Divlja gradnja: Kafana na vrhu Srbije

1
1883
Foto: Twitter.com / @zvoncicana1

Objekat koji se podiže na Pančićevom vrhu na Kopaoniku u suprotnosti je sa uslovima koje je izdao Republički zavod za zaštitu prirode i višestruko prelazi odobrene dimenzije, a inspekcija je naložila rušenje tek pošto je BIRN zatražio dokumentaciju od Ministarstva građevinarstva.

Ove godine ozbiljan sneg je rano prekrio najpoznatiji srpski turistički centar Kopaonik, ali to ne sprečava nastavak radova na mnogobrojnim gradilištima na ovoj planini.

Ako turista odluči da se skloni od buke koju prave mešalice, hilti mašine i dovikivanje radnika na skelama i ode na neki od okolnih vrhova u potrazi za mirom, spokojem i čistim vazduhom, iznenadiće se da se i tamo uveliko radi i zida.

Tako se unazad mesec dana na društvenim mrežama pojavljuju fotografije fantomskog objekta na samom vrhu Kopaonika, na Pančićevom vrhu, gde se od leta 2017. godine podiže objekat koji izaziva čuđenje mnogih.

Proverom dostupnih dokumenata BIRN otkriva da objekat na Pančiću podiže izvesna Snežana Mitković, četrdesetogodišnja preduzetnica sa adresom u Smederevu i odnedavno vlasnica još jedne firme u opštini Brus.

Podignuti objekat daleko prevazilazi gabarite koji su odobreni dokumentima koje je S. Mitković prikupila da bi počela sa izgradnjom nečega što se formalno zove ski-bife, a realno je mali hotel ili veliki restoran.

Pored toga, Snežana Mitković je uspela da izdejstvuje saglasnosti za postavljanje montažnog objekata od Javnog preduzeća Skijališta Srbije u rekordnom roku, za manje od mesec dana, što joj je poslužilo da isto tako u roku od nedelju dana dobije Rešenje o Uslovima zaštite prirode od Zavoda za zaštitu prirode Srbije. To joj je bilo dovoljno da počne sa izgradnjom u nacionalnom parku, na početku skijaške staze.

U elektronskom sistemu Republike Srbije za izdavanje građevinskih dozvola ili drugih dokumenata vezanih za postupak izgradnje građevinskih objekata nema podataka o tome da je za parcelu na kojoj S. Mitković zida izdat bilo kakav dokument sa bilo kog nivoa vlasti – ni sa opštinskog ni sa republičkog.

Da Vas podsetimo:  Ko je bio bolji za Srbe – Karađorđe ili Miloš Obrenović

Nekoliko nedelja nakon što je BIRN uputio zahtev Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva, oni su reagovali i uputili inspekciju.

Nalaz inspekcije, koji BIRN objavljuje, pokazuje prave razmere objekta i nalaže investitoru da poruši sve što je podigao.

Do dana objavljivanja ove priče to se nije dogodilo.

Kvadratura, objekat

Iako Kopaonikom kruže razne priče o tome „ko zida kafanu“ na vrhu planine i uglavnom su vezane za aktivnosti Zvonka Veselinovića i Zorana Milojevića Zelje, za sada nema kredibilnih podataka o tome u dostupnoj dokumentaciji i nema izvora koji bi potvrdili takve navode.

Zoran Milojević Zelja je važan član SNS-a na severu Kosova, stalni pratilac Marka Đurića i na Kosovu i u Briselu. Za njega se govori da kontroliše rad stranke u čitavom Raškom okrugu.

Zvonko Veselinović je preduzetnik koji je dovođen u vezu sa izgradnjom hotela Grej na Kopaoniku.

BIRN je pokušao da razgovara sa Zoranom Milojevićem na ovu temu, ali on nije odgovarao na pozive i tekstualne poruke.

Kada smo posetili gradilište početkom novembra 2017. godine, u toku su bili radovi na krovnoj konstrukciji.

Bilo je angažovano desetak radnika, dok su oprema, mašine i materijali bili razbacani svuda po parceli koja se nalazi desno od završetka žičare koja skijaše vodi od hotela Grand do Pančića.

Iako je bilo ispod nule, radilo se uveliko, a gradilište su obezbeđivala dvojica momaka „u crnom“.

Na gradilištu je bio parkiran kombi smederevskih tablica, jedan običan automobil srednje klase i crni audi A6.

Dok smo se vozili do vrha, pratio nas je beli lendkruzer marke Tojota bez registarskih oznaka.

Ski-bifei nisu nepoznanica na planinama, ali ovde je nevolja u tome što se zida van propisanih uslova, bez dozvole i bez table koja bi nudila obaveštenje o tome šta se podiže u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Kopaonik.

Da Vas podsetimo:  42 DANA U JAMI MEĐU LEŠEVIMA: Ispovest Srpkinje koja je sa 10 godina preživela teror ustaša!

Prema uslovima koje je propisao Zavod za zaštitu prirode Srbije, tu je trebalo da bude podignut objekat od 150 metara kvadratnih, montažnog tipa od drveta, bez ukopavanja temelja, a visina ne bi smela da pređe visinu obližnje kućice Javnog preduzeća Skijališta Srbije.

Na samom vrhu planine lako je uveriti se da nije reč o montažnom objektu veličine 150 metara kvadratnih, kako je navedeno u dokumentaciji koju ima BIRN.

Iako zbog obezbeđenja nismo mogli da priđemo do same lokacije, vidi se da objekat ima najmanje jednu etažu ispod površine i još dve iznad, plus „visoko potkrovlje“.

Objekat nije montažni, nije od drveta i višestruko nadilazi visinu obližnje kućice u vlasništvu JP Skijališta Srbije, koja je u uslovima Zavoda bila reper za visinu koja se ne sme premašiti.

Inspektorka Vesna Rumenić, načelnica Odeljenja građevinske inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u nadzoru koji je sproveden 20. novembra 2017. godine utvrdila je da je izgrađeni objekat „armirano-betonske konstrukcije“, u četiri nivoa, približnih spoljnih dimenzija 27×14,50 metara.

U zbiru, do sada je izgrađeno više od 1000 kvadrata – suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje plus plato veličine skoro 300 kvadrata popločan behaton kockom.

Na gradilištu nismo zatekli investitorku Snežanu Mitković za koju niko nije čuo na Kopaoniku.

Slobodan Georgiev

javno.rs

1 KOMENTAR

  1. A tek ovo: http://arandjelovacinfo.rs/2017/09/19/foto-ovako-izgleda-hotel-bate-gasica-na-kopaoniku/

    Na samoj stazi Malo Jezero gde je, gle čuda, izgoreo kafić-brvnara Bombarider, Zoran Kostić vlasnik Brzmin doo iz Brzeća koji se bavi „prometom“ nafte (čitaj obogatio se švercom sa Severnog Kosova sa Zvonkom Veselinovićem) i Bata Gašić grade hotelčinu na 10 spratova a broj kvadrata je „samo“ četiri puta veći od sumnjive građevinske dozvole. Ova „divlja horda“ (Zvonko, Andrej, Zelja, Brzmin, Bata Gašić) hara Kopaonikom. Pančić se u grobu okreće a ovi kriminalci, nasilnici i divljaci uništiće sve pozitivno što je još GENEX postavio.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime