DISKRIMINACIJA U ALBANIJI: Srbi primorani da promene prezimena, svoj identitet kriju ili su ga zaboravili!

1
149

Tačan broj Srba koji žive u Albaniji nije poznat, zbog kasnog donošenja Zakona o zaštiti manjina, koji je na snagu stupio tek 2017. godine. Nepoznato je koliko je i pripadnika drugih manjinskih naroda koji žive u ovoj zemlji, koju osim Srba nastanjuju i Crnogorci, Grci, Makedonci, Bošnjaci i Romi.

Najveći broj Srba iz Albanije radi u inostranstvu, a oni koji su ostali bave se poljoprivredom, dok zaposleni u institucijama svoj identitet ili kriju, ili su ga zaboravili.

Đurđa Sekulić primorana je da uzme drugo prezime.

“Zovem se Sekulić Đurđa. Pravo ime mi je takvo, ali u vreme Envera Hodže, bili su nam oduzeli prava prezimena”, kaže ona.

U ličnoj karti Đurđa se i danas preziva Neši, svoje prezime nikada nije vratila, a iako kaže da je Srpkinja, zvanično je Albanka, kao i većina njenih sugrađana u ovoj zemlji.

“Nemoguće je, znači, da se ti upišeš negde u albanskim tefterima, da se samoizraziš kao Srbin, lakše je dobiti američki pasoš nego da se ta procedura završi”, kaže Pavle Jakoja Brajović iz Udruženja “Morača – Rozafa” Skadar.

Srpska sela u okolini Skadra su opustela, mladi ne znaju svoj maternji jezik, škole na srpskom nema.

“Ove godina, ako Bog da imaćemo para pa ćemo da inaugurišemo 200 godina od otvaranja srpske škole u Skadru, to je velika, herojska aktivnost, pošto 50 godina pre Albanaca smo imalo školu u Skadru. Plus, što se tiče Bukvara, prvi Bukvar srpskog jezika se našao u Skadru”, kaže Brajović.

Školovanja na srpskom nema ni u drugim delovima Albanije gde žive Srbi, a sve bogomolje pripadaju albanskoj pravoslavnoj crkvi.

“Liturgija se ovde u Albaniji služi samo na albanskom i samo albanskom. Nijedan drugi jezik”, kaže paroh oblasti Ljibofši Refail Redhi.

Da Vas podsetimo:  Ukrajinska kriza je pokazala da su Srbi i dalje - tvrd orah

Nisu svi Srbi u Albaniji pravoslavne veroispovesti. Ima ih, kako su nam rekli, i katolika i muslimana. Srećni su, kažu, kada ih neko pozdravi na srpskom, ali su strah i nepoverenje još uvek jači od želje da javno govore o svom životu. Tako je i u okolini grada Fiera, na jugozapadu Albanije.

Po podacima, u selu Ret Ljibofši živi najveći broj Srba, njih preko 400. Nažalost, pred novinare niko nije želeo, a predsednik Udruženja Srba Albanije Ekrem Duljević, kaže da bismo morali da se prvo najavimo u ambasadu Srbije u Tirani, kako bismo dobili intervju od njega.

izvor:https://serbiantimes.info/

1 KOMENTAR

  1. Srpskih škola nema, udžbenika takođe, Srbima koji žele da vrate svoj identitet to otežavaju, možda čak i zabranjuju, ali „pravi“ Albanci sada imaju svog novog „brata“ ako ne po krvi, mada se i o njegovom biološkom poreklu priča po Srbiji i na Kosmetu, Aleksanda Vučića, koji se „ubi“ od grlenja i ljubljenja sa Ramom. Zaboravljena je i „žuta kuća“ i svi zločini Albanaca, i njihova vojna pomoć kosovskom UČK i učešće njihovih dobrovoljaca u borbi protiv Srba itd. -ali im je data mogućnost da samo sa ličnom kartom vršljaju i po Srbiji i po Kosmetu, da rade i borave u Srbiji -valjda u cilju da doseljavanjem iz Albanije povećaju broj stanovnika Kosmeta uz dodatni prodor i Šiptara i Albanaca sve do Niša i Kraljeva. U daljoj perspektivi možda i do Beograda. Daće im to Vučić, još kako! A Srbi? Put pod noge pa u beli svet- možda je to i stvarni cilj ove vlade, naši mladi, kojih je u poslednjih 10 godina i do 700.000 pobeglo iz Srbije, biće, bar za dolazećih 20 godina, stalni izvor deviza! Slaće pare da im dede, babe i roditelji ne pocrkaju sa malim penzijama od gladi i od bolesti. Tako da će se Jorgovanka -guvernerka i ubuduće hvalisati deviznim prihodima od dijaspore od najmanje 4 milijardi evra godišnje. Da nije tih para, i da nema te silne bežanije iz Srbije, verovatno bi ministar Mali morao da oglasi bankrot države zbog već astronomskih dugova i države i privrede!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime