Domaći državljanin ne sme da ima račun u banci u inostranstvu

Zamenik gradonačelnika Beograda o tome da li smemo da posedujemo račun u inostranoj banci. (Sputnjik, 17. 7. 2021. godine)

2
191

 

 

 

 

„Biće dosta posla za Tužilaštvo u ovom slučaju, pored toga što je slika uneta bez prijave carini, domaći državljanin ne sme da ima račun u banci u inostranstvu. Postavlja se pitanje, ako ju je kupio kešom, kako je izneo novac iz zemlje.“

Carinici su 15. jula 2021. godine na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu zaplenili umetničku sliku “Stražar” čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića, koju je jedan putnik pokušao ilegalno da unese u zemlju, saopštila je nedavno Uprava carina.

Osim toga, carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a.

“Osim što se našao u prekršaju zbog neprijavljene robe čija je vrednost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15.500 evra, koje takođe nije prijavio”, navode iz Uprave carine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u izjavi za “Sputnjik” je istakao da će u ovom slučaju biti dosta posla za Tužilaštvo, jer, kako navodi, “pored toga što je slika uneta bez prijave carini, domaći državljanin ne sme da ima račun u banci u inostranstvu, te se postavlja pitanje kako je on izneo novac iz zemlje”.

Uputili smo pitanje njegovom kabinetu odakle je informacija da domaći državljanin ne sme da ima račun u banci u inostranstvu, ali odgovor je izostao.

Tačno je da dobijanje dozvole za posedovanje računa u banci u inostranstvu podleže rigoroznim zahtevima i procedurama koje su regulisane Zakonom o deviznom poslovanju i pravilnikom koji propisuje Narodna banka Srbije, ali je netačno da niko među državljanima Republike Srbije ne sme da ima bankovni račun u inostranstvu.

Naime, u članu 27 Zakona o deviznom poslovanju navodi se da “rezidenti mogu držati devize na računu kod banke u inostranstvu pod uslovima i na način koji propiše Narodna banka Srbije.”

Da Vas podsetimo:  Nestorović u novoj epizodi obmana – DNK skladištenje, kloniranje i PCR testovi

Član 28 istog zakona kaže da “nerezident može na računu kod banke držati devize i dinare bez ograničenja, u skladu sa ovim zakonom”, te da “Narodna banka Srbije propisuje uslove pod kojima banke mogu da otvaraju račune nerezidentima i način vođenja tih računa.”

Po usvojenoj Odluci Narodne banke Srbije, devize na računu kod banke u inostranstvu mogu držati sledeći rezidenti:

*diplomatska, konzularna i druga predstavništva Republike Srbije u inostranstvu koja se finansiraju iz budžeta Republike Srbije

*domaći državljani zaposleni u predstavništvima

*lica koja se upućuju na rad u misiju Republike Srbije u inostranstvu na osnovu odluke nadležnog organa, kao i predstavnici

državnog organa koji u inostranstvu borave na osnovu odluke Vlade Republike Srbije

*lica koja se na stručno usavršavanje u inostranstvu upućuju na osnovu rešenja

*lica koja se iseljavaju iz Republike Srbije, uz dokaz o iseljenju

*strani državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u Republici Srbiji duže od jedne godine

*vlasnici nepokretnosti u inostranstvu za prodaju ove nepokretnosti

*lica koja imaju državljanstvo Republike Srbije i prebivalište u Republici Srbiji a imaju i državljanstvo druge države, zatim lica s prebivalištem u Republici Srbiji koja imaju državljanstvo samo Republike Srbije i čiji boravak u inostranstvu nije duži od godinu dana – i to na osnovu radne vize, posebne 2 kategorije viza, boravišne dozvole ili drugog dokumenta kojim se dokazuje, odnosno omogućava ovaj boravak, kao i lica koja su ostvarila stranu penziju u zemljama s kojima nije zaključen međudržavni sporazum – radi uplate penzija.

Takođe, u Odluci se navodi da rezident može držati devize na računu kod banke u inostranstvu pod uslovom da je za to dobio odobrenje Narodne banke Srbije, i to u sledećim slučajevima:

*za finansiranje izvođenja investicionih radova u inostranstvu

Da Vas podsetimo:  Laž godine – Nisam obećao objavljivanje snimka nesreće kod Doljevca

*za istraživačke radove u inostranstvu

*za izmirenje poreskih i drugih javnopravnih obaveza prema stranoj državi

*za polaganje garantnog depozita radi učestvovanja na licitaciji, tenderu

*za plaćanje radi kupovine hartija od vrednosti u inostranstvu u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju za plaćanje troškova lečenja u inostranstvu, kao i troškova boravka koji su povezani s tim lečenjem

i dr.

Još uvek je nepoznato da li je putnik koji je pokušao ilegalno da unese sliku Paje Jovanovića imao zvaničnu dozvolu Narodne banke Srbije da otvori račun u banci u inostranstvu.

Međutim, tvrdnja zamenika gradonačenika Beograda Gorana Vesića da bilo koji “domaći državljanin ne sme da ima račun u banci u inostranstvu” nije tačna, budući da, ukoliko ispunjavaju uslove koje propisuje Narodna Banka Srbije, državljani RS smeju da otvore bankovni račun u inostranstvu. Zato ovu izjavu Vesića ocenjujemo kao neistinitu.

Autor: Tamara Tančić

IZVOR: Istinomer

2 KOMENTARA

  1. Dobro a šta je sa tekućim računima naših gastarbajtera koji decenijama žive u inostranstvu, državljani su Republike Srbije i tamo imaju te račune na koje im stižu plate i druga primanja? Po suludoj priči Vesića i svi oni, a ima ih nekoliko stotina hiljada možda širom planete i daleko više od milion, bi morali da imaju dozvole Jorgovanke Tabaković, tačnije njenog naredbodavca, poslodavca, mentora, ober-kontrolora, suflera isl. Aleksandra Vučića? Tako je to kada se provincijalac iz neke vukojebine oko Kruševca dokopa BG, promeni nekoliko partija pa misli da i on kao i njegov gazda AV, postao prepametan i sve zna, a uz gazdino aminovanje može da lupeta često i blesavije od gazdinog lupetanja o svemu i svačemu pa i o dozvolama za posedovanje bankarskih računa u inostranstvu. Ne bi me čudilo da i ova vlada, kao svojevremeno Tito u razgovorima sa nemačkim kancelarom Vilijem Brandom, pokuša da privoli Nemce da sve uloge srpskih državljana u nemačkim bankama knjiže kao garanciju Srbije za kreditne dugove beslosvetskim lihvarima. Ako Srbija ne plati dugove, da se bar deo njih naplati od uloga naših ljudi -srpskih državljana! Brand je taj Titov zahtev odbio, ali je pitanje da li će neka od septembra ove godine novoizabrana nemačka vlada to možda prihvatiti -jer kako ono beše od Starog Rima do danas- „pekunie non olet“ (Pare ne smrde) pa -ako bi npr. Vučić za tu nemačku „uslugu“ ponudio i Kosmet i Vojvodinu, da bi se iskobeljao iz ogromnih drugova Srbije, bi Švabe to možda i prihvatile. Ko zna šta čeka naše iseljenike koje i ova vlada nikako da nazove „pravim“ imenom- ISELJENICI nego su svi oni za nju, i posle 30 ili 40 godina boravka i rada u Nemačkoj, još uvek na „privremenom radu“! A sa svima koji su „privremeni“ onaj koji bi da doživotno diktaturom vlada Srbijom, AV, po njegoovom shvatanju, može da radi, kao i sa onima koji su ostali u Srbij, sve što jmu padne na pamet!
    Ja bih da završim moje „pisanije“ citatem originalnog TV Šojića -„NEĆE DE MOŽE“!

  2. Kako je taj putnik izneo devize iz zemlje za kupovinu slike u inostranstvu? Na isti način na koji je ministar policije Aleksandar Vulin uneo u zemlju 200000 Evra koje mu je „poklonila ženina tetka iz Kanade“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime