„Dobar plan“, razmena teritorija!
Dati svoje veliko za svoje malo!

0
2505
Foto: printscreen

Prošla je dvadeset jedna godina od agresije NATO armade na jednu malu zemlju koja nije nikoga ugrožavala sem što je branila svoju teritoriju na Kosovu i Metohiji od terorističke UČK. Bande terorista su organizovale oružanu pobunu 1998. protiv Srbije na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Rat na Kosovu i Metohiji je otpočeo ustvari još 1998. godine, a eskalirao je 1999. u proleće, kad je NATO alijansi koja je podržavala teroriste na Kosovu i Metohiji, postalo jasno da njihovi štićenici gube i da će ih srpska policija potpuno poraziti.

Kosovo i Metohija je sa geostarteške strane vojno izuzetno zanimljiv prostor, sa njega se nadgleda važna vardarsko –moravska putna komunikacija, a s obzirom na položaj visoravni može se kontrolisati deo Jadranskog mora čak do Otrantskih vrata. Amerikanci i Nemci su odavno zainteresovani za ovu srpsku pokrajinu, koja je počela da se osamostaljuje još iz Titovog vramena, kad je pop (raspop) Vladimir Zečević, pravoslavni sveštenik, student prote Steve Dimitrijevića, izneverio Dražu Mihailovića, i zamenio mantiju partizanskom uniformom. Bio je većnik Drugog zsedanja AVNOJ-a i prvi ministar policije u Demokratskoj Federativnoj Juoslaviji. Kao ministar policije, potpisao je ukaz o zabrani povratka proteranih Srba na svoja oteta imanja posle rata [1]. Tada su jugoslovenske vlasti otvorile granicu prema Albaniji i ogroman broj Albanaca se sjurio u pitominu Kosova i Metohije. Izdaja srpskih interesa je počela sa nastankom Titove Jugoslavije posle Drugog svetskog rata. Jedino je Srbija od svih federalnih jedinica dobila dve autonomne, prvo oblasti a zatim pokrajine. U Hrvatskoj je takođe bilo uslova za formiranje pokrajine, Zapadna Slavonija, Banija, Kordun i Lika i Dalmatinska Zagora su bili prostori sa 90% Srba u Kraljevini SHS.
Međutim vatikanska politika prema pravoslavnom življu je doživela svoj maksimum u ratu od 1941 do 1945 kada je pobijeno preko sedamsto hiljada pravoslavnih Srba, Roma,i Jevreja. Broj žrtava je na žalost mnogo veći jer je reka Sava nosila leševe i okupljala ih oko kule Nebojše. Beogradom se danima osećao miris raspalih tela. Trebalo bi svim žrtvama tog ustaškog pokolja , Srba, Jevreja i Roma, ali i nepodobnih Hrvata, podići spomenik baš na mestu gde je kula Nebojša, kako to predlaže predsednik Razvojne akademije Srba, RAS, prof. dr Alek Račić. Taj pokolj srpskog stanovništva u Hrvatskoj, Jasenovac, nije smeo da se pomene u SFR Jugoslaviji zbog miroljubive politike i bratstva i jedinstva.. Kako je govorila prof. Smilja Avramov, svaki nekažnjeni zločin se ponovo javi u svoj svojoj krvoločnosti, i to se desilo početkom razbijanja SFR Jugoslavije. Učinjeni su nebrojeni zločini prema Srbima u Hrvatskoj. Sa ponovnim žigom ustaštva, nisu ni deca bila pošteđena. Srbija je u dvadesetom veku doživela tri najstrašnija genocida, a zločinci su ostali i dalje nekažnjeni.
Srbi su proterani sa vekovnoh ognjišta iz Hrvatske, ali su uspeli na pušku da se izbore za Republiku Srpsku i to je veliki doprinos srpskog naroda.

Da Vas podsetimo:  Zoran Milošević: Sprečiti razorno delovanje Zapada i zbližiti se sa Rusijom

Tako je bilo i na Kosovu i Metohiji kad su šiptarske bande 1998. oformile terorističku UČK i počele da proteruju i ubijaju srpski narod. Srbija, tada Savezna Republika Jugoslavija, da se ne bi dogodio genocid nad srpskim narodom, preduzela je sve mere ustavom zagarantovane u cilju sprečavanja oružane pobune na svojoj zemlji. Jer Kosovo i Metohija istorijski pripadaju Srbiji.

Geoprostor Kosova i Metohije je do 1946. godine obuhvatao geoprostor samo 15 sadašnjih opština. Ta teritorija je bila jezgro nemanjićke Srbije. Površina tog geoprostora iznosila je 5.156 kvadratnih kilometara sa ukupno 708 naselja [1].

Geoprostor ostalih 14 sadašnjih opština Kosmeta (Vitina, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Novo Brdo, Istok, Peć, Prizren, Podujevo, Leposavić i Štrpce) pripadao je Staroj Srbiji. Njihova ukupna površina je 5.217 kvadratnih kilometara sa ukupno 670 naselja. [2].

I kada su jugoslovenski komunisti, želeći da Albaniju pretvore u sedmu republiku, nudili Kosmet Enveru Hodži, bili su toliko galantni, pa su trgujući srpskim teritorijama, tadašnju autonomnu oblast Kosovo i Metohiju proširili sa 14 novih opština, odnosno duplirali je po površini i tako, po njihovom mišljenju, napravili „primamljiv mamac“ za Albaniju. Verovatno bi još tada Kosmet završio u „velikoj Albaniji“, da nije došlo do Informbiroa, koji je zaoštrio odnose između Tita i Envera Hodže, pa je Kosmet ostao u Srbiji, iako su još tada kosovski albanski kadrovi u vrhu KPJ zagovarali pripajanje Albaniji. [2].

Danas, gospodar Vučić koji možda ne zna ove detalje iz istorije KiM, hoće ponovo, po ugledu na komuniste da im uveća prostor, dajući im opštine na jugu Srbije a za uzvrat da dobije deo nečega na severu KiM što je istorijski pripadalo i danas pripada Srbiji. Treba da zna da ni u jednom istorijskom razdoblju Kosovo i Metohija nisu bili zaseban državni, politički ili etnički geoprostor. Pripadali su Srbiji, i nije tačno da Srbija tamo nema ništa, kao što kaže predsednik Vučić. A još kaže da je bio najbolji student prava svih vremena!
Za Kosovo i Metohiju su se otimale i Turska i Austrougarska i Nemačka, a danas i SAD, jer vrednost rudnog bogatstva, samo mrkog uglja, iznosi oko 500 milijardi dolara. Da li Aleksandar Vučić sa svojom „elitom“ sakupljenom ko zna odakle, ima tolike novce da plati štetu ostatku Srbije za tako kolosalan gubitak teritorije?

Da Vas podsetimo:  KADA SU POLITIČARI AUTISTI, KOJI BI DA BUDU SAVANTI

Prema Ustavu Republike Srbije, Kosovo i Metohija su autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije. A tako piše i u Rezoluciji 1244 na koju se niko iz Srbije od 5 oktobra 2000 do danas ne osvrće. Tu i tamo se stidljivo pomene tek reda radi.

Kosovo i Metohija su neotuđivi deo Republike Srbije, mada današnja vlast uporno radi na tome da ga preda Albancima i da mu da sve atribute državnosti. Rečju, da ga prizna kao sebi ravnog! E, to neće moći prema božjim i ljudskim zakonima! Dosta se od Srbije otimalo, red je da se otimačini stane na put!

Za Korene
Mirjana Anđelković Lukić


Uputnice:
1. https://vidovdan.org/info/pop-vlada-zecevic-potpisao-ukaz-o-zabrani-povratka-srba-na-kosovo/
2. https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:211004-Komunisti-menjali—granicu-Kosova

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime