Đorđević osudio pretnje Savi Janjiću i manastiru Dečani

0
155

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević danas je u saopštenju najoštrije osudio pretnje koje albanski političari na Kosovu i Metohiji upućuju igumanu Savi Janjiću i bratstvu manastira Visoki Dečani.

Podsetimo, evropska organizacija za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“, svrstala je Visoke Dečane na listu najugroženijih kulturnih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo burne reakcije u Prištini.

„Dokle ide ekstremizam Albanaca pokazuje i to da pozivaju na istragu protiv igumana Save, čoveka koji širi poruku hrišćanske ljubavi na Kosovu i Metohiji, zbog nekakvih izmišljenih ratnih zločina. To je katastrofalan vid pritiska i ugrožavanje opstanka jedne od najvećih svetinja srpskog naroda“, kaže Đorđević.

On je ocenio da ovakvi potezi Prištine samo dokazuju da su manastir Visoki Dečani i ostala srpska baština na Kosovu zaista ugroženi.

Predsednik Oslobođenja je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na pretnje, a Republiku Srbiju da se konačno angažuje u očuvanju srpske kulture i duhovnosti, kao i promociji srpskih interesa na Kosovu i Metohiji.

„Predsednica i premijer tzv. Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, upućuju pisma po Evropi kritikujući ovu odluku, dok naša država ćuti“, ističe Đorđević.

Izvor: Otvoreno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime