Doktorat Jorgovanke Tabaković: Gotova priča

5
2432
Foto: Beta/CINS

Godinu dana od kako je CINS otkrio da je značajan deo doktorske disertacije Jorgovanke Tabaković plagiran, privatni Univerzitet Educons na kome je doktorat odbranjen, nije pokrenuo procedure za proveru plagijata niti to planira da uradi

Decembra 2016. godine Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je objavio analizu doktorske disertacije guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković koja pokazuje da je preko 20 odsto teksta preuzeto bez citiranja iz radova i knjiga ekonomista ili akademaca.

Iako je rektor Univerziteta Educons, Aleksandar Andrejević, tada rekao da su vrata njegovog Univerziteta otvorena „za sučeljavanje svih činjenica, okolnosti i momenata koji bi doveli do razjašnjenja suprotstavljenih stavova“, ovaj Univerzitet za godinu dana nije uradio ništa kako bi se proverili navodi o plagijatu.

„Ništa nismo uradili jer nisam ja ni mislio bilo šta da radimo. Rekao sam to što sam rekao, ja sam tu stranicu zatvorio. To je za mene gotova priča“, kaže Aleksandar Andrejević u novom razgovoru za CINS.

Andrejević dodaje da ako neko misli da postoji problem sa doktoratom treba da priča sa ljudima koji su bili u komisiji i sa mentorom.

Tabaković je doktorirala 2011. godine na Fakultetu za uslužni biznis, Univerzitet Educons iz Sremske Kamenice, a teza pod naslovom „Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije“ ima 240 strana. Mentor je bio profesor Milenko Dželetović, koji je danas predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke (SNS).

Novinari CINS-a su se u više navrata obraćali Narodnoj banci radi obezbeđivanja intervjua sa Jorgovankom Tabaković, ali na te upite nikad nije odgovoreno.

Zakon o visokom obrazovanju predviđa da univerzitet diplomu doktora nauka može proglasiti ništavnom ako se utvrdi da disertacija nije originalni naučni rezultat rada kandidata.

Da Vas podsetimo:  Ponovo ucene i pretnje da se dođe na miting SNS u Čačku

Univerzitet Educons nije negirao ni jedan od nalaza CINS istraživanja, čak je u javnom saopštenju naveo da je doktorat guvernerke Tabaković proveravan i ranije i da je Univerzitet znao da disertacija sadrži manje od 20% citiranih i preuzetih izvora iz druge literature.

To je međutim, prema rečima rektora Andrejevića, prihvatljivo u društvenim naukama jer za razliku od prirodnih i tehničkih nauka, u društvenim oblastima postoji veća tolerancija na poklapanje teksta.

„U nekim temama postoji određeni nivo koji je dozvoljen, ponavljanja nekih pojmova i pogotovo u opštim delovima teksta koje svaki doktorat ima, opšti deo i suština“, kaže Andrejević.

Istraživanje CINS-a pokazalo je da je doktorat guvernerke Narodne banke Srbije pun doslovno prepisanih pasusa drugih autora bez citiranja.

Guvernerka Tabaković je bez citiranja preuzela radove svog nekadašnjeg saradnika u Narodnoj banci Nikole Tasića, ekonomiste Mehmeda Murića, profesorke Lidije Barjaktarović sa Univerziteta Singidunum, Jasne Atanasijević sa Univerziteta u Novom Sadu i drugih naučnika.

U nekim slučajevima kopirani su čitavi paragrafi ili potpoglavlja, uz unošenje minimalnih izmena, poput korišćenja reči „otuda“ umesto „s toga“ na početku rečenice, dok je ostatak sadržaja identičan. Autori nisu citirani, a uglavnom nisu navođeni ni u spisku korišćene literature.

Novinarka CINS-a je u ovom tekstu objasnila na koji je način istraživala ovu priču.

Anđela Milivojević

cins.rs

5 KOMENTARA

 1. Ovo je kao infekcija.U jednom periodu su svi, T,Nikolic, Stefanovic pa i J.Tabakovic ,,uradili,, doktorate, i to svi na slican nacin. To da se oni srame zbog toga, to ne biva. Posrnula intelektualana javnost to gleda a pravi se da ne vidi i da je ne mocna da to spreci. U ostalom normalna osoba to sebi ne bi dozvolila da se nadje i u takvu situaciju sebe dovede. Nazalost, gore navedeni su postali su gladni i tih papira. Za sve ostalo oni su se dobro situirali i obezbedili, a sada im treba i intelektualna potpora, papir da su i doktori nauka. Toliko su pametni a zabasali su u bespuce svojih kompleksa

 2. Hm,hmm..pa,to je kao “ firma“.. dve crvene,a ako zagusti u poslu,nema probljeeema,ona je clan biblioteeeeke,okrene Radnicki Univerzitet,pita prof Djelica,ili prof Dinkica i resi probljeeemee
  “ BRAVAR JE BIO BOLJI“..i,ako,samo “ pocasni doktor „.

 3. Fakultet za uslyzni biznis!!! Univerzitet: Edu-Kedu… Putovodina: Sremsko Blatiste…
  Ima,cak, i rektora- vjerojatno kafkijanizirani Mica sa Velikih Namera, hocu reci MINItrenda…
  Guvernanta, pardon: guvernerka-molim, da prenesete „Fakultetu“
  da namjeravam prijaviti doktorsku tezu: „Da li Krava buce kada spava“
  Hvala!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime