Direktoru škole u Blacu preti zatvor

0
2757
Foto: pistaljka.rs

Direktor Visoke poslovne škole u Blacu Ljubiša Milačić stavio je sebe iznad višeg suda i njegovih odluka pa je odbio da postupi po rešenju ovog suda i vrati na posao uzbunjivača Gorana Perića nakon što ga je zbog ukazivanja na nepravilnosti u školi otpustio.

Besmisleni navodi direktora po kojima opšti akti škole imaju veću pravnu snagu nego pravosnažna odluka višeg suda dovoljno govore o odmazdi koja se vrši nad uzbunjivačem, što je prepoznao i Viši sud u Prokuplju donevši privremenu meru kojom je trebalo da zaštiti Gorana Perića.

U odgovoru na dopis Gorana Perića da škola postupi po nalogu suda, direktor Milačić navodi da: „U ovom trenutku ne postoji zakonska mogućnost, niti pak bilo kakva organizacija posla u skladu sa opštim aktima škole da budete raspoređeni na radno mesto koje odgovara Vašoj stručnoj spremi. Ponudom nekih inferiornijih poslova van nastavnog procesa za koji se zahteva niži stepen stručne spreme, bilo bi kršenje odredaba opštih akata Škole, odnosno zloupotreba položaja direktora“.

U istom pisanom odgovoru direktor Visoke škole u Blacu obrazlaže i da se prilikom oduzimanja predavačkog zvanja i sledstveno tome otpuštanju uzbunjivača rukovodio tumačenjem ministarstva prosvete i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Goran Perić je pre nego što je otpušten, upravo ukazao na nepravilnost u vezi sa angažovanjem člana Nacionalnog saveta Damjana Radosavljevića koga je direktor škole kao „stručno lice za akreditaciju“ uposlio iako je upravo ovaj Savet drugostepeni organ u postupku davanja akreditacija.

Direktor poslovne škole u Blacu tako i po cenu zatvora nastavlja da vrši odmazdu nad uzbunjivačem pošto je za nepostupanje po odluci suda zaprećena kazna zatvorom u trajanju od tri meseca do tri godine. Advokatski tim Pištaljke koji je pred sudom zastupao uzbunjivača Perića podneće krivičnu prijavu protiv direktora Ljubiše Milačića zbog nepostupanju po sudskom rešenju i pokrenuće postupak za izvršenje rešenja kod nadležnih organa.

Da Vas podsetimo:  BOL ĆUTANJA

U rešenju o otkazu se kao formalnni razlog navodi da Perić pre četiri godine, kada se zaposlio u školi, nije ispunjavao uslove da bude izabran u zvanje predavača. Drugi predavači, koji su kao i uzbunjivač Perić primljeni na posao iako nisu imali potrebne kvalifikacije, zadržani su u školi na drugim radnim mestima. Samo je Perić dobio otkaz uprkos tome što je još pre tri i po godine stekao tražene uslove koje u trenutku kada se zapošljavao nadležni u školi nisu ni tražili, o čemu je Pištaljka već pisala.

Prethodno je direktor škole pokušao da se reši uzbunjivača dostavljajući mu upozorenje pred otkaz zbog navodne zloupotrebe bolovanja. Ovaj pokušaj nije uspeo, pošto je nakon izjašnjenja Gorana Perića i sindikata koji mu je pružio podršku, ipak postalo jasno da je obrazloženje upozorenja potpuno neosnovano i da bi se pred sudom rešenje o otkazu zasnovano na njemu lako poništilo. Perić se lekarima obratio upravo zbog pretrpljenog stresa uzrokovanog ignorisanjem i pretnjama direktora škole.

Na sukob interesa prilikom procesa akreditacije školskih programa Visoke poslovne škole u Blacu uzbunjivač Perić je ukazao direktoru škole Ljubiši Milačiću i školskom kolektivu, a kako ništa nije preduzeto on se obratio drugim institucijama. Podneo je krivičnu prijavu policijskoj upravi u Prokuplju, upozorio je ministarstvo prosvete i posebno ministra Šarčevića, a podnesak je uputio i tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću. Goran Perić je o nezakonitostima direktora Visoke škole u Blacu obavestio i javnost, putem medija, pa su njegovu priču prenele TV N1, RTS, kao i dnevne novine „Politika“ i „Blic“.

Kada je Goran Perić podneo krivičnu prijavu policiji, predsednica školskog saveta pokušala je da zataška zloupotrebe, pa je istog dana uputila dopis da se već izglasana odluka o isplati honorara članu Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje poništi.

Da Vas podsetimo:  Tinejdžer udario kolima trudnicu na trotinetu, beba preminula

Obračun direktora Milačića sa uzbunjivačima i neistomišljenicima u okviru škole se nastavio i posle otpuštanja Gorana Perića. Na red je došao i Perićev kolega i takođe član sindikata Bojan Vasović, laborant za informatiku. On će zaštitu kao lice povezano sa uzbunjivačem potražiti pred sudom, a u tom procesu će ga zastupati advokati Pištaljke.

Novak Grujić

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime