Dodik u posjeti Hilandaru

1
1036

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u posjeti je manastiru Hilandar na Svetoj Gori, prenosi RTRS.

Njega je dočekao arhimandrit Metodije, predsjednik Upravnog odbora Zadužbine Svetog manastira Hilandara, sa kojim je obišao manastirski kompleks.

Iguman Metodije upoznao je predsjednika Srpske o obnovi izgorjelog dijela manastira koja je završena 80 odsto, kao i radovima na infrastrukturi, obnovi puteva i drugim objektima koji su ugroženi tokom vremena, pa je potrebna sanacija.

Dodik je poklonio igumanu Metodiju knjigu „Istorija Republike Srpske“.

Predsjednik Srpske ocijenio je u izjavi za Srnu da monaštvo manastira Hilandar marljivo radi na obnovi i sanaciji manastirskog zdanja. Dodik je istakao da je danas razgovarao sa igumanom manastira Hilandara arhimandritom Metodijem o obnovi konaka koji su stradali u požaru prije nekoliko godina, te da se uvjerio da je dosta toga urađeno.

Vlada Republike Srpske uplatila je i ček od 100.000 KM pomoći manastiru Hilandar, za saniranje štete koju je ovaj manastir pretrpio usljed snažnog nevremena prethodnih dana.

Manastir Hilandar, koji je osnovan u 12. vijeku, predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, u kome je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka.

Sveta carska srpska lavra Hilandar je i danas važno mjesto hodočašća i predstavlja najbogatiju riznicu i arhiv srednjovjekovnog nasljeđa srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. vijeka i danas broji više od 50 monaha.

in4s.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime