Divlji zapad u Srbiji

0
1037

kirbiSrbija je protekle nedelje počela sve više da podseća na Divlji zapad, a sredstva javnog informisanja su neočekivano zabeležila promociju „novog šerifa u gradu.“ Za sve se pobrinuo svršeni istoričar sa Univerziteta Pensilvanija – u Srbiji poznatiji kao ambasador Sjedinjenih država – Majkl Kirbi (na slici levo, prim. red.). Davno je Kirbi diplomirao istoriju, ali je zato u Nemačkoj tokom devedesetih godina prošlog veka, radeći konzularne poslove za područje zemalja bivšeg SSSR-a dobro izučio antirusku propagandu. I evo rezultata.

„Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali, naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi skoro nisu nikoga napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi – zašto dolazi? Zbog proslave godišnjice oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije. Čak 12 zemalja je bilo u sastavu SSSR, pa samim tim i Crvene armije. Ako je već pozvan Putin, da li su pozvani i ostali koji su učestvovali u oslobađanju Beograda“[1] upitao je Kirbi. Jadničak je pomešao „treću ukrajinsku armiju“ sa Trećim ukrajinskim frontom kojim je komandovao maršal Fjodor Ivanovič Tolbuhin, rođen blizu Moskve. Glavna komanda se nalazila u Moskvi. Pod vođstvom Tolbuhina Crvena armija je oslobodila Donjeck, Krim i Sevastopolj, a zatim Rumuniju i Bugarsku i naravno Beograd 1944. godine. Proglašen je za počasnog građanina Sofije, i Beograda kao i za Narodnog heroja Jugoslavije, a posthumno i za Heroja Sovjetskog Saveza. Saveznici su iste godine Beogradu i drugim srpskim gradovima priredili „Krvavi Vaskrs“ namerno bombardujući civilna naselja. NJihove bombe su čak pogodile i beogradsko porodilište. Na glavni grad Srbije je prvog i drugog dana pravoslavnog Vaskrsa palo 1457 bombi koje su srušile 687 zgrada. Intenzitet savezničkih udara 1944. godine prevazišao je čak i napade Luftvafea iz 1941. godine.[2] Poginulo je dve hiljade civila. Naciste nisu ni okrznuli. Sa druge strane ruska vojska je prilikom oslobađanja Beograda primarno koristila pešadiju kako bi se izbegla veća razaranja prestonice. Zbog toga je Crvena armija imala veće gubitke.

Da Vas podsetimo:  Održаnа еkskurziја Prosvјеtinе Školе srpskog јеzikа

Broj zemalja u sastavu SSSR-a koji pominje Kirbi, nije bitan jer je najveću državu na svetu stvorio ruski narod. Naravno ona je ustrojena davno pre pojave Sovjetskog saveza. Pod vlašću komunista u Rusiji (kao i u Srbiji) stvarene su veštačke nacije i izmišljane nove socijalističke republike koje su polako dobijale atribute državnosti kako bi se oslabio „dominanti narod“ i kako bi se lakše ovladalo njegovom strateški važnom teritorijom. Uzgred kada govori o Rusiji koja je „nekog napala“ Kirbi verovatno misli na povratak Krima u sastav Rusije. Krim je vekovima pa i u vreme Drugog svetskog rata bio u sastavu Rusije i tek će 1954. godine protivustavnim dekretom odobrenim od Nikite Hruščova biti predat Sovjetskoj socijalističkoj republici Ukrjini. Poluostrvo je vraćeno Rusiji bez ispaljenog metka na osnovu slobodnog referenduma, a Krimljani su zaštićeni od bombardovanja i agresije kijevske hunte. Izgleda da se Kirbi iznoseći ovakve argumente pokazuje kao zaštitnik komunističkih tekovina usitnjavanja Rusije.

Isto tako, Beograd su oslobodili protivnici nacizma. Naoružane bande pod komandom kijevske hunte danas nose nacistička znamenja u svom pohodu na Novorusiju. Nemački TV kanal ZDF je prikazao ukrajinske vojnike sa savremenim šlemovima na kojima su oznake SS divizija.[3] Porošenkovi fašisti su se okitili i „Crnim suncem“ okultnim obeležjima Anenerbea organizacije koje je oblikovala nacističku ideologiju.[4] NJihovi simboli su i slike Stepana Bandere saradnika nemačke obaveštajne službe koji je prvi 1941. godine na okupiranoj ruskoj teritoriji proglasio „Nezavisnu državu Ukrajinu“. Partija Svoboda koja sa ponosom zastupa Banderinu politiku učestvuje u ukrajinskoj vlasti. Postavlja se pitanje, da li bi iko normalan pozvao na proslavu oslobođenja Beograda (od nacista) ljude koji slave nacizam. Za Kirbija je to sasvim normalno, a zašto i ne bi bilo kada Sjedinjene države poput Hitlera, kao najvećeg neprijatelja vide Rusiju. Uostalom Majkl Kirbi se „pomalo“ bavio i „obaveštajnim poslovima“ i sigurno zna da su OSS preteču CIA stvarali i nacisti. Sporzum sa novim poslodavcima Vilijemom Donovanom, šefom OSS, i Alenom Dalesom, budućim direktorom CIA, napravio je još 1945. nacistički general Rajnhard Gelen, komandant obaveštajnog odeljenja generalštaba Vermahta – sektor istok. On je obnovio nacističku agenturu koja je počela da radi za SAD.[5] I evo kako rade. Američka vojska ide iz jednog u drugi rat.

Da Vas podsetimo:  Kremlj: Istina o eksplozijama na „Severnom toku“ iznenadiće mnoge

Kao što vidimo ambasador Kirbi je u svojim izjavama pokazao veliko neznanje. Ruku na srce nije nikakvo čudo da političar iz SAD javno demonstrira svoju glupost. Kandidat za predsednika i senator SAD Bob Dol je svojevremeno napisao pismo Johanu Volfgangu Geteu u kojem je izrazio želju da ga upozna i predstavi mu svoju suprugu. Iz poznatih razloga odgovorio mu je direktor Geteovog instituta u Beču, sa žaljenjem ga obavestivši da to nije moguće. DŽordž Buš mlađi se u svojoj karijeri toliko nalupetao da je izmišljen novi pojam u engleskom jeziku „bušizam“. Buš je tako objašnjavao da je „graciozan svom bratu DŽefu jer se brine za hemisferu“ a takođe je otkrio da je „Bela kuća – bela!“[6] I Barak Obama polako sustiže DŽordža Buša juniora. Slagao je da je na Kosovu i Metohiji održan referendum Šiptara o nezavisnosti. Za ovu laž se nije izvinuo. On je svojevremeno izjavio i da je njegov deda učestvovao u oslobađanju Aušvica, iako su ovaj konclogor oslobodili Rusi. Ruski mediji su tada preneli da je Obama svog dedu upisao u Crvenu armiju. Možda bi zato Srbija na godišnjicu oslobođenja Beograda trebala da pozove Baraka Obamu?

Pored svega, veoma je ružno što Kirbi „uči pameti“ narod koji je najviše stradao od nacizma. Čak 27 miliona građana SSSR-a (većinom Rusa) je ubijeno tokom Drugog svetskog rata. Upravo se tim gubicima naslađuje Obama kada izjavljuje kako se broj Rusa sve više smanjuje.

Ipak najjači utisak, ni izbliza nije glupost Majkla Kirbija. Aleksandar Vučić je izjavio da je poruka američkog ambasadora u vezi sa posetom ruskog predsednika Vladimira Putina,pitanje upućeno ruskoj strani, a ne Srbiji, i da su to njihovi odnosi u koje on, kako je rekao, „ne bi ulazio“.„Kirbi je dobar čovek“ izjavio je na kraju Vučić![7] Prisetimo se da je ambasador SAD postavio pitanje „Zašto (Putin) dolazi?“ Ukoliko je Srbija suverena zemlja onda je ovo pitanje za Vladu Srbije. Vlast je pozvala predsednika Rusije da poseti Srbiju i uveliča svojim prisustvom godišnjicu oslobođenja Beograda od nacista. Takođe republička vlada vodi spoljnu politiku zemlje. Ako Vučić „ne ulazi“ u ta pitanja onda on spoljnu politiku prepušta Amerikancima. Ovakvim odgovorom Vučić pokazuje da u svojoj državi igra sporednu ulogu.Činovnik američke vlade je taj koji se meša u unutrašnje stvari Srbije i ponaša se kao okupacioni guverner. On vređa predsednika države koja je zaštitnica srpskog naroda na međunarodnoj sceni. Kirbi u svom intervjuu izražava nadu da će „Srbija priznati Kosovo“, dok Moskva sa druge strane brani poziciju Beograda i tvrdi da su Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije. Ipak, Vučić za Kirbija kaže da je „dobar čovek“. Ne Vučiću. Lopov i okupator ne može da bude dobar čovek. Međutim premijer je ranije opravdavajući pokušaj reketiranja NIS-a, ruskom ambasadoru poručio da je „Srbija nezavisna zemlja.“[8] Te reči nije smeo da ponovi pred Kirbijem.

Da Vas podsetimo:  SLOBODA MEDIJA –ŠTA TO BEŠE?

Ova mala epizoda iz političkog života Srbije pokazuje da naša država nije suverena i nezavisna. Politiku republičke vlade na čijem čelu se nalaze slabi i plašljivi političari oblikuju činovnici Stejt departmenta. Srpski narod je svestan ove činjenice i zbog toga željno očekuje dolazak Vladimira Putina u Beograd. Sloboda je za Srbe uvek dolazila sa dolaskom Rusa.

Boris Aleksić

FSK

[1] http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%80%B0.393.html:510732-Kirbi-Nismo-trazili-od-Vucica-da-uvede-sankcije-Rusiji

[2] http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:487568-Saveznici-nas-bombardovali-na-Titov-zahtev

[3] http://www.pravda.rs/2014/09/16/evo-zasto-novorusija-nikad-nece-ziveti-u-ukrajini-video/

[4] http://www.pravda.rs/2014/08/15/ovo-su-svi-porosenkovi-fasisti/

[5] http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD

[6] http://www.smedia.rs/spress/vest/926/Dzordz-Bus-Busizmi-Dzordz-Bus-Svi-gafovi-velikog-kauboja-VIDEO.html

[7] http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%

[8] http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-cepurinu-srbija-je-nezavisna-zemlja-koja-se-nalazi-na-evropskom-putu-i-koja-gradi-najblize-odnose-sa-rf.html

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime