Dokle, bre, RTS?

RTS gluv na zahteve dijaspore

0
2022

pedjaŠTUTGART Prošao je još jedan veličanstveni sportski događaj u Srbiji -odlično organizovano prvenstvo sveta u rukometu za žene. Finale u Beogradu bio je vrhunski doživljaj za mnoge stanovnike Srbije, čak i za one koje taj sport malo interesuje. Iz sveopšteg slavlja za srebrnu medalju naših rukometašica, RTS je, kao i iz mnogih ranijih sportskih događaja, i ovog puta isključila brojne Srbe koji žive širom globusa. Zvaničnici tvrde da je u rasejanju oko četiri miliona Srba. To znači, da je RTS, po običaju, iz prenosa jednog važnog događaja isključila najmanje jedan milion Srba koji na tri kontinenta putem satelita mogu da prate dešavanja u otadžbini! Naravno da to nije prvi put da RTS umesto prenosa nekog značajnog sportskog događaja u kome učestvuju srpski sportisti, pušta kojekakve gluposti –tako nam se doslovce žale mnogi Srbi. Ali se zato, kažu, prenose npr. fudbalske utakmice za Kup Evrope, pa čak i one koje mogu da se gledaju na lokalnim televizijama država u kojima žive naši ljudi.

Milan NovakovićSvi protesti, molbe ili upiti koje su pojedinci ili srpske organizacije slale rukovodstvu RTS pitajući zašto se ne prenose važni sportski događaji, ostali su uglavnom bez ikakvog odgovora. –Ti šefovi, žali nam se Milan Novaković iz okoline Hajlbrona u Nemačkoj, očigledno samo znaju da sebi i svojim prijateljicama koje vode kojekakve emisije, nabiju visoke platurine, premije i plaćanje nekakvih „autorskih prava“ za emisije koje su obično „propitivanje“ kojekakvih gostiju- ljuti se naš sagovornik. Ali da odgovore na naša pitanja zašto je tako malo važnih sportskih događaja na satelitskom kanalu nacionalne televizije, e, to im teško pada –kaže Milan pozivajući se na brojne novinske izveštaje beogradskih novina o astronomskim platama i premijama, pretežno voditeljki na RTS, koje do danas niko nije javno demantovao.

Da Vas podsetimo:  Težina (zločina) izražena u funtama

Bilo je, doduše, i indirektnih odgovora u stilu –RTS nema para da plaća prava za prenos nekih sportskih događaja, – rekao nam je jedan bivši funkcioner Skupštine dijaspore koji želi da ostane anoniman i dodaje, da je taj „argumenat“ neumesan kada se zna koliko se para baca u RTS na druge manje važne projekte i koliko se producira za skuplje pare van studija i organizacije proizvodnje same RTS! Mnogi bivši saradnici RTS, neki od njih su već duže od decenije prešli granicu odlaska u penziju, osnovali su svoje produkcijske kuće. Oni verovatno koriste i danas tehničke resurse RTS, da bi od nacionalne TV naplaćivali velike pare za emitovanje svojih često veoma loših emisija- kaže nam naš sagovornik. Pominje, da mnogi stalni saradnici RTS ne znaju čime da „ubiju“ radno vreme ali ipak primaju plate, dok „privatni“ snimaju i skidaju kajmak! On priča da beogradska nezavisna organizacija „Ujedinjeni televizijski eksperti“ (UTE) godinama kritikuje rasipanje novca na RTS, do danas bez ikakvih posledica po šefove-rasipnike iz RTS. Na prijave UTE, navodno, nije reagovalo ni Javno tužilaštvo ni policija. Doskorašnji „diktator“ u RTS, preminuli Tijanić je čak odbijao, plaćajući iz kase RTS visoke kazne zbog tog odbijanja, da obelodani dokumentacije od tzv. „ javnog interesa“, kako to za javna preduzeća propisuje zakon!

Djurdjina MilivojevicOvoj kritici se pridružuje i Đurđina Milivojević iz okoline Štutgarta. Ona navodi da je svima, pa i rukovodstvu RTS poznato, koliko milijardi evra godišnje dijaspora salje u Srbiju od kojih, indirektno, profitira i ta preskupa, gubitaška državna medijska kuća. Da nije tih dotacija, svakako bi još manje preplate stizalo na račun te medijske aždaje koja guta sve i nikada joj para nije dosta. Zato je neshvatljivo, kaže ona, da na zahteve dijaspore za više važnih sportskih događaja putem satelita na TV ekranima, RTS ne reaguje. –Očekujemo, pošto će RTS uskoro preći na finansiranje države iz budžeta umesto od preplate, da nam država, baš zbog ogromnog priliva deviza od nas iz rasejanja, izađe u susret i omogući bar prenos najvažnijih sportskih utakmica u kojima učestvuju srpske ekipe. Ili, kaže Đurđina, iz najava satelitskog programa neka RTS izbaci foliranje da je „naše pravo da znamo –sve“, jer nam ga „državna televizija RTS“ po mnogim temama, pa čak i po pitanju sporta to navodno od rukovodstva RTS samoproklamovano i ničim dokazano „pravo“ itekako uskraćuje!

Da Vas podsetimo:  Tehnički problemi

Čitalac „Korena“ Anđelko Preradović takođe iz Štutgarta kaže, da bi najidealnije bilo da se za dijasporu ne pravi nikakav poseban „surogat program“ nego da se emituje onaj isti koji gleda i Srbija –znači bez primesa politizacije i dodatnog, svakako jačeg „ispiranja mozgova“ nego što to već čini RTS gleadaocima u Srbiji. Pokojni Tijanić i njegovi saradnici su svojevremeno, čim su se dokopali vlasti i odlično plaćenih fotelja u RTS, krenuli u neverovatnu propagandu, npr. dobrim delom i kroz emisiju „Srbija na vezi“, koja, što nije nikakvo čudo s obzirom da je Tijanić uvek bio sluga nekog od aktuelnih režima, podseća na svojevremene emisije iz doba Josipa Broza –ljuti se naš čitalac. –Da li smo ikada doživeli, pita on, da neko iz dijaspore ko bude iz „milosti“ Redakcije tog programa pozvan u emisiju, kritikuje sve ono što ne valja u Srbiji, članove vlade, loš rad Kancelarije za dijasporu pa i loš rad i još lošiji program same RTS? –Malo morgen, kaže Anđelko, očigledno se pozivaju samo oni u emisije koji su spremni da sve i svašta hvale, posebno direktorku Kancelarije Draškovićku!

O „ažurnosti“ RTS u rešavanju i najprostijih primedbi, najbolje govori jutarnja najava satelitskog programa dva-tri minuta pre 6 sati. Na ekranu, 18 meseci posle ukidanja Ministarstva za dijasporu, još uvek se ono pominje kao institucija koja je „omogućila emitovanje satelitskog programa“! Na internet predstavku Redakciji satelitskog programa povodom tog svakodnevnog pogrešnog navoda, odgovor je stigao posle duže od dva meseca čekanja još 5.8.2013 da će se iz najave programa ukloniti ime ministarstva koje više ne postoji. Izlišno je reći, da i pored još jedne opomene u međuvremenu, nepostojeće ministarstvo još uvek „živi“ na špici RTS!

Da Vas podsetimo:  KADA SU POLITIČARI AUTISTI, KOJI BI DA BUDU SAVANTI

Za www.koreni.rs

P. Rakočević

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime