Dosta „kmečanja“ – pređite na dela kada je reč o natalitetu

5
1431
Foto: pixabay

Srbija ne sme da dozvoli da 2018. bude treća godina zaredom u kojoj se ponavlja jeziva činjenica da se rodilo najmanje beba u poslednjih 100 godina.

Zvanični podaci nam nalažu da delujemo bez trenutka čekanja, da svakodnevno, neumorno usvajamo mere sa kratkoročnim i srednjoročnim efektima, a pripremamo one spasonosne, dugoročne mere. Demografska zima i nestajanje stanovnika Srbije nije problem koji je nastao nedavno, ali je svakako problem sa kojim samo sada, u ovih nekoliko godina možemo da izađemo na kraj.

Doslovno je „sad il’ nikad!“ jer teško da postoji mogućnost za obnovu naroda ukoliko stopa fertiliteta (broj dece koju prosečno rodi jedna žena u svom reproduktivnom dobu) padne ispod 1,38 a u Srbiji je ova stopa u stalnom padu. U 2014. godini iznosila je 1,47. Za prostu reprodukciju potrebno je dostići stopu fertiliteta 2,1. Ova generacija nema taj luksuz da pokoljenjima ostavi crne prognoze i pogubnu demografsku statistiku.

Mi nemamo koga da upozoravamo na posledice, niti kome da se požalimo na gotovo beznadežno činjenično stanje. Mi smo ti koji moraju da nađu rešenja, poslednja generacija koja može nešto da uradi za opstanak naroda. Zakoni prirode neumoljivo čine svoje, a nesposobnost političkih struktura u Srbiji, odgovornih za propast u svakom smislu, pa i za ovo fizičko nestajanje, poprima dramatične razmere.

Na listi Ujedinjenih nacija od deset naroda koji mogu da nestanu do kraja 21. veka, Srbija zauzima poražavajuće šesto mesto. Nizak natalitet, visoka stopa mortaliteta, siromaštvo i emigracija su najveći problem u našoj državi, a svi članovi vlade, bez izuzetka, bave se trivijalnostima i sopstvenim strankama.

Slavica Đukić Dejanović kaže da žene ne rađaju zbog čistog konformizma. Na sajtu njenog Ministrastva jasno se vidi da mesec i po dana nije imala nikakve vidljive aktivnosti, a i ono što se prikazuje su putovanja po inostranstvu i uopštene priče. Galerija fotografija prikazuje samo nju, ni traga od sadržaja koji bi mlade ljude zaista naveo da stvaraju porodice i rađaju decu.

Da Vas podsetimo:  "Promene" lepo zvuče, ali se teško ostvaruju - jedno lično iskustvo

Vrhunac njene aktivnosti na suzbijanju depopulacije je nabavka 18 bicikala za patronažne sestre u jednoj seoskoj sredini. Neuspešni konkurs Ministrarstva za kulturu i Saveta za populacionu politiku za slogan koji bi podsticao na rađanje samo je još jedan u nizu dokaza nesposobnosti, nestručnosti i nebrige režima. Kada nemate ideju šta mladim ljudima osim slogana da ponudite kao podsticaj da se odluče da postanu roditelji, osudili ste i sebe i državu na neuspeh.

Dejanovićeva nudi uvrede mladim ženama i isprazne slogane na koje baca i novac i vreme, Mihajlovićeva je kritikuje iz krajnje sebičnih razloga (zbog tih stranačkih prepucavanja i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti nikako da dođe u proceduru, ali u ovom slučaju je to nama na sreću, ja to pozdravljam, jer taj zakon ne donosi nikakav konkretan boljitak ženama u Srbiji). Savetom za populacionu politiku predsedava premijerka Ana Brnabić. Kada ona i njene ministarke govore o rađanju kao najvažnijoj meri za povećanje nataliteta, ne pada im na pamet da u tom kontekstu spomenu brak, porodicu, ljubav.

Odgovorna država mora da nađe način da se svaki njen stanovnik oseća kao važan deo društva i pronađe svoju ulogu u njemu. Šta ima neobično u tome da se kaže da je najosnovnija prirodna uloga žene da postane majka?

To što ministarka Mihajlović u svojim medijskim nastupima, nehotice ili namerno, vređa domaćice i vernike ne znači da urbane žene treba da se stide svoje potrebe da budu majke ili sopstvenih verskih uverenja. Svi mi koji smo odgovorni za natalitet treba da se mladima obratimo s ljubavlju i brigom, usmerimo ih na bračne zajednice, na roditeljstvo i zajedništvo i obezbedimo im za to održivu finansijsku podršku.

Mihajlovićeva i Dejanovićeva se ponašaju kao da tu ljubav i razumevanje jednostavno nemaju u sebi i nisu adekvatne osobe za posao kojeg su se prihvatile, jednako kao i predsednica Saveta za populaciju, Ana Brnabić. Zbog toga me ne čudi izjava Zorane Mihajlović da žena ne sme da bude mašina za rađanje i ne može joj se narediti da rađa.

Da Vas podsetimo:  Bajka o novogodišnjim praznicima

Slažem se ja da žena mora imati pravo izbora, ali zaista ne vidim nikakav problem u tome da ona sa radošću prihvati svoju prirodnu ulogu, ukoliko za to ima fizičke mogućnosti. I predsednik DS-a Dagan Šutanovac je nedavno pokušao da ismeje stavove Dveri doskočicom „Ona da rađa, on da brani“ , ali je samo izazvao podsmehe na račun Ane Brnabić i Aleksandra Vulina na društvenim mrežama.

Svetinja braka, porodice i stvaranja novog života je temelj svakog naroda i zato je na žestokom udaru različitih ideologija i lobija. Opstanak prirodne porodice jednako je ugrožen u svim slojevima društva i mladi, naročito urbani ljudi, treba da se oslobode svih predrasuda i barijera. Pa ima li lepše i uspešnije žene od one koja je uspela da uskladi karijeru i materinstvo, da se ostvari kao bračni drug, roditelj i pouzdani poslovni partner?

To je slika žene za koju se zalažem. Slobodna, samosvesna, hrabra. Žena koja se ne stidi svog nasleđa i tradicije, ali i usvaja pozitivne tekovine savremene civilizacije. Građanka srpskog grada i sela, a istovremeno građanka sveta. Prepoznatljiva po harizmi, unutrašnjoj snazi i vedrini, uprkos teškim uslovima života. Doterana, elegantna i odmerena uprkos siromaštvu i poniženju koje je okružuje.

Zato neka Ana Brnabić gleda da spreči izdaju KiM i dalje propadanje države, neka vrati povraćaj PDV-a na opremu za bebe (ako joj MMF dozvoli). Dejanovićeva neka se drži svoje struke i „Laze Lazarevića“, a Mihajlovićeva neka krpi loše i na brzinu građene puteve i krči trasu ka Draču. A država, kada zaista bude iskreno imala nameru da pomogne sebi i mladima da se natalitet poveća, napraviće ministarstvo za porodicu, olakšati sticanje porodičnog doma, zaštititi radna mesta porodiljama, otvoriti vrtiće, uposliti roditelje. Stvoriti Srbiju u kojoj se deca rađaju sa srećnom i izvesnom budućnošću i dostojanstvom.

Da Vas podsetimo:  Fudbalska javnost u Srbiji ne veruje u prolaz grupne faze fudbalske reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

Marija Janjušević, narodni poslanik Dveri

nspm.rs

5 KOMENTARA

 1. Свакој мајци по 300 евра месечно за свако дете до 18 година, проблем решен. Ако желе да га реше.

 2. Погледајте колико младих нема посла.
  Погледајте колико младих нема стан.
  Погледајте колико младих живи од пензија родитеља.
  Погледајте колико година немају шансу за посао.
  Погледајте стварну просечну плату – 184 евра.
  Погледајте како нам цене, дажбине, храна, … полако поскупљавају.
  Саберите колике су дажбине држави.
  Погледајте колико кошта обданиште, ако имате срећу да успете да убаците дете у њега.

  Да ли само жеља, љубав и воља, слогани, разни закони и прописи могу да нахране и обуку бебу?

  Шта мислите како је подизати дете у земљи где се болесно дете лечи СМС порукама?

  Млади у Србији имају, на жалост, мање шанси за пристојан живот него логораши у гасној комори за наду у будућност.

  • Žuti su obećali promene i bolji život Srbima ali posle vaše izdaje i prodaje Slobe strancima bolje da ste otišli k njemu po oprost za zločin i izdaju koju ste uradili . A od smrti Slobe i prevelike brige Tadića , Čanka , Čede praška , Kandićke, Biserko, Vučića i ostalih ne Srba nas Srba ima sve manje u regionu . Zbog totalne nebrige vlade Srbije o Srbima u Hrvatskoj dolazi do nestajanja našeg naroda iz ove zemlje prvog suseda u kojoj smo živeli vekovima a u Srpskoj Dalmaciji , Lici , Baniji , Kordunu, Baranji i pre Hrvata .Točno mladi Srbi se redom u Hrvatskoj izjašnjavaju Hrvatima i ne samo to nego i katolicima , oni koji se još malo bore kažu da ne vjeruju u Boga samo da bi zaštitili sebe i da nebi morali stati na katoličku stranu . Pritisak je strašan od državnih institucija , vrtića , škola , policije preko prijatelja i prijateljica svi vrše pritisak i mladi čovjek jednostavno pukne ili popusti i počinje se sramiti svojih roditelja svojeg imena i prezimena . Pa brže bolje u katoličku crkvu na pokrštavanje a poslije toga od istih tih bivših Srba najveće pljuvanje po svojima kako bi se dodvorili prijateljima tužno i jadno a SRBIJA ŠUTI .Srbi u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini žive bez vode , ceste i struje u 21 veku. Vučić se hvali šta sve daje Hrvatima u Srbiji čiji je on presednik Hrvatske? U bivšoj Republici Srpskoj Krajini u kojoj je rođen svjetski naučnik Srbin sin pravoslavnog paroha, Nikola Tesla koji je struju podario čitavom svetu a zlikovci je zabraniše za njegov narod u Hrvatskoj u 21 veku. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži. Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke, amera i Vatikana ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i oko 150.000 Jugoslovena( deca oficira i milicajaca, komunisti) od njih oko 80 % Srbi i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori. Da ne govorimo da je Baranja samo deo Vojvodine koju je Josip Tito Broz oteo od Srbije kao i zapadni Srem s Vukovarom Ilokom i okolnim selima za svoje Hrvate. Kao i Međumurje što je oteo Mađarima a Istru i Dalmaciju Italijanima . Deo Srpskog Banata poklonio Rumunjima. Srpsku omladinu slao da osobađaju Hrvatsku i Sloveniju do Trsta samo sa što više Srba izgine na sramotu glupih srpskih generala ulizica.Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se ne smije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu ali kad tad izboriti se moramo i na naš teritorij vratiti naše stanovništvo.Hrvati već sada masovno beže iz Slavonije i Baranje boje se Rusa kad krenu. Danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika i rađaju 46.000 beba s tendencijom prema 50.000 .Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje nego što ih umire a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama .Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba Srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije . Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci .Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve Srpske krajeve Srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima ili sa samo dvoje,troje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako privremeno izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja Srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju Srbija može spriječiti secesiju Srpskog Vojvodstva.Ukratko Srbija mora ekonomski ojačati a najveći deo novca izdvajati za poboljšanje nataliteta , osnovati Srpski fond koji će voditi Srpska pravoslavna crkva , tražiti da u njega uplaćuje i naša dijaspora širom sveta .Pokrenuti veliku obnovu u Srbiji i Republici Srpskoj se godišnje treba rađati 100 000 beba . U Hrvatskoj treba tražiti povratak na plan Z-4 od međunarodne zajednice jer inače se Srbi nikad neće moći vratiti u svoje kuće i stanove .Preko crkve treba pomagati Srbe u Krajini naročito Podunavlje , Vukovar , Ilok, Beli Manastir, Osek i Baranju .A u Dalmaciji na prostoru između Zadra i Šibenika pa prema granici s Bosnom . Kao i Albanci grupirati se i odrediti centar recimo Srbi iz Dalmacije ,Senja ,Zadra , Splita itd . pomalo grupirati u Šibenik .U BH federaciji uložiti sve napore i ojačati Drvar , Grahovo , Glamoč i veliki trud uložiti da bude Srpska većina u Bosanskom Petrovcu .Isto tako ojačati Brčko sa više mladih višečlanih porodica i ne dozvoliti presecanje Srpske na dva dela . Hercegovina izumire a gradimo veliki Bogomolje to je lepo ali treba nam narod , znači još jedan bitan kraj koji treba ojačati . U Srbiji treba ojačati Suboticu , Sentu , Kanjižu itd . i Rašku oblast u užoj Srbiji .Izbjeglice treba naseljavati tamo gdje nam nedostaje stanovništva a ne u mjestima u kojima su Srbi i tako preko 85 % . Baš tako kako Hrvati po Krajini naseljavaju Srbe iz Bosne koje su proterali muslimani iz srednje Bosne .Znači ako si rodoljub, Srbin, Srpkinja prihvatite se ljubavi i natalitetom pobjedimo neprijatelje Srbije i Srpskog naroda . Ovu istinu širite po portalima, fejsu i gde god stignete.

 3. uufff … odakle da pocnem uopste… Jeste li vi svesni da je najcesca plata u Srbiji 24.000 din a da je prosecna potrosacka korpa 68.000 din? Jeste li svesni da se ni sa dve plate ne moze izgurati ceo mesec , i to samo za osnovne potrebe. Jeste li svesni da u toj „prosecnoj potrosackoj korpi“ nisu uracunali lom nekih stvari kao sto su razne popravke aparata ili Yuga iz ’87, sahrane, slave, svadbe i sl. Jeste li svesni da vecina zena radi kod privatnika, i da nema luksuz uzimanja trudnickog i porodiljskog jer dobija otkaz. Kako praviti decu u zemlji u kojoj te jena mesecna plata deli od potpunog propadanja i gubljenja krova nas glavom? U drzavi gde vas svaki dan plase nekim novim ratom, virusom ili prirodnom katastrofom. A da ne pocinjem kakvu buducnost i perspektivu ima to dete koje se rodi u ovom haosu. Sto rece pokojni N.Glogovac u jednom filmu „pa nisam ja sadista gospodjo!“

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime