Doktorati političara još čekaju analizu

0
1351

Univerzitet Megatrend odlučio je da fomira nezavisnu komisiju za proveru doktorata ministra policije Nebojše Stefanovića. Nju će činiti profesori sa državnih fakulteta.

DJT6453-Megatrend-KZM-26-08-2014

“To su Božidar Leković, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici; Svetislav Taboroši, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i Ivan Radosavljević, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Komisija će imati mesec i po dana da završi svoj posao, a nakon toga rektorski kolegijum Megatrenda neće se više baviti doktoratom doktora Nebojše Stefanovića, kazao je Slobodan Pajović, rektor Univerziteta Megatrend.”

Afera o navodnim plagijatima doktorskih radova političara u Srbiji počela je 1. juna analizom rada ministra policije Nebojše Stefanovića, objavljenoj na sajtu Peščanika, a nastavljena objavljivanjem analize disertacija predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Danas, skoro tri meseca kasnije, još nema zvanične potvrde – da li su disertacije ovih političara plagijati ili ne.

FoNet-MEGATREND-STEFANOVIÆ

Fakultet organizacionih nauka posle odluke Naučno-nastavnog veća da podrži doktorski rad Siniše Malog nije formirao komisiju, već je nalaz Veća prosledio Senatu BU, dok  je Senat Univerziteta Union odlučio  da formira Komisiju za ispitivanje navoda da li je doktorski rad Aleksandra Šapića plagijat.

Podsetimo, u slučaju rada Nebojše Stefanovića prvobitno formirana komisija zaključila je da je kandidat prijavio, izradio i javno odbranio doktorsku disertaciju u skladu sa Zakonom i propisima Megatrend univerziteta i da “nema osnova za osporavanje orginalnosti doktorske disertacije Nebojše Stefanovića“.

Senat Megatrend univerziteta, na sednici održanoj 11. juna, prihvatio je zaključke Komisije. Međutim, usledio je skandal u kome je utvrđeno da Stefanovićev mentor, a ujedno i vlasnik Univerziteta Mića Jovanović nema doktorski rad, zbog čega je podneo ostavku na Jovanović podeno ostavku. Tih dana više od 1.800 naučnika iz zemlje i inostranstva poptpisalo je peticiju tražeći od nadležnih institucija u Srbiji formiranje nezavisne akademske komisije za proveru doktorske disertacije ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i preispitivanje akreditacije univerziteta Megatrend.

Da Vas podsetimo:  Zašto treba izaći na referendum i zaokružiti NE?

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), proglasio se nenadležnim za preispitivanje doktorata ministra Stefanovića. Tom prilikom rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević rekao je da je u nadležnosti KONUS-a samo davanje preporuke nekom svom članu (univerzitetu) da razmatra doktorat, a da je Megatrend, na kome je Stefanović doktorirao, već preduzeo potrebne mere, odnosno osnovao nezavisnu ekspertsku komisiju za proveru doktorata.

aleksandar-sapic-ds1x1

U slučaju doktorskog rada predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, Univerzitet Union je brzo reagovao saopštenjem i najavio da neće štititi interese potencijalnih plagijatora.

„U interesu i unverziteta i nauke uopšte je da plagijata ne bude, a da se plagijatori sankcionišu na primeren način. Univerzitet je to već radio u drugim slučajevima, bez ikakvog medijskog ili drugog pritiska, i bez obzira o kom licu je reč. U ovom slučaju, smatramo da javnost mora biti informisana o toku i rezultatima postupka koji će ovaj univerzitet voditi povodom sumnje na plagijat disertacije dr Aleksandra Šapića. Zbog toga će na ovoj internet strani biti postavljane informacije o toku postupka sve dok se postupak ne okonča. Rok za podnošenje izvštaja je određen na 60 dana, računajući od dana imenovanja članova komisije. Odluka o imenovanju članova komisije biće publikovana na ovoj strani čim članovi budu određeni.”
Sajt Univerziteta Union, 10. 7. 2014. godine

Nekoliko dana kasnije na sajtu ovog univerziteta navedeno je da je jedan broj profesora prihvatio članstvo u komisiji, ali pod uslovom da dobiju saglasnost svog fakulteta, odnosno univerziteta, što se, kako ističu na Unionu, nije dogodilo.

“Još nije formirana tročlana komisija. Za sada imamo jednog člana sa Univerziteta Union, a tragamo za još dva koji nisu na Univerzitetu. Razloga je više. Želimo da u komisiji budu redovni ili vanredni profesori. Neki su nas odbili jer rizikuju probleme na poslu, poput mlađih kolega koji su tek započeli profesorsku karijeru, pa se plaše posledica. Pokušali smo i sa kolegama iz Hrvatske i Makedonije, ali bez većeg uspeha. Trenutno ima naznaka da ćemo uskoro rešiti i ovaj problem. Sigurno je da od formiranja komisije ne odustajemo, rekao je za Istinomer rektor Univerziteta Union profesor Zlatko Stefanović.”

FoNet-MALI-NOVINARI

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON)  razmatralo je i usvojilo 18. jula analizu doktorske disertacije Siniše Malog, na osnovu koje će biti pripremljen izveštaj i prosleđen rektoru i Senatu Univerziteta u Beogradu.  Na sajtu FON-a navodi se da je veće “razmatralo i usvojilo analizu doktorske disertacije Siniše Malog, koja je pripremljena povodom zahteva rektora Univerziteta u Beogradu. Na osnovu analize, izveštaj će biti pripremljen i prosleđen rektoru i Senatu Univerziteta u Beogradu”.

Da Vas podsetimo:  "STAVI SE U MOJE CIPELE"

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković istakao je da je to telo u saradnji sa Savetom za naučno-tehnološki razvoj i Komisijom za akreditaciju formiralo grupu koja će, kako je rekao, do jeseni pokušati generalno da preispita situaciju sa doktorskim disertacijama. Izveštaj će, kako je kazao, do septembra biti dostupan javnosti.

„Ne možemo da dozvolimo, da priče umanje vrednost svih doktorskih radova, a i te kako imamo šta da ponudimo.“
Tanjug, 9. 7. 2014. godine

www.istinomer.rs/stav/analize/doktorati-politicara-jos-cekaju-analizu/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime