Dnevni list „Blic“

Nagrada “Zlatni magarac”

1
1318

Blic-logoListam novine “Blic” i obliva me hladan znoj: Rusija uvlači Srbiju u sirijski sukob. Dalje još strašnije: da li će na ratnim poljima u Siriji biti i predstavnici armije Srbije? Kad se ovo pročita i nehotice pomislite: da li će srpske majke iščekivati kovčege iz Sirije?!

Među novinarskom bratijom ovakve nevesti koje se publikuju, veselo se nazivaju “pijanim budalaštinama”. Kao, dečko je juče sebi dozvolio da malo više cugne, a danas je odmah jutrom poslao u redakciju svoju pijanu besmislicu. Ja sam bio očevidac takve istorije: jedan mladi sovjetski dopisnik u Bonu od jakog mamurluka je pošao ujutro da prošeta i video je da je Rajna prekrivena ledom. Stanje njegovog mozga nije mu dozvolilo da se doseti da on vidi samo neveliki potok, a sama Rajna se ni jednom nije zamrzla još od 18 veka. Momak se dočepao svog biroa i poslao je telegram u redakciju: “Rajna se zamrzla, stala je plovidba brodovima, Nemačkoj preti katastrofa”. Dobro je da u redakciji veče pre toga nisu pili i bacili su “budalaštinu” u korpu za smeće. No, dospisnika su podrugljivo zamolili da pošalje svoju fotografiju sa pozadinom zamrznute najveće nemačke reke. Radi dobijanja nagrade “Zlatni magarac”. Takvu šaljivu nagradu su uručivali za najidiotskiju publikaciju za proteklu godinu.

Pokušavam da se razaberem po pitanju “budalaštine” u “Blicu”. Čitam ruske novosti. I evo o čemu se radi! Ministarstvo odbrane Rusije zahvaljuje narodima Kine i Srbije koje su prve pružile podršku rusko-sirijskoj inicijativi za sprovođenje humanitarnih operacija. “Mi računamo na dalje praktične korake tih dveju zemalja i njihovih ministarstava odbrane radi podrške naporima Rusije po pitanju pružanja humanitarne pomoći stanovnicima Alepa” – kaže se u saopštenju ministarstva odbrane Rusije.

Da Vas podsetimo:  Telohraniteljka na straži smrti

Dobro, sad je jasno odakle rastu uši u “Zlatnog magarca”. Sada treba propratiti komentare. Otvaramo komentare dobro poznatog tumača vojno-političke misli, Aleksandra Radića. Jer on nam već objašnjava kakve se tajne kriju iza tih nizgled bezbrižnih saopštenja. I Aleksandar Radić, koji sebe drsko naziva vojnim ekspertom, objašnjava: “U stvari termin “humanitarna operacija” predstavlja eufenizam. Akcija u Siriji je u suštini bojeva misija. Naši zakoni ne dozvoljavaju učešće srpske armije u operacijama koje nemaju mandat OUN-a ili Evropske unije. Njeno učešće, zbog vojne neutralnosti, moguće je samo u mnogostranim operacijama. Zato Srbija ne može učestvovati u operacijama NATO pakta. Pored toga, odluku o učešću u misijama donosi Nacionalni savet na osnovu godišnjeg plana delatnosti članova SB OUN, koji sa svoje strane donosi Parlament”.

Da li ste Vi nešto shvatili? Ja nisam ništa. Meni se čini da, ako je “Blic” publikovao “budalaštinu”, onda je Radić tome još pridodao ponešto svoje.

Na čemu je rusko ministarstvo zablagodarilo srpskom ministarstvu?

I pošto je srpsko ministarstvo ipak organizovalo prikupljanje humanitarne pomoći, zašto je potrebno to nazivati eufemizmom?

Što dalje, to gore, on govori da učešće Srbije u toj pomoći predstavlja mit. A taj mit će sa svoje strane Srbiju pretvoriti u novu metu Islamske države.

Pogledajmo šta kaže ministarstvo odbrane Srbije. Ono kaže: – mi možemo samo da se bavimo prikupljanjem humanitarne pomoći koja će potom biti preko Rusije upućena u Siriju. To su reči koje je saradnik ministarstva uputio dopisniku “Blica”.

A “Blic” smatra da je to uvlačenje Srbije u sirijski konflikt. Na koji način se to može desiti, novine ne objašnjavaju. One ne objašnjavaju takođe ni kako će reagovati Islamska država na inostranu robu u pošiljkama za humanitarnu pomoć. Na primer, na pakovanje “Procter & Gamble”. Da li će objaviti rat Švajcarskoj?

Da Vas podsetimo:  Znate li vi za koga radite

Izgleda da je redakcija “Blica” odlučila da nas obraduje potpuno ispraznom “budalaštinom”. A šta mi treba da radimo? Da zamolimo dopisnika da pošalje svoju fotografiju gde se u pozadini vide srpski vojnici u Siriji? Radi dobijanja nagrade “Zlatni magarac” na kraju godine?

Dmitrij Sedov

FSK

1 KOMENTAR

  1. Прије три године у једној пекари сретнем Љубету Лабовића, некадашњег пријатеља, и питам га гје је сад? Каже ми да је у „Блицу“! Нијесам се могао уздржати а да га не припитам: -Имали фашистичке баљеге од новина за коју није радио? Кисјело ми се насмијао…прије тога здушно је радио за Монитор….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime