DOKLE, BRE, TAKO?

Letnji haos na graničnim prelazima Srbija nikako da reši

0
828

thFHJ5B6OADo pre četiri, pet godina, zbog manje dolazaka iseljenika na letnji odmor u Srbiju i smanjenog broja tranzitnih putnika, vlada, njene agencije i drugi dušebrižnici o prihodima države, su orkestrirano kukali da će i devizni prihod biti manji jer i tranzitni putnik, ako ne poroši ni(za)šta u Srbiji, mora da kupi gorivo. A na gorivu Srbija ima ogroman poreski prihod. A onda je, očigledno mimo očekivanja vlade jer nikog pametnog nije bilo da to predvidi, letnji auto-saobraćaj krenuo „punom parom“. Sve više Turaka, zatim novih članova EU Bugara a delom i Rumuna, koji mogu da rade u državama –članicama Evropske unije i naravno naših državljana, putuje u i preko Srbije.

Na srpskim granicama, slobodno možemo reći od vajkada, dakle još od vremena Josipa Broza, uvek ista slika. Mrzovoljni policajci, neljubazni carinici, WC-i koji liče na centralno-afričke, izbledele table sa imenom i grbom države i ne tako retko potrgane zastave, podosta otpadaka naokolo isl. su, očigledno, prvi znaci „nedobrodošlice“ u Srbiju. Dobrodošlica, bar po evropskim standardima, izgleda sasvim drugačije. Ali i od lošeg ima još gore! U takozvnoj „špici“ dolazaka motorizovanih putnika, očekuje vas samo jedno- često višečasovno čekanje da autom pređerte preko državne međe!

U doba najveće frekvencije putnika, u julu i avgustu, obično sunce upeče, a u vozilima koja nemaju klimu, takvih ima još uvek, -haos! Temperatura i do 45 stepeni. Deca kmeče, plaču, stariji gunđaju i psuju sve redom od Vučića, zbirno preko bar polovine vlade jer imena mnogih ministara i ne znaju, pa do ministarke saobraćaja –one poreklom iz Zenice, Mihajlovićke, koja je, kao možda njeni preci 1945.g. i sama ne mnogo davno, „okupirala“ Beograd pa se šepuri u fotelji „gospođe ministarke“. Ujedno provodi, nacvrcna, našminkana, izfrizirana- često na gradilištima koja tobože obilazi, prave modne revije. Lepo. Samo od toga putnici- namernici na granicama nemaju nikakvu korist.

Da Vas podsetimo:  Nacionalna inteligencija i lična odgovornost

Čeka se, a ne zna se zašto se toliko dugo čeka! Hrvati na Batrovcu kažu- spori Srbi, Mađari na Horgošu tvrde- srpski kompjuterski sistem provere pšasoša je prespor –zato su prevelike gužve na ulasku u Srbiju. Možda u tome ima istine. Ko zna koji je guzonja svojevremeno kupio zastarele, spore programe samo da bi sebi i svojima iz partije na vlati, u džepove gurnuo provizije. Ipak je sve to za turističke jadnike kojima već na pragu Srbije zbog čekanja i do 6 sati, presedne odmor, slaba uteha.

Još slabija uteha su obećanja koja slušamo svake godine u isto vreme –proširiće se propusni kapaciteti graničnih prelaza, strpite se do sledećeg leta. A kada i to „obećano leto“ stigne, situacija je još gora, još duža čekanja. Jer se u međuvremenu i broj naših, ali pretežno bugarskih i rumunskih „gastarbajtera“ u Evropi veoma povećao. Navala na srpske granice je još veća. A „gospodju ministarku“ za mrcvarenja na granicama boli uvo. Slika se, sada često kao da ide u rat, a ne u obilazak izgradnje neke deonice autoputa koja po običaju kasni, sa šlemom na glavi. Tu bar, u tzv. „niskogradnji“ na otorenom prostoru, nema šta da joj padne na teme. Ali –kako ono beše- „slika kaže više od stotinu reči“. Narod misli, vidi, „ubi“ se ministarka radeći! A da zaista malo poradi na značajnom proširenju ulazno-izlaznih traka na dva najopterećenija granična pelaza, Batrovcima i Horgošu –e, to joj, možda zbog pomenutog šlema, ne pada na pamet. Da se naprave, samostalno ili u saradnji sa Hrvatima i Mađarima, bar još po 4 ulazo-izlazne trake –o tome slušamo odavno u Srbiji uobičajena obećanja.

Doduše, „pustila“ je ministarka na prelazu Batrovac neku dodatnu traku, ali verovatno samo za kamione jer su putnička vozila ovih dana čekala i do 6 sati da uđu u Srbiju! Baš me interesuje šta će nam zbog ovolikih gužvi, obećati za sledeće leto. A ako ste prošli granicu, koliko toliko ne istrošenih nerava, čeka vas sledeća čekanija. Naplatne rampe. Umesto kao da u više drugih naprednih zemalja EU i Srbija uvede vinjete koje se elektronski očitavaju pa onaj ko je nema bude snimljen pa odalamljen velikom kaznom, naši još uvek putarinu napaćuju ručno. Valjda se tako lakše –kako reče Velja Ilić svojevremeno za vreme velike pljačke para na naplatnim rampama- bolje „kraducka“. A narod koji čeka? Ma ko bre šiša narod! Važne su pare, fotelje i obećanja. Kao i uvek.

Da Vas podsetimo:  Velika eksplozija na mostu koji spaja Krim sa Rusijom; Moskva: Odgovorićemo adekvatno

Predrag Rakočević

Predrag Rakočević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime