Dodik najavio neformalni referendum u RS o sankcijama Rusiji i pristupanju EU

0
115

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će svim punoletnim osobama u Republici Srpskoj (RS) poslati upite na kućne adrese o sankcijama Rusiji i pristupanju Evropskoj uniji i tražiti njihovo mišljenje.

Foto: Printscreen YouTube/ RTRS

„Koncipiraćemo pitanje, koje će biti poslato na adrese punoletnih građana RS. To neće biti formalno referendum, ali će biti izjašnjavanje o nekim pitanjima“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dalje rekao da BiH formalno nije uvela nijednu sankciju Rusiji, navodeći da takve odluke neće doneti ni Savet ministara ni Predsedništvo BiH.

Dodik je nazvao lažima informacije da je prećutno prihvatio određene sankcije Rusiji, navodeći da sankcije Rusiji u telima EU nije podržala BiH, već pojedini neodgovorni Bošnjaci, poput ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković.

Dodik je rekao da „ima previše dokaza“ da RS ne može da opstane u Bosni i Hercegovini, koja je „loše mesto za RS i Srbe“.

„RS će morati da utvrdi svoje interese i to će biti stvar političkih procesa“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, može opstati samo ustavna BiH, u kojoj nema vojske BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), državnog suda i tužilaštva i drugih organa.

„Mi smo još uvek spremni da živimo u ustavnoj BiH, a ako neko neće, mi ćemo se boriti protiv antiustavne BiH“, rekao je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime