Distanciranje i od Republike Srpske?

0
1022

Da li će Nemačka naterati srpsku vlast u Srbiji da se posle Kosova i Metohije odrekne i Republike Srpske, iako je i Srbija garant postojanja tog entiteta uutar BiH? Nemcima je ovo, izgleda, prilika da bez upotrebe direktne vojne sile, potpuno razbiju i unište srpsko biće na Balkanu. I tako redom: Kosovo i Metohija, Republika Srpska, „Preševska dolina“, „Sandžak“, Istočna Srbija, Vojvodina, Šumadija, Beograd – dok od Srbije ne ostane ni kamen na kamenu.


 

Beograd se distancira od Milorada Dodika

srpskaBerlin, Sarajevo, Banjaluka, Beograd – Odnosi vlasti Srbije i Republike Srpske su pod lupom Nemačke, koja je unutar EU na sebe preuzela veliki deo rešavanje onoga što se smatra otvorenim pitanjima na Zapadnom Balkanu, kažu za Danas nemački diplomatski izvori, komentarišući najnoviju tvrdnju predsednika RS Milorada Dodika da „Srbija neće izdati Srpsku, uprkos pritiscima Nemačke“.

Kako naši sagovornici navode, u Berlinu, ali i među nekim članicama EU, ima onih koji smatraju da temu odnosa Beograda i Banjaluke treba uvrstiti među ključne uslove za napredak Srbije u procesu evropske integracije. Ipak, za sada „nema ozbiljnijih naznaka“ da će se to dogoditi, naročito jer je aktuelna Vlada Srbije odustala od politike „baci kosku“ („give me five“) sa Dodikom, što je bio manir bivšeg predsednika Republike Borisa Tadića.

„Odnosi Beograda i Banjaluke su uvek pod lupom. Ne znači da u nekoj narednoj fazi rešavanja situacije u BiH, odnosno ustavnih promena, međunarodna zajednica i EU neće pokušati da odgovornost za neuspeh prebace na nekog trećeg, na primer na Srbiju. Zato treba sa tom temom biti izuzetno pažljiv i reagovati na svaku naznaku negativnog razvoja događaja. Nemačka pokušava, s jedne strane, da odloži proces proširenja EU, a s druge strane da jednim udarcem reši sve probleme Zapadnog Balkana“, navode dobro upućeni izvori Danasa.

Da Vas podsetimo:  Jovici su Albanci spalili kuću, morao je da igra i peva sa njima da spasi decu

Tanja Topić, političarka analitičarka iz Banjaluke, ocenjuje za Danas da je Beograd sada daleko manje srdačan prema RS i Dodiku u odnosu na period kada se Tadić nalazio na čelu države. „Od prošlogodišnje promene vlasti u Srbiji svedoci smo nove situacije. Iako odnosi sa RS nisu prekinuti, Beograd pokazuje veću dozu uzdržanosti i obazrivosti prema Dodiku, pa nema više ni javnog grljenja i ljubljenja s njim. Mislim da se uzrok može tražiti i u ponašanju predsednika RS, koji se ranije jasno stavljao na stranu DS“, smatra Topićeva.

Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative, takođe zastupa stav da je vlada Ivice Dačića i Aleksandra Vučića opreznija i odmerenija prema Banjaluci.

„Ako se gleda sa strogo formalne strane, u proteklih godinu i po nije se mnogo toga promenilo u ponašanju Srbije prema RS, budući da se primenjuje Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, ali svakako nema srdačnosti odranije, kada je Dodik maltene više vremena provodio u Beogradu nego u Banjaluci, a Vuk Jeremić je učestvovao u izbornoj kampanji u RS. Takvi potezi prethodne vlasti Srbije nisu bili ni odmereni ni mudri. Moguće je da je aktuelna vlada pod utiskom da ne treba da bude tako srdačna, što je shvatio i sam Dodik, koji zna da više ne može da se bavi uslovljavanjem, posebno kada je reč o Kosovu“, ukazuje Popov.

Senad Pećanin, sarajevski novinar i analitičar, kaže za Danas da vlasti u Beogradu treba da se rukovode vlastitim interesima kada budu odlučivale o ponašanju prema Miloradu Dodiku.

„Pre nekoliko sedmica Gasprom je zatvorio predstavništvo u Banjaluci i otvorio ga u Sarajevu. Naravno, ruska državna kompanija je to učinila ne zato što više voli Sarajevo, nego zato što se vodila logikom tržišnih interesa. Mislim da će se i vlasti u Beogradu rukovoditi vlastitim interesima kada budu odlučivale o odnosu prema Dodiku: da li je isplativije biti kooperativan u naporima EU i SAD na stabilizaciji BiH, ili je bolje, preko Dodika, držati ruku na tasteru za sejanje haosa u susednoj državi“, ocenjuje Pećanin.

„Dobra saradnja“

Milorad Dodik je, govoreći na nedavnoj proslavi petog rođendana SNS u Beogradu, rekao da podržava napore Srbije, „njeno evropsko opredeljenje i evropski put“. On je tom prilikom istakao da nosioci najviših državnih funkcija u Republici Srpskoj i Srbiji dobro sarađuju.

Marija Stojanović

Da Vas podsetimo:  Uskrs u Orahovcu, srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, u znaku radosti, ali i strepnje

www.danas.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime