Dok palme njišu grane

0
2035
Foto: unsplash.com

(Zabranjeno za one koji ne govore ružne reči i mlađe od 12 godina)

DOK PALME NJIŠU GRANE … – Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, ohrabren neviđenim uspehom svog književnog prvenca – u silnim pohvalama nikako da naiđem na naslov  tog književnog dela kako bih ga nabavio i pročitao, jer hoću iz prve ruke, od pozornika iz okoline Kruševca, da doznam više o Beogradu u kojem sam rođen i decenijama živim, piše novu knjigu na temu – Kako sam bekstvom sprečio prolivanje svoje krvi od strane razjarenih obožavaoca  i njihovih smrtonosnih poruka: Lopove! Lopove! …, a njegov zamenik, gradonačelnik Zoran Radoičić, češe muda (međunožje), dok se mi u Beogradu, ovih dana, u jeku grejne sezone, smrzavamo, na jutarnjoj temperaturi koja se približava nuli, ali će tokom dana – na suncu, kako javljaju metereolozi, preći onu famoznu granicu od 12 stepeni, zato što su, kao što je opšte poznato, takav pravilnik doneli oni prethodni – Đilas, Obradović i Jeremić … 

Reda mora da bude, a i štednje, kaže Goran Vesić, a ne kao kad su to vodili … – Slažem se sa vama, a kad smo već od štednje, recite mi zašto je u bloku 23 na Novom Beogradu prethodnog vikenda gorela ulična rasveta, a evo danas je sreda, skoro će  11 sati, a svetiljke javne rasvete se još ne gase. – Da rećiću vam, mi smo taaj slučaj odmah ispitali, a ne kao u vreme kad su to vodili …, znate u pitanju je čista kolateralna šteta. Prethodnog vikenda je bilo ono pomeranje vremena, pa se načelnik za pomeranje vremena, jednostavno, da izvinete, zajebao – umesto da časovnike pomeri unazad, on ih je pomerio unapred, dešava se živi smo ljudi, a onda je otišao na vikend i u ponedeljak je malo kasnio na posao – živi smo ljudi, vikend je, a niko u njegovom odsustvu nije to smeo da dira, reda mora da bude, nije to kao u vreme kada su Beograd vodili … – Znam, Đilas, Jeremić i Obradović. – Ali, danas je sreda! – E vidite mi smo izmenu te odluke stavili na dnevni red prve naredne sednice Skupštine i to pod oznakom hitno, reda mora da bude, odluke se moraju poštovati sve dok su na snazi, a ne kao kad su na vlasti bili … Znam! 

Da Vas podsetimo:  Otišla nam je još jedna godina – šta smo izgubili, a šta nam je (pre)ostalo?

DOK PALME NJIŠU GRANE … Fakultet političkih nauka u Beogradu, zvani FON, i dalje njiše slučaj doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog. Najpre je zasedao Odbor za etička pitanja i – u skladu sa svojim nazivom, nije hteo da donese neku neetičku odluku, već je odlučio da se Siniši Malom izrekne javna opomena, tako da on kod izrade sledećeg doktorata na tom fakultetu više neće smeti da prepisuje – čak ni onih 7% koliko je kod prethodnog razmatranja bilo ustanovljeno, pa je takav predlog dao Nastavnom veću tog fakulteta. Sinišu Malog je taj predlog toliko pogodio, da je jedva smogao snage da pozove one koji ga zbog toga jaavno napadaju i da im poruči da će sada svi morati da mu se izvinu i to javno.

Nastavnom veću se taj predlog ipak nije dopao, pa je velikom većinom glasova doneo odluku da se Siniši Malom izrekne mera javne osude, što je kako kažu najstroža mera koju oni mogu da izreknu, te da se takav predlog uputi na konačno odlučivanje Etičkom odboru Beogradskog univerziteta – kao nigde ne piše da onaj ko je doneo odluku o priznanju te doktorske disertacije, nije ovlašćen da tu odluku i menja, bez objašnjenja kako bi neko drugi – Etički odbor Beogradskog univerziteta, koji tu odluku nije ni doneo, za to eventualno bio ovlašćen. Blago nama kod toliko duševnih etičara, koji se trude da ne čoveka ne povrede. A niko od njih i ne pomenu slučaj svoje koleginice Danice Popović, profesorke Ekonomskog fakulteta, koja je izložena neviđenoj torturi zato što je javno izjavila da je doktorat Siniše Malog plagijat, i da bi ga u interesu zaštite renomea Beogradskog univerziteta – diploma i zvanja koje je izdavao u prošlosti i onih koje će biti izdavani u budućnosti trebalo poništiti. Ni to ni peticija koju je radi njene zaštite potpisalo više od 100 profesora tog istog univerziteta. 

Da Vas podsetimo:  Devedest odsto stručnjaka je za projekat „Jadar”

Na drugoj strani ni Siniša Mali ne sedi skrštenih ruku, pa je potražio pomoć crkve, Srpske pravoslavne crkve, kako to gordo i uzvišeno zvuči – ne da bi se molio bogu ili ispovedio i okajao svoje grehe, već za podršku, pa mu je patrijarh Irinej uručio Orden velikomučenika kragujevačkih prvog reda! Eh, dobro je što moj drug Ljubiša Vulović, koji se ranjen iskobeljao iz gomile streljanih đaka u Kragujevcu, nije više živ – kakvog ga znam, on bi im rekao šta misli o ovom ordenju.

Priča se da će Sinod Srpske pravoslavne crkve naknadno verifikovati ovu odluku o dodeli ordena, zajedno sa predlogom amandmana na sedam božijh zapovesti, u smislu da se vernik u posebnim slučajevima može odlikovati – zavisno od okolnosti konkretnog slučaja, kojih – o tome će se na Sinodu naknadno raspravljaati.

Beogradom je već počeo da kola onaj stari vic – Došao čovek kod popa da ga zamoli da sahrane njegovu mačku po pravoslavnim običajima. Pop mu reče, Bog s tobom čoveče, ti nisi normalan, mi ne radimo sa životinjama! Dobro, kaže čovek, a da li mogu to kod vašeg katoličkog kolege to da završim? Mnogo mi je ta mačka značila, dao bih 3.000 evra. A pop će na to – Pa idi u pizdu materinu, što ne kažeš da je mačka bila krštena!

* * *

Ima još, nastaviće se u sledećem broju – Srbiju su zahvaatili požari – Stara planina, Vojvodina …, ali o tome za sada nemamo dovoljno informacija – RTS ne izveštava o tome, već o požarima u Kaliforniji.   

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime