Dosije Odžak: Primenjeno 132 načina mučenja nad Srbima civilima 1992. godine

0
103

 

Obeleženo 25 godina od početka stradanja Srba u Odžaku

U Vukosavlju u Republici Srpskoj i mestu Novi Grad u federalnoj opštini Odžak danas je obeleženo 25 godina od kako su pripadnici tkz. Hrvatskog veća odbrane /HVO/ zatvorili u odžačke logore 1.294 Srba, od kojih 326 žena i 104 deteta.

Kod centralnog spomen-obeležja poginulim borcima i civilima u Vukosavlju položeno je cveće, dok je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu kod Odžaka služen parastos za stradale.

 

STRADANjE POČELO U MAJU

Predsednik Udruženja logoraša „Odžak `92“ Milan Miletić rekao je da su 8. maja 1992. godine pripadnici HVO počeli da odvode odžačke Srbe u logore.

Prema njegovim rečima, do jula iste godine bilo je zatvoreno 1.294 Srba nad kojima su primenjene 132 metode mučenja, koje nisu preživela 42 logoraša.

– Za zločine nad Srbima u Odžaku do sada je pravosnažnim presudama na ukupno 64 godine zatvora osuđeno šest pripadnika 102. Odžačke brigade HVO pod čijom su komandom bili logori u Odžaku – rekao je Miletić i dodao da nema presude koja bi zadovoljila žrtve.

Miletić kaže da logoraši i druge žrtve bili zadovoljni kada bi, osim direktnih izvršilaca, bili procesuirani i kažnjeni i oni koji su naredili zatvaranje i mučenje srpskog stanovništva iz Odžaka.

– Očekujemo da pravosudne institucije u BiH podignu optužnice protiv Kriznog štaba u Odžaku 1992. godine – rekao je Miletić.

 

SRAMNO MALE KAZNE ZLOČINCIMA

On je podsetio da su do sada osuđeni Ilija Jurić na šest godina zatvora, Božo Matanović na pet, Josip Tolić na 10, Ferid Halilović na 15, Albina Terzić na tri, Marjan Brnjić na 12 i Senadin Ribić na 13 godina zatvora, dok je u toku postupak protiv Saše Čaušića, Joze Đojića i Jovice Kljajića.

Da Vas podsetimo:  Vladimir Bursać: kako je Hrvatska izbegla optužnicu za genocid počinjen u drugom Svetskom ratu

Cveće na spomenik u Vukosavlju položio je izaslanik predsednika Republike Srpske Miladin Dragičević, koji je rekao da Srbi moraju neprekidno ukazivati javnosti i pravosudnim institucijama u BiH da je u Odžaku 1992. godine počinjen ratni zločin nad celokupnim srpskim stanovništvom, te insistirati da se izvršioci adekvatno kazne.

– Pravda je spora, ali ne smemo izgubiti nadu da će biti dostižna – rekao je Dragičević i izrazio nadu da će Tužilaštvo i sudovi u BiH prestati sa selektivnom primenom pravde na štetu srpskog naroda.

 

SRPKINjE SILOVANE VIŠE PUTA

Dragičević je pozdravio obeležavanje 25 godina od stradanja odžačkih Srba u logorima HVO, koju su prvi put zajedno organizovali Udruženje logoraša „Odžak `92“ i opština Vukosavlje. Torturu i najsvirepiji ratni zločin silovanje preživela je i tada 42-godišnja Jovana Pavić iz Novog Grada.

– Maltretirani smo, zlostavljani i mučeni na razne načine – kaže Pavićeva i dodaje da je silovana više puta.

Ona navodi da je zlostavljana i nakon što su pustili iz logora kući u Novi Grad. Pavićeva ističe da su zločin činili pripadnici HVO iz Odžaka, kao i pripadnici regularne Hrvatske vojske.

 

JELENA IZGUBILA MAJKU

Jelena Ružičić imala je 37 godina kada su joj pripadnici HVO 30. juna 1992. godine odveli majku Mariju Miletić, rođenu 1932. godine, od kada joj se gubi svaki trag.

Ona se nada da će se u sudskom procesu koji je u toku utvrditi šta se desilo sa njenom majkom i Radom i Vojom Kovačevićem.

– Poznato je svima da su Zvonko Anđelić, zvani Kenta, i njegova grupa odveli moju majku, Radu i Voju u mesto Kadar na putu prema Brodu, te da su ih ubili i bacili u Savu – rekla je Jelena Ružičić.

Da Vas podsetimo:  O žrtvama komunističkog terora u Šapcu: Đavo je došao u oktobru

 

ŠEST PAKLENIH MESECI U STROLITU

Član Udruženja logoraša „Odžak `92“ Boro Lešić proveo u logoru šest meseci.

– Bio sam zarobljen i zatvoren u odžačkim logorima u Strolitu, Osnovnoj školi, školi u Novom Gradu, fiskulturnoj sali Srednjoškolskog centara u Brodu, skladištu građevinskog materijala `Tulek` u Brodu – priseća se Lešić.

On kaže da žrtve ne sreću počinioce zločina, koji su očigledno svesni šta su učinili pa se kriju od njih, ali i od pravosudnih institucija.

Načelnik opštine Vukosavlje Borislav Rakić rekao je da će ova opština i dalje pružati podršku žrtvama u traženju pravde, ali i organizacijama i udruženjima proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Srbi sa područja opštine Odžak odvedeni su 8. maja 1992. godine u logore u tom gradu. Do jula iste godine u odžačkim logorima bilo je zatvoreno 1.294 Srba. Nad njima su primenjene 132 metode mučenja.

U tom periodu silovano je 60 Srpkinja, najstarija je imala 60 godina, a najmlađa je bila desetogodišnja devojčica. Torture kojima su podvrgnuti nisu preživela 42 logoraša.

 

OPERACIJA KORIDOR DONELA SLOBODU

Nakon što je teritoriju opštine Odžak oslobila Vojska Republike Srpske u operaciji „Koridor života“ 15. jula 1992. godine, srpski logoraši su premešteni u druge kazamate. Bili su zatočeni u ukupno 16 logora – 11 u BiH i pet u Hrvatskoj, među kojima su „Lora“, zatvor u Puli, Kerestinec kod Zagreba.

Poslednji logoraš sa područja odžačke opštine razmenjen je 26. maja 1993. godine u Ljubuškom (Hercegovina).

Parastosu i polaganju cveća na spomenik u porti Crkve Svetih Petra i Pavla prisustvovali su predstavnici udruženja logoraša iz Broda i Šamca, Saveza logoraša Republike Srpske, kao i veliki broj preživelih logoraša iz Odžaka od kojih većina danas živi u Vukosavlju i Modriči.

 

Izvor: SRNA

08.05.2017.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime