Dok se medicina u Srbiji raspada, Grujičićka ne odustraje od zabrane pušenja i ogromnih kazni

3
79

I umesto da se bavi sa problemima u svom resoru, korupcijom među medicinarima, zločinima za vreme korona histerije i listama pacijenata koji stradaju dok čekaju “spas”, ministarka Grjujičić smatra da je pušenje u kafićima najveći problem u Srbiji.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, odgovrajući na pitanje novinara tokom otvaranja dijagnostičkog centra u Obrenovcu, rekla da ne odustaje od ideje da se u ugostiteljskim objektima zabrani pušenje i da, ukoliko to usgostiltelji ne budu poštovali, predlaže visoke novčane kazne.

– Mi ne smemo više da se brukamo, mi smo jedina zemlja koja to u okruženju, a bogami vidim i po kontinetnima drugim, nije uradila i zasita se više ne možemo brukati. Jasno je dokazano i nema nikakve dileme da nikotin utiče ne samo loše na pojavu maligniteta, nego i na promenu na krvnim sudovima, kardiovaskularne bolesti su još u vrhu, sedeti u zatvorenom prostoru u kome jedan puši i zagadi vam sve ostalo, mislim da moramo da stanemo na put tome – rekla je ministarka Grujičić.

Što se kazni tiče, obe moraju biti “drakonske”, poručuje ministarka.

– Naravno da moraju biti drakonske kazne, jer ako vlasnik, ne govorimo samo o kafanama, govorimo o svim zatvorenim prostorima, ako se plati kazna koja je 5.000, 6.000, 10.000 dinara, to je ništa, mora biti, da kažem, uslovno drakonska, mora biti milion dinara najmanje, jer ne sme se isplatiti tome koji ima taj zatvoreni prostor da dozvoli jednostavno pušenje. S druge strane, ja sam često govorila da su pušači najnevaspitaniji ljudi na svetu, njega ne interesuje da li on smeta meni ili ne smeta, on zapali svoju cigaretu i uživa u tome, izvolte, nema problema, uživajte, ali napolju – poručila je ministarka zdravlja.

Da Vas podsetimo:  Čekaju nas teška iskušenja

Ministarka kaže da se mora povećavati svest naroda koliko je pušenje loše, kao i dorga. Kažu da su, pored lekara, da rade na prevenciji u obavezi i učitelji, nastavnici, čija uloga u razvoju mladih mora da bude mnogo veća nego što je sad.

Na pitanje N1 kako bi konkretno i na koji način mogla da se realizuje ideja o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima u Srbiji, ministarka odgovra – rešenje postoji.

– Mi ćemo videti kako su drugi uradili, oni su stavili detektore za dim i onda imate centralizovano praćenje, današnja digitalizacija to nije nikakav problem i tamo gde se pojavi signal, znači, milionče – odmah se skida sa računa. To je moj predlog, e, sad, videćemo – naglasila je ministarka.

3 KOMENTARA

  1. Birokratija u ministarstvu zdravlja sludela ministarku. Minisatrka ne zna gde ,,udara,,. Ona je bas pravi primer da ,, istrucnjak treba da ostane u struci a ne da se bavi zamlacivanjem. Ministarska otvara sada odeljenja po domovima zdravlja???? Tu nesto nije u redu…..

  2. Briga njih za medicinu, za narod,za normalan zivot.Ne moze da se zivi ,nema posla,mnogo se radi na crno,dok birokratija I dalje buja.Raspad sistema,

  3. Briga njih za medicinu, za narod,za normalan zivot.Ne moze narod da zivi ,nema posla,mnogo se radi na crno,dok birokratija I dalje buja.Raspad sistema,

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime