Domaći sok od ribizla

0
693

Potrebno je:

1 kg ribizli
1 kg šećera
1 limun ili pola limuntusa

Priprema:

Ribizle dobro oprati, odstraniti peteljke, pa ih dobro rukama izgnječiti. Iscediti limun pa dodati u ribizle. Pokriti i ostaviti par sati a zatim ih dobro procediti. Izmeriti čist sok pa na litar čistog soka dodati malo vode (oko 300 ml). Spojiti sa sokom pa dodati šećer. Na litar soka 1 kg šećera. Staviti na šporet da provri, skupiti penu.

Ostaviti minut – dva da vri, pa vreo sok sipati u flaše i zatvoriti metalnim poklopcima. Ukoliko želite duže da stoji, pasterizujte ga.

Uključite rernu na 90 stepeni C stavite flaše i neka stoje 90 minuta u rerni. Flaše stavite u hladnu rernu. Ostavite ih u rerni neka stoje do ujutru a zatim spakujte u police.

Ako pravite manju količinu, dovoljno je sipati u vruće flaše, dobro zatvoriti i ohlađenog staviti u frižider.

Sa kockom leda sok je tako osvežavajući i što je važnije, jako zdrav. Uživajte i živite zdravo!

Izvor: Kod bake u gostima

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime