Dok god postoji SPC, Crna Gora nije nezavisna

0
1020
Foto: pixabay.com

Neobjašnjive i nerazumne izjave  Sretena Zekovića, zagovornika Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)

  • Zeković konstatuje nedostatak vjernika u CPC i to označava kao problem, ali ne toliki da se ne bi mogla napraviti crkva u Crnoj Gori, jer nije da baš trebaju vjernici za crkvu?!?“

Kako prenosi sajt-portal RT Crne Gore Zeković je istakao „da je Srpska pravoslavna crkva – imperijalna crkva, osvajačka“ i dodao:

„Dok god postoji SPC u Crnoj Gori, Crna Gora nema poptuni suverenitet, ona je crkva druge države. I Austrija je bila okupator Crne Gore, ali nije bila denacionalizator, a Srbija je bila i okupator i denacionalizator 1918. godine.“

Otvoreni poziv na progon Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i neskriveni fašizam akademika Sretena Zekovića, promoviše portal Radio televizije Crne Gore.

Termini poput rascrnogorčenja i posrbičavanje, trebalo bi valjda da „osvijeste“ prosječnog čitaoca RTCG, ukazujući da je to način da se „reafirmiše“ NVO CPC.

Nakon što je akademik na tribini u Nikšiću, kazao da SPC treba zabraniti, jer dok je nje, nema Crne Gore, on je dalje ustvrdio da bi nestanak SPC bio doprinos demokratizaciji Montenegra.

Naime, kako je prenio ovaj portal, Zeković je između ostalog kazao da, „zato što je to imperijalna crkva (SPC), osvajačka Dok god postoji SPC u Crnoj Gori, Crna Gora nema poptuni suverenitet, ona je crkva druge države. I Austrija je bila okupator Crne Gore, ali nije bila denacionalizator, a Srbija je bila i okupator i denacionalizator 1918. godine, dakle potpuni proces rascrnogorčenja, posrbičavanja Crnogoraca“.

Na govor fašizma i mržnje, reagovala je i satirična fejsbuk stranica „MIMistarstvo onostranih poslova“:

Pazite kome javni servis, plaćen parama svih građana, daje prostor i kakav fašizam se kroz javni servis predstavlja kao relevantno mišljenje. „Akademik“ najprije sugeriše da srpska crkva (SPC) treba da bude zabranjena (jer dok god ona postoji nema crnogorskog suvereniteta) a zatim kaže da bi ta zabrana bila doprinos pluralističkoj demokratiji i većoj slobodi!“

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili čekajući srpsku vojsku

Podsjetimo, „akademik“ je akter farsične tribine koja je održana povodom „osnivanja NVO CPC“, i koji je „lansirao“ čuvenu rečenicu, po kojoj je naš portal i nazvao ovaj prilog „A što ćemo mi noćas ođe“.

„Ako nema vjernika, tvrdio je Zeković, a vidi se da nema, šta ćemo mi ođe?“.


Pošto nemamo vjernika, da napravimo crkvu po partijskoj opredjeljenosti

Zeković konstatuje nedostatak vjernika u CPC i to označava kao problem, ali ne toliki da se ne bi mogla napraviti crkva u Crnoj Gori, jer „nije da baš trebaju vjernici za crkvu?!?“

Režimski akademik Sreten Zeković koji je jedan od osnivača NVO CPC, na „zboru“ kad se pravila ova NVO, između ostalog je kazao, da pošto je svjestan da vjernika u „odboru“ nema, možda bi najbolje bilo da se NVO CPC napravi po partijskoj oprijedljenosti, jer kako je istakao i država Crna Gora je napravljena po partijskoj opredjeljenosti.

On je svakako nedostatak vjernika označio kao problem, ali ne toliki da se ne bi mogla napraviti crkva u Crnoj Gori, jer „nije da baš trebaju vjernici za „crkvu“.

Zeković, poznat po srbomržnji i fašističkim izjavama, prekjuče je izjavio, kako Crna Gora neće imati suverenost, dok postoji Srpska pravoslavna crkva.

O tom pozivu na progon smo pisali juče (8. septembra), danas je samo kratko podsjećanje ko dobija prostor na portalu Javnog servisa i kakva je NVO CPC za koju se zalaže Zeković.

Sreten Zeković
Izvor: izmedjusnaijave.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime