Dodik o Erdoganu i turskim ambicijama

0
1104

dodik IZJAVU turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana – da će svako ko dirne Bošnjake imati posla sa sto miliona Turaka – treba shvatiti kao mešanje Turske u unutrašnje stvari BiH i kao ohrabrivanje bošnjačkih političkih stranaka da budu još agilnije i agresivnije prema drugima u BiH – ocenio je i upozorio predsednik RS Milorad Dodik.

„Naravno da Bošnjaci mogu da gledaju Tursku kako hoće. Što se nas tiče, mislimo da je Turska značajan remetilački faktor u BiH upravo zato što se selektivno ponaša i što koristi svoj ogroman ekonomski i politički potencijal da bi bila isključivo na jednoj strani, a Erdoganova izjava to najbolje pokazuje“, rekao je Dodik danas novinarima u Novom Gradu.

Erdogan je još rekao da se zbog toga ne treba čuditi „kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je znak podrške suverenitetu BiH“.

Dodik je tim povodom ocenio da je osnovna poruka da „Turska hoće BiH“.

Erdogan„Svi oni koji u Republici Srpskoj promovišu probosansku ili bosansku politiku – moraju jasno da znaju na koju se stranu svrstavaju i šta daju BiH. Zbog ove Erdoganove izjave takve politike imaju vrlo malo šanse da prežive“, naglasio je Dodik.

On je naveo da svi koji se u Srpskoj bave javnim poslom treba da dobro razmisle šta je Erdogan poručio.

„Erdogan je poručio da ne samo niko ne sme da dira Bošnjake, nego da on bira i da on odlučuje šta je diranje Bošnjaka, on odlučuje o tome na koji način će se angažovati“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, poruka je poslata Republici Srpskoj i tako je treba razumeti.

„Zato se osnovna polarizacija političkog života u Srpskoj svodi na one koji promovišu BiH i tu probosansku liniju, okupljeni oko Mladena Bosića, Mladena Ivanića i Dragana Čavića u nekom naivnom verovanju da će oni u nekom vremenu na bolji način graditi i odbraniti Srpsku“, rekao je Dodik.

Da Vas podsetimo:  Uskrs u Orahovcu, srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, u znaku radosti, ali i strepnje

Prema njegovim rečima, Erdoganova izjava nije odbrana Bošnjaka već pretnja.

„To je pretnja nama, da ne samo da ne smemo da diramo Bošnjake, jer ih niko na dira, nego da ne smemo da se suprotstavimo političkom ekspanzionizmu Bošnjaka u vezi sa njihovim aspiracijama za BiH. Ja to shvatam kao pretnju, ali ne shvatam da bi zbog toga neko morao da se bavi ili bori na politički način. Republika Srpska je trajna u BiH i izjave o diranju i nediranju uticaće samo na verbalnom nivou“, naglasio je Dodik.

RADMANOVIĆ: Erdoganova izjava je – nabrutalnija pretnja

Nebojsa-RadmanovicTurski premijer remijer Erdogan pokušava da vrati istoriju unazad, što je nemoguće. Šta su Srbi i drugi narodi mislili o Osmanskom carstvu – rekli su i pokazali u nacionalnoj oslobodilačkoj borbi pre stotinu i više godina i to je za nas završena priča“, naglasio je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović

ČLAN Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da je poslednja izjava turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i pretnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH.

„Nazivajući sve koji vekovima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH, Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronamernog partnera u bilateralnim odnosima sa BiH“, saopšteno je iz kabineta člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

Radmanović je najavio da će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj zbog kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih zvaničnika.

U saopštenju se ističe da će Radmanović u budućnosti svoj odnos i stav prilagoditi novonastalom odnosu najviših predstavnika Turske prema BiH, dok se to ne promeni.

Da Vas podsetimo:  Kolonijalizam nemačkog Bundestaga i podsećanje na Hitlerov manevar

Radmanović je naglasio da je ovom izjavom Erdogan skinuo sve dosadašnje maske i rukavice i otvoreno se svrstao na stranu jednog naroda u BiH, Bošnjaka, a to znači – protiv postojeće BiH, kao zajednice tri konstitutivna naroda.

„Kada pročitamo ovakve izjave jednog od najviših zvaničnika Turske, ne možemo da se ne zapitamo: Je li to ta Turska koja pretenduje na punopravno članstvo EU?! Ova izjava ima još veću političku težinu imajući u vidu da je Turska članica Saveta za sprovođenje mira u BiH“, dodao je Radmanović.

U saopštenju se napominje da ovo nije prvi put da turski političari daju ovako teške i preteće kvalifikacije na račun pojedinih naroda u BiH i zemlje.

„Premijer Erdogan pokušava da vrati istoriju unazad, što je nemoguće. Šta su Srbi i drugi narodi mislili o Osmanskom carstvu – rekli su i pokazali u nacionalnoj oslobodilačkoj borbi pre stotinu i više godina i to je za nas završena priča“, naglasio je Radmanović.

Prema njegovim rečima, demonstracija sile i verbalna pretnja ratnim brodovima koja proizlazi iz Erdoganove izjave nisu nikakva zaštita suvereniteta BiH nego „najdirektnija pretnja njenoj opstanku u sadašnjem obliku“.

fakti.org / Srna

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime