Dosta politike, idemo na sport

0
99

U očekivanju da čujem neko suvislo objašnjenje zašto je Đilas išao kod Vučića i time dodatno zakucao ekser u saradnju SSP-a – do sada, smatralo se, te najrespektabilnije opozicione političke stranke, sa ostatkom opozicije, idemo na sport. Tu je, na ovaj ili onaj način, uključena najbrojnija popullacija, daleko veća od ukupnog broja svih građana zainteresovanih za promene u ovoj zemlji, a plaši me da će ih posle najnovijeg debakla opozicije na prethodnim izborima biti još manje. Time istovremeno javno postavljam Đilasu i dodatno pitanje – da li on očekuje da će na eventualnim ponovljenim izborima, za koje se on kako vidim zalaže, izaći veći broj glasača ili će se povećati broj apstinenata, što će se dodatno odraziti na rezultate izbora, jer suprotno tome, glasači SNS-a su poslušna vojska koja iz ovih ili onih razloga uredno izlazi na izbore.

E sad, ako mislite da je za razliku od politike u našem fudbalu – da počnemo od njega, sve super, onako kako gllasi zvanični naziv naše najelitnije lige, grdno se varate. Ni tu ni u nižerazrednim klubovima. Neću ovog puta o „navijačima“ – trenutno se njima više bavi pravosuđe, a neću ni o onome iz vlasti koji svojevremeno reče – Ne mogu im ništa, a hoće da se poredi sa Margaret Tačer, kojoj je za rešavanje tog problema trebalo ravno dva minuta. Ustala je u Parlamentu i rekla – Zavedite red u fudbalu da vam ja ne porušim te stadione! Ozbiljno su je shvatili I red je zaveden.

Suprotno tome ovaj naš hoće da im gradi još stadiona, pa tako i u Kikindi, gradiću na severu Banata, sa jedva tridesetak hiljada stanovnika, koji ima i svog ljubimca – nižerazredni klub koji igra negde u pokrajinskoj ligi Vojvodine, OFK Kikinda se zove, što bi u ptrevodu značilo Omladinski Fudbalski Klub Kikinda. Dobro, ne treba ni sa omladinom preterivati – oni će da igraju, a vodi će ih oni stariji i iskusniji na polzu omladine.

Da Vas podsetimo:  Jedan od razloga za zavijanje Srbije u crno

Elem, na nedavnoj utakmici pomenutog kluba sa pančevačkim Dinamom došlo je do incidenta, jer po mišljenju čelnika Kikinde sudija nije dobro sudio, pa su utrčali na teren da reše problem. Kako su ga rešavali ne čuje se iz tv snimka koji je prikazan – slike ima tona nema, pa se dalje informacije o tom slučaju mogu saznati samo iz službenog zapisnika:

„Pokreće se disciplinski postupak protiv OFK Kikinda zbog ulaska NN lica za vreme igre u ograđeni deo terena i psovanja, vređanja, pretnji i pljuvanja službenih lica utakmice između OFK Kikinda i FK Dinamo 1945″

Imena onih koji su izazvali incident nisu mogla da budu ustanovljena, pa se protiv njih, kao odgovornih lica neće voditi nikakav postupak – kaznu će platiti klub.

Milenko Jovanov / Foto: YT Screenshot

Međutim, Kikinda je mali grad, pa se tajne saznaju – kako prenosi N1, incident su izazvali gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i poslanik Milenko Jovanov, obojica članovi Srpske napredne stranke. Ovaj drugi je čak i potpredsednik Glavnog odbora vladajuće nam Srpske Napredne stranke, poznat javnosti iz vremena kad je Natašu Lekić, udatu Jeremić, suprugiu Vuka Jeremića, liderta Narodne stranke, optužio da je glavni narko diler u regionu. Vidi tekst Politika je kurva! i Dno … ima li čega ispod?, na www.opancar.com

Negde na prvim godinama prava, pre više od 50 godina, upamtio sam lekciju da visina kazne zavisi od stepena društvene opasnosti učinjenog dela. Tu lekciju je morao da prođe i onaj što ga je Sima Avramović, tadašnji dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, proglasio najboljim studentimu u istoriji tog fakulteta, da bi potom – za nagradu, Sima bio imenovan za ambasadora Srbije u Vatikanu.

Da Vas podsetimo:  Ne davite Beograd i ne davite porodicu

Pitanje: Da li je veća društvena opasnost što su se dva pijana reditelja u kafani na nekom filmskom festivalu u jutarnjim satima pofrkala, pa jedan od njih ustao i isprepucao onog drugog koji ga je cele večeri provocirao – odmaah potom je i uhapšen i očekuje ga suđenje za počinjeno krivično delo, ili što Milenko Jovanov – trezan, vaspitava omladinu u Omladinskom Fudbalskom Klubu Kikinda i svesno javno optužuje nevina lica za teška krivična dela sa čijim izvršenjem ta lica nemaju nikakve veze, a za učinjeno mu ne fali ni dlaka s glave?

To je poenta ovog teksta, a ne jedan od incidenata koji se svakodnevno dešavaju na našim fudblskim terenima.

*U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

autor:Dragiša Čolić

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime