Dok se Vlada bori protiv mešanja funkcija, niški SNS u stranci okuplja direktore preduzeća

0
1860
Sastanak sa direktorima / Foto:printscreen

Vlada Srbije se i posebnim dokumentom obavezala da će se odupreti preplitanju javnih i političkih funkcija, a niški odbor Srpske napredne stranke se pohvalio na društvenim mrežama kako je u svojim prostorijama okupio direktore javnih preduzeća u Nišu, kojima su stranački funkcioneri poručili “da uvek budu dostupni građanima”. Stručnjake ovakvi potezi naprednjaka ne čude, ali naglašavaju da je i zaključak Vlade besmislen i da jedino abolira predsednika Aleksandra Vučića.

U novim prostorijama Srpske napredne stranke u Nišu, za stolom na pijadestalu poverenik niškog odbora Zvezdan Milovanović, koordinator Izvršnog odbora za Nišavski i Pirotski okrug Bojan Bajagić, članica Glavnog odbora SNS i načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, kao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Na nižem nivou sale, koja je bila dupke puna, direktori i službenici javnog sektora Niša, predsednici opština, kao i načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić.

Svi do jednog javni funkcioneri i službenici, a većina i članovi SNS.

Celovito sagledavanje problema i potreba koje su građani saopštili aktivistima i funkcionerima Srpske napredne stranke tokom brojnih stranačkih akcija i razgovora organizovanih na terenu i prijema u prostorijama stranke, cilj je održavanja sastanka Gradskog odbora SNS Niš u proširenom sastavu, kome su prisustvovali i direktori javnih preduzeća i ustanova, kao i svi članovi okružnih odbora SNS Nišavskog i Pirotskog okruga – poručuju iz SNS-a.

I to ne bi bilo ništa čudno da direktori, predsednici opština i načelnik Gradske uprave ne treba da brinu samo o članovima i simpatizerima SNS, već o svim građanima od kojih oni dobijaju novac za svoje plate.

Pored toga, kako piše na zvaničnim profilima na društvenim mrežama stranke, iako je najavljen kao razgovor sa javnim funkcionerima, završen je kao čisto stranački sastanak.

Da Vas podsetimo:  Mladi arheolog iz Kraljeva pokrenuo nesvakidašnji kamp!

Politika Srpske napredne stranke obavezuje sve njene predstavnike da uvek budu dostupni građanima koji im se obraćaju za pomoć, poruka je sa sastanka koji su vodili poverenik GrO SNS Niš Zvezdan Milovanović i koordinator za Nišavski i Pirotski okrug IO odbora SNS Bojan Bajagić – poručuju iz SNS-a.

Mešanje političkih i stranačkih funkcija je jedan od glavnih problema u svim pričama o budućim izborima u Srbiji koji su najavljeni za proleće 2020. godine.

U susret tome Vlada se posebnim zaključkom obavezala da će poštovati Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Posebno je naglašena “dužnost javnog funkcionera da uvek nedvosmisleno predoči sagovornicima i javnosti da li iznosi stav organa u kojem vrši takvu funkciju ili stav političke stranke, odnosno političnog subjekta”, što je sastankom u stranačkim prostorijama SNS bilo dosta nejasno.

Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja kaže da je sve oko preplitanja funkcija već propisano Članom 29. Zakona o Agenciji.

Generalno gledano Zakonom o Agenciji, Član 29. je obuhvatio sve ono što piše u novom zaključku. Oni se samo obavezuju da poštuju Zakon i to je samo jedna deklaracija, jer o poštovanju zakona i sankcijama se stara Agencija i zaključkom se ona faktički marginalizuje – kaže Gavrilović.


Gavrilović: Zaključkom Vlada isključila sebe, a gurnula Vučića u prvi plan

Prema mišljenju Gavrilovića postoji puno prostora za dopunu postojećeg Zakona, ali on tvrdi da je ta šansa propuštena kada se menjao postojeći Zakon koji bi u narednom periodu trebalo da se nađe pred poslanicima.

Da su stvarno želeli oni bi pre 6 meseci uneli i detaljno precizirali šta je konkretno funkcionerska kampanja i pozabavili bi se ključnom pričom, a to su funkcioneri koji su neposredno izabrani. To je Aleksandar Vučić i nije sagledan ni Zakonom ni zaključkom i on će i dalje moći da se bavi funkcionerskom kampanjom – kaže Gavrilović.

Da Vas podsetimo:  Posle pada aviona i eksplozija u Grčkoj, ostaje pitanje - može li se Nišlijama desiti Kavala?

Monitorinzi BIRODI-ja, kako kaže Gavrilović, pokazuju da je od 2016. godine jedini u kampanjama dominantan predsednik Vučić.

Glavni čovek zbog koga je stručna komisija i tražila da ne bude u izbornoj kampanji i odvoji svoju partijsku i javnu funkciju, on neće biti sankcionisan – zaključuje Gavrilović.

Za sve ostale koji prekrše Zakon predviđene su i najavljene kazne, koje mogu biti samo prekršajne i idu od umanjenja plate do eventualnog otkaza.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime