grupa, koje roditelji koriste za komunikaciju, izvlače službene beleške na osnovu kojih nam je zaprećeno krivičnim gonjenjem.

Pošto smo iscrpli sva sredstva komunikacije sa školom (poslali smo joj i treći dopis), a da posle svega navedenog škola nije zakazala ni novi Savet roditelja, molimo Vas da nam pomognete. Zbog nezavidne situacije u kojoj smo, kao i uzevši u obzir činjenicu da su nam deca u ovoj školi i da je početak nove školske godine blizu, prinuđeni smo da Vam se obratimo.”

„Među roditeljima vlada mišljenje da je rigidan stav direktorke škole „Oslobodioci Beograda“ Branke Bečanović posledica činjenice da je direktorka dugogodišnji autor udžbenika za izdavačke kuće „Gerundijum“ i „Klet“ (Novi logos), koje su, naravno, i najzastupljenije u našoj Školi”, piše u pismu roditelja ministru Ružiću i ostalima, uz dokumentovane priloge o svemu što su naveli u ovom apelu.

Da Vas podsetimo:  Kineski „Osmeh Vojvodine“: Kroz ravnicu za 12 miliona evra po kilometru

Ali odgovora već nedeljama nema…

1 KOMENTAR

  1. Da li direktorka, nastavnici i sama škola postoje radi učenika, ili učenici postoje da bi netko bio direktor i da bi nastavnici imali šta raditi? Odgovor na ovo pitanje daje i jasnu preporuku tko bi se morao prilagoditi. Roditelji su grdno pogriješili u trazenu riješenja kod “ ovog ili onog „. Morali su se obratiti direktno Vučiću, on je zaduzen za sve, i riješio bi i to kao što je sve do sada riješio…………

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime