DOKLE VIŠE: Bahati ministar Tončev svake godine časti sina sa MILION EVRA iz budžeta opštine

0
854
Nova AFERA trese Srbiju!
Odlukama Skupštine opštine, izdvajalo se za sport 120-170 miliona dinara svake godine, od čega je veći deo išao u FK Radnik

Od oca je ostanulo sinu…U surduličkoj verziji pesme “Uroš i Mrnjavčevići” tata postavlja sina Stanislava na čelo FK Radnik, a onda mu sa pozicije vlasti daje velike pare. Tata je Novica Tončev!

Milioni dinara državnih para zatim putuju do porodičnog doma Tončev, dok su putevi bez asfalta, a narod bez posla. Tata onda postaje ministar, sin Stanislav nastavlja da zgrće milione, a za očigledan sukob interesa niko ne odgovara. To može samo u Surdulici – jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji.

Šta je o nepotizmu i sukobu interesa znao 26-godišnji Stanislav pre četiri godine, kada je uz tatino aminovanje postao najmlađi predsednik Fudbalskog kluba Radnik.

“Mlad jesam, ali smatram sebe dovoljno ozbiljnim i iskusnim”, uveravao je mladi Tončev te 2016.

Ipak, stvari su vrlo brzo izašle na videlo.

Novica Tončev, u svojstvu predsednika Skupštine opštine , sazivao je i vodio sednice na kojima se usvaja budžet, u kojem se neverovatnih 120-170 miliona dinara opredeljuje za sport svake godine, što je bilo na radaru i državnih organa, ali Tončev se nekako uvek provlačio kroz iglene uši. Najveći deo ovog novca, svake godine više od milion evra, prebacuje se na račune FK Radnik, koji vodi njegov sin Stanislav. I sve to mimo zakona o budžetu, kojim je predviđeno koliko se novca može tačno utrošiti za sport, srazmerno broju stanovnika. Poređenja radi, Opština Vladičin Han sa 20.000 ljudi izdvaja za sport 26 miliona dinara. Opština Surdulica, koja takođe broji oko 20.000 ljudi, zahvaljujući moćnom Novici, samo 2020. je izdvojila čak 192 miliona dinara  od čega ogromna većina ide u FK Radnik.

Da Vas podsetimo:  Naprednjački batinaši palicama i čekićima napali aktiviste u blokadi puteva

SRAMNA PRESUDA 2018.

Novica Tončev je ranije osuđen u Vranju kod Prekršajnog suda kao nalogodavac za izvršenje budžeta, bez odobrenja nadležnih. Narodski rečeno, novcem građana Srbije raspolagao je kao da je njegov, što i priliči stilu lokalnog šerifa.

Kako piše u dokumentaciji u koju je Objektiv imao uvid, Tončev je 2012. naložio plaćanje 28.747.999 dinara, a 2013. je iz opštinske kase na svoju ruku isplatio 42.903.800 dinara za potrebe sporta, i to bez saglasnosti opštinskog veća. Da svima bude jasno kakva je muljaža u pitanju, Prekršajni sud u Vranju ga je tek 2018, nakon što je oštetio opštinski budžet za 71.651.799 dinara, odnosno skoro 600.000 evra, kaznio sa samo 100 evra, to jest 12.000 dinara!

PRVO NA POLIGRAF, PA KOD TUŽIOCA!

Policija je u decembru 2015. godine pokrenula istragu protiv celog rukovodstva Surdilice zbog toga što nisu raspisali tender za rekonstrukciju stadiona lokalnog fudbalskog kluba Radnik. Tončev je tražio da prvo ide na poligraf, pa onda kod tužioca.

U Krivičnoj prijavi za zloupotrebu službenog položaja, koju su Višem javnom tužilaštvu u Nišu ove godine podneli građani Surdulice, između ostalog piše da se Novica Tončev navedenim radnjama nezakonito poigrava državnim novcem, te da je to sukob interesa.

Zahvaljujući Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, došlo se do saznanja da je samo u periodu od 1. do 31. marta 2019. godine Radniku iz Surdulice uplaćeno četiri miliona dinara. Međutim, tu priči nije kraj. Novica Tončev nezvanično u Surdulici ima tri fudbalska kluba u najnižem rangu, i to OFK Alakince, FK Mladost iz Suvojnice i FK Čelik iz Belog Polja.

Na rukovodeća mesta u tim klubovima postavio je svoje ljude, zbog čega je njihovo poslovanje posebno zanimljivo. Prema rečima naših dobro obaveštenih izvora, to su upravo klubovi koji se direktno finansiraju iz budžeta Opštine Surdulica, a postoje ozbiljne indicije i da peru pare za FK Radnik.

Da Vas podsetimo:  Srbija nestaje: gubimo Ćupriju- od januara do oktobra više nego duplo umrlih od novorođenih!

OČIGLEDAN SUKOB INTERESA

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić kaže da je reč o očiglednom sukobu interesa, te da stupimo u kontakt sa Agencijom za borbu protiv korupcije, jer oni „imaju mogućnost pokretanja određenih postupaka”. To smo i učinili, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.
Programski direktor „Transparentnosti Srbija” Nemanja Nenadić u izjavi za Objektiv kaže da je ovo zanimljiv slučaj.

PRINT
Foto: printscreen

“Ovde je veći problem s dodelom sredstava to što su ona za FK Radnik unapred određena. Oni će uvek imati neko obrazloženje zašto je to tako, ali u principu bi trebalo da se sredstva za sport i druge namene ne određuju tako da se unapred znaju primaoci, nego na osnovu nekih kriterijuma, da li je to masovnost ili nešto drugo. Sportski klubovi i društva treba da predlože neke programe, a ne da se skupštinskom odlukom odredi ko prisvaja novac. U svakom slučaju, ovde postoji osnov za sumnju”, zaključuje Nenadić.

TONČEV: PONOSAN SAM

Ministar Tončev u odgovoru na pitanja Objektiva kaže da je lokalna samouprava Surdulice uvek znala da prepozna potencijale i pruži podršku.

“S ponosom mogu da kažem da je FK Radnik danas na zavidnom mestu u Superligi Srbije. Uvek sam verovao da su sposobnost, kompetentnost i odlučnost da se uspe u poslu koji se obavlja značajniji od prezimena, političke ili neke druge pripadnosti. Rezultati su jedini verodostojan pokazatelj”, poručuje Tončev

Piše: Marija R. Ilić / OBJEKTIV.RS

Izvor: Nedeljnik afera

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime