Dodik: Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine doneo slobodu za sve narode

0
92

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 21. novembar 1918. jedan od svetlijih datuma u istoriji Banjaluke i srpskog naroda i da je ulazak srpske vojske u taj grad značio slobodu za sve narode na tom području.

Foto: RTRS

Dodik je rekao da srpski narod mora i treba da neguje tradiciju obeležavanja velikih istorijskih događaja.

„U Banjaluci se danas klanjamo senima oslobodilaca iz Prvog svetskog rata. To je naša sveta dužnost prema precima koji su oslobodili ovaj grad i to mora da se zna, da stalno podsećamo na ovu istorijsku činjenicu. Nakon dugo vremena, Srbi su se vratili svom nacionalnom i državnom pitanju, danas smo integrisani, te Republika Srpska i Republika Srbija zajedno obeležavaju značajne događaje iz naše istorije“, kazao je Dodik za Srnu.

Jedan od tih značajnih događaja za srpski narod, naveo je Dodik, svakako je i 21. novembar 1918. godine datum kada je oslobođena Banjaluka u Prvom svetskom ratu.

„Posle pet vekova okupacije i ropstva srpski narod je konačno dočekao slobodu. Sloboda je došla u Banjaluku i 22. aprila 1945. godine, nakon četiri godine fašističke okupacije, a zatim se ponovo morala braniti i odbraniti u periodu od 1991-1995. godine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu“, kazao je Dodik, ukazavši na veliku žrtvu koju su Srbi kao slobodarski narod podneli u proteklim ratovima.

On je naglasio da bi mlade generacije kroz istoriju trebalo da nauče i da nikada ne zaborave borbu srpskog naroda za slobodu, čija je cena samo u Prvom svetskom ratu bila 1,3 miliona poginulih Srba, preneo je RTRS.

Obeležavanje 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

U Banjaluci se, u organizaciji odbora Vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obeležava 104 godine od ulaska srpske vojske u taj grad.

Da Vas podsetimo:  Dva metka za zločinca: Ovo je Srbin koji je na današnji dan likvidirao Pavelića

Program je počeo služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja za sve ubijene i poginule civile i vojnike u Prvom svetskom ratu.

Foto: RTRS

Na spomenik banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljević u Banjaluci položeni su venci.

Venac su položili predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik predsednika Republike Srpske Radovan Kovačević, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić i delegacija grada Banjaluka.

Na spomenik banu Milosavljeviću vence su položili i predstavnici Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, gradskih i opštinskih nevaladnih organizacija i građani.

Nakon herojske borbe i proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra 1918. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime