Dok se premijer ne vrati

Srpske novine „odletele” sa aerodroma u Surčinu

0
953

novineU firmi „Dufri” u beogradskoj vazdušnoj luci prethodnih dana nije mogla da se kupi dnevna i nedeljna informativno-politička štampa

Prvo su avioni „Er Srbije” iz ponude nacionalnog avio-prevoznika izbacili srpske novine, da bi pre dva dana sva srpska dnevna štampa i politička periodika nestala i sa Aerodroma „Nikola Tesla”. U kioscima „Dufrija”, trgovinskog lanca koji drži sve prodavnice na beogradskom aerodromu, od utorka više nije moguće kupiti nijedne srpske dnevne ili sedmične političke novine.

Nisu samo putnici bili neprijatno iznenađeni, već i Udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, distributeri, a pogotovo urednici i novinari listova koji su odlukom „Dufrija” proterani sa rafova. Menadžment te misteriozne kompanije sa sedištem u Švajcarskoj, sa čijim vlasnicima novinari „Politike” juče nisu uspeli da stupe u kontakt, juče se nisu javno oglašavali, a naši reporteri su se uverili da su na rafovima „Dufrija” izložene samo strane novine i domaća „zabavna” periodična štampa. „Beokolp”, domaći distributer koji snabdeva aerodromske prodavnice novinama, dobio je od „Dufrija” samo šturo obrazloženje da kompanija ima „internih problema” sa Aerodromom „Nikola Tesla”. Iz „Tesle” su odmah demantovali ove tvrdnje, ističući da „Dufri” kao zakupac maloprodajnog prostora u beogradskoj vazdušnoj luci ima isključivu nadležnost za prodajnu politiku i asortiman proizvoda.

– Na njihovu ponudu Aerodrom „Nikola Tesla” ne može uticati – navodi se u saopštenju, uz podsećanje da su u nadležnosti „Dufrija” restorani, barovi, kafići i kiosci na aerodromu.

Udruženje novinara Srbije juče je ocenilo da „Dufri” ima „monopol na prodaju štampe” i da se na ovaj način krše zakonska prava građana na informisanje, odredbe Zakona o javnom informisanju koje omogućavaju slobodu distribucije, te zakonski paragrafi kojima se reguliše zaštita konkurencije. UNS čak smatra da je aerodrom kao davalac zakupa dužan da obezbedi da zakupac maloprodajnog prostora poštuje zakon i da u protivnom, naročito ako zakupac ima monopol na prodaju, davalac zakupa treba da raskine ugovor.

Da Vas podsetimo:  Brutalno ruše beogradsko zdanje staro 100 godina, umešan i Zvonko Veselinović

Reporteri „Politike” su se juče na aerodromu uverili da prodavci u „Dufrijevim” prodavnicama imaju originalnija tumačenja za nedostatak novina. „Dok se premijer ne vrati iz Amerike, nema političke štampe”, objasnio je jedan od zaposlenih. Kasnije, u toku dana, „Politici” je stiglo novo obaveštenje od „Beokolpa”, u kojem se navodi da ih je „Dufri” informisao kako je prevazišao „interne poteškoće u okviru svog sistema” i da će od danas moći da se vrate na redovno snabdevanje i prodaju štampe.

U međuvremenu, pojedini oštećeni izdavači navode da će tražiti naknadu štete i tužiti „Dufri” zbog kršenja zakonskih odredbi o zabrani neovlašćenog sprečavanja prodaje časopisa i novina.

Na potezu Antimonopolska komisija

Ministarstvo trgovine po Zakonu o trgovini nema nadležnost da trgovcima naloži šta da nude ili prodaju, ali ako je došlo do narušavanja konkurencije, oštećeni izdavači mogu da se obrate prestavkom Komisiji za zaštitu konkurencije, kaže Žarko Malinović, vršilac dužnosti pomoćnika resornog ministra.

– Događaj sa Aerodroma „Nikola Tesla” svakako je neuobičajen, ali naši zakoni daju Komisiji jasne ingerencije, a njene odluke su obavezujuće – rekao je Malinović.

Glavni urednik nedeljnika „Vreme” Dragoljub Žarković smatra da u ovoj situaciji ima osnova i za obraćanje sudovima.

– Sprečavanje distribucije štampe kažnjivo je po zakonu, pod pretnjom zatvorske kazne. „Dufri” je stekao monopol da prodaje novine na aerodromu i sada mogu da nas maltretiraju, jer su u vreme Dinkićevog upravljanja aerodromom dobili privilegovani položaj i imaju ugovor do 2021. godine. Videćemo kolika nam je šteta naneta time što na jednom od udarnih prodajnih mesta, gde godišnje prođe 4,5 miliona ljudi, nismo mogli da prodajemo štampu. Nadležni organi morali bi da reaguju i zatraže raskid ugovora s monopolistom koji je napravio i politički skandal, jer odsustvo političke štampe u očima javnosti izgleda kao cenzura – izričit je Žarković.

Da Vas podsetimo:  Mirna površina nacionalne vode

Za sprečavanje prodaje štampe – do tri godine zatvora

Neovlašćeno sprečavanje ili ometanje prodaje ili rasturanja časopisa i novina, kako piše u Krivičnom zakoniku, kažnjava se novčano ili zatvorom u trajanju do jedne godine. Prema članu 149 ovog dokumenta, ako to delo učini „službeno lice”, kazna zatvora može biti izrečena i u trajanju do tri godine.

D. Bukvić / Foto D. Ćirkov

politika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime