Dodik: „Republika Srpska je država“

5
1520

Dodik i PutinU Beogradu je na manifestaciji pod nazivom „Dani Srpske u Srbiji“, predsednik Milorad Dodik izjavio da je „Republika Srpska država, sviđalo se to nekome ili ne“. On je tu svoju izjavu potkrepio konstatacijom da „Republika Srpska ima sve elemente države po međunarodnim dokumentima – i stanovništvo, i teritoriju, i vlast, i sposobnost da sporazumno radi sa drugim zemljama i entitetima “.

U prepunom amfitetatru beogradskog pravnog fakulteta pre tri dana, Dodik se osvrnuo na aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, rekavši da je jedina šansa da ona opstane – povratak slovu Dejtonskog sporazuma, zato što je po njegovoj oceni Bosna i Hercegovina sada prostor masovnog pravnog i političkog nasilja međunarodne zajednice nad ugovorom koji je sama kreirala.

Takođe, Dodik je u svom nastupu istakao da je «za Bosnu i Hercegovinu najbolje da se mirno dogovori njen raspad», i dodao da se to, koliko on razume, «zove disolucija, a ne secesija », očigledno aludirajući na način na koji su zapadne zemlje svojevremeno opisivale raspad Jugoslavije.

Inače, odmah nakon ovog Dodikovog govora, oglasio se i Jelko Kacin, groteskna ličnost briselske birokratije sa funkcijom izvestioca Evropskog parlamenta za zapadni Balkan, koji je rekao da će Bosna i Hercegovina preživeti, a da Dodikova retorika njenog razbijanja nema odziva iz Beograda, jer se po oceni Kacina – „Beograd ponaša odgovorno prema svojoj evropskoj budućnosti“.

Inače, Dodik je svoju misao o državnosti Republike Srpske slično izrazio i prošle godine u izjavi za Euroblic, kada je rekao sledeće: “Na Balkanu postoje dve srpske države. Osim Srbije, to sigurno jeste i Republika Srpska, i po definiciji iz Dejtona i po definiciji iz Montevidea, gde su utvrđeni međunarodni kriterijumi za formiranje država i gde je rečeno da tri kriterijuma moraju da postoje – teritorija, narod i funkcionalna vlast”, i još je dodao da „Srpskoj nedostaje međunarodno priznanje, kojeg ima u određenoj meri, ali ono nije u kapacitetu međunarodno priznate države, članice u Ujedinjenim nacijama“.

Da Vas podsetimo:  Smanjivanje jasenovačkih žrtava: Maestralnost srpskog autošovinizma

Naravno, Milorad Dodik je potpuno u pravu što se tiče definicije iz udžbenika i definicije po Dejtonskom sporazumu, ali i pored toga, skloniji sam verovanju da će Republika Srpska zaista učvrstiti svoj status države tek ostvarivanjem energetskog projekta veka, odnosno prolaskom ogranka gasovoda Južni tok preko njene teritorije u dužini od 250 kilometara.

Podsetimo, govoreći o tom projektu, predsednik Dodik je konstatovao da će gasovod omogućiti građanima i privredi jeftiniji, alternativni energent, na osnovu kojeg će Republika Srpska moći graditi svoju energetsku stabilnost u budućnosti, što je po njegovom mišljenju od ogromnog značaja, jer to vodi privrednom i ekonomskom razvoju.

Dakle, čini mi se da je za nečiju državnost, pored svih važećih definicija, jednako važno, ako ne i još važnije, da je prati ekonomska komponenta, a za Republiku Srpsku to je nesumnjivo Južni tok. Drugim rečima, državnost se najbolje postiže napunjenim cevima. Ali da budem jasan – pri tom ne mislim ni na kakve cevi oružja, nego na nešto još moćnije, a to su cevi gasovoda, napunjene ruskim gasom.

izvor: http://serbian.ruvr.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

5 KOMENTARA

  1. Na kakvu mržnju mislite? Vi se izgleda zalažete za jedinstvenu i nedeljivu (unitarnu) BiH. To zaključujem jer ste protiv „podela“. No dobro, imate pravo da tako mislite, ali dopustite i drugima da imaju svoje mišljnje. Zašto bi neko bio bezobrazan, primitivan ili lažov ako se zalaže za izlazak Republika Srpske iz BiH? Ako ste musliman, tada imate svoju Federaciju. Zar vam ona nije dovoljna? Ne, vi biste celu BiH, po mogućnosti bez Srba. Tu je problem. Srbi u BiH to dobro znaju i zato ih je teško uveriti da treba da prihvate „zajednički život“ u „celovitoj“ Bosni. Dakle, ne radi se tu uopšte o Dodiku. On hoće da pobedi na izborima i dobro zna šta narod voli da čuje. Ko god sutra dođe na čelo Srpske teško da će se imalo razlikovati od Milorada Dodika. Srbi u unitarnoj BiH realno nemaju budućnost i oni to dobro znaju i osećaju.

    • Ne,gopodineCvetko ,ja nisam iz Bosne i hercegovine ,vec iz Srbije . kad ste tako lepo obrazlozili problem ja sada vas samo pitam,ono sto verovatno i vi i vama slicni osporavate ,po ovom vasem komentaru vi priznajete da je KOSOVO REPUBLIKA.Nazalost i jeste !

      • Kosovo ne moze idiote nikako biti drzava,jer ste otjerali Srbe sa njihovih ognjista i oruzjem proglasili nezavisnu drzavu,a to je protivno svim medjunarodnim pravima….Jasno?

    • To dvoje (R. Srpska i Kosovo) nikako se ne mogu porediti. Muslimani u BiH nemaju pravo na R. Srpsku u smislu unitarne države, ali, međunarodno-pravno gledano, BiH je priznata država i Republika Srpska je deo te države. Kosovo je nasilno oteto Srbiji i ne razumem kako ne vidite tu razliku.

  2. Neverovatno ! Sto zamajava narod i nekako shvatiti ,ali kako shvatiti politicare u Srbiji koji mu svu njegovu mrznju ,podelu ,bezobrazluk,primitivnost,laz bukvalno svu mu aminuju. To mu dodje samo ti pricaj ,jer i mi tako razmislajmo ,ti si nas glasnogovornik. Sada sam u situaciji da razmislim da li je KOSOVO DRZAVA .Po mnogim parametrima jeste ,ako je uporedim sa tvrdnjom da je „drzava“ RS.Pa neka nam je tako,samo dokle ? narode moj,narode pricuvaj se mnogih Dodika !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime