Do praznika raspodela sredstava medijskim projektima u Kragujevcu

0
160

Rešenje o raspodeli deset miliona dinara medijskim projektima u Kragujevcu je pripremljeno i do četvrtka bi trebalo da bude objavljeno, rečeno je danas Udruženju novinara Srbije u Odeljenju za kulturu, informisanje, sport i omladinu.

Predstavnik Lokal presa u komisiji Dragan Đorđević ističe da je njegova jedina zamerka to što je Kragujevac za medijske projekte opredelio samo 10 miliona dinara

Članovi komisije za ocenu projekata pre nekoliko dana potpisali su predlog raspodele i on je sada na potpisivanju kod načelnika Gradske uprave Nikole Ribarića, navode predstavnici gradskih vlasti.

Do praznika očekuju da će mediji koji su konkurisali, ali i javnost, biti obavešteni kako je raspodeljeno 10 miliona dinara koliko je Kragujevac odvojio za ovu namenu.

Predstavnik Lokal presa u komisiji za ocenu projekata Dragan Đorđević potvrdio je UNS-u da je komisija potpisala predlog raspodele i istakao da je zadovoljan kako je konkurs do sada sproveden.

„Stekao sam utisak da su se i načelnik i svi zaposleni zaista potrudili da sve bude u skladu sa zakonom. Napravili su i dodatne formulare za bodovanje, kako bi sve bilo transparentno. Detaljno smo analizirali i ocenjivali pristigle projekte. Ceo proces protekao je bez problema i bez ikakvih pritisaka. Zaista sam prijatno iznenađen i svima govorim kako je sve to dobro urađeno“, kaže Đorđević za UNS.

On navodi da je od 10 miliona opredeljenih za medijske projekte, pola miliona bilo odvojeno za direktna davanja, a pola miliona za sufinansiranje organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.

„Devet miliona za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja raspodelili smo na 13 od pristiglih 30 projekata. Najviše novca opredelili smo za kragujevačke medije jer smatramo da je najvažnije pre svega pružiti podršku lokalnim medijima“, rekao je Đorđević.

On kaže da novac za projekte za unapređenje etičkih standarda nije u celosti raspodeljen jer je na ovaj konkurs stigao samo jedan projekat.

Da Vas podsetimo:  Tabloidizacija tragedija

Predstavnik Lokal presa za UNS ističe da je njegova jedina zamerka, koju je preneo i načelniku, to što je Kragujevac za medijske projekte opredelio samo 10 miliona dinara.

„Rekao sam da je to malo sredstava za grad kakav je Kragujevac i da bi za ove namene moralo da bude izdvojeno više novca. Video sam da načelnik to razume, ali kaže da je Grad uz teškoj finansijskoj situaciji, da je i ovo za njih bilo teško da izdvoje, ali da su želeli da pomognu medije“, kaže Đorđević.

Grad Kragujevac je, podsetimo, krajem januara prvi put posle šest godina raspisao konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti informisanja.

U komisiju za ocenu projekata Grad je prvo imenovao predstavnika UNS-a Ljubišu Obradovića koji se povukao se iz sastava komisije jer su od tri imenovana člana, dva iz Društva novinara Niša – jedan zvanično kao predstavnik DNN-a, a drugi kao nezavisni stručnjak, koji je inače član Upravnog odbora ovog udruženja.

U Rešenju o imenovanju komisije za ocenu projekata iz oblasti javnog informisanja u Kragujevcu, osim Obradovića, izabrani su članovi „Aleksandar Stanojević iz Niša koga je predložilo Društvo novinara Niša i Miodrag Miljković iz Niša, nezavisni stručnjak za medije“.

Kako je Obradović naveo u ostavci na mesto člana komisije, on nije uspeo da utvrdi „suštinsku povezanost Društva novinara Niša sa medijskom scenom u Kragujevcu, niti mogućnost da dva predstavnika tog udruženja, u tročlanoj komisiji, procenjuju šta je javni interes Kragujevčana, bez obzira na njihovu dobru volju“.

Obradović je tada rekao da ne dovodi u sumnju dobru nameru gradske administracije da, posle višegodišnje pauze, raspiše i realizuje konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Kragujevcu, kao ni pravno-formalnu ispravnost procedure izbora Komisije za ocenu prispelih projekata, ali da iz navedenih razloga nije u stanju da prihvati mesto člana Komisije.

Da Vas podsetimo:  A sad sve iz početka: REM i po godinu dana odlaže izjašnjavanje o emisijama nacionalnih TV, najviše Pinka i Hepija

Umesto Obradovića, gradske vlasti su u komisiju imenovale predstavnika Lokal presa Dragana Đorđevića.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime