Dr Jovana Stojković: KOLEKTIVNI IMUNITET – od matematičke do političke kategorije

0
3411

Građani Srbije su ovih dana bili obradovani vešću da će 1.000 dece migranata biti uključeno u obrazovni sistem Srbije. Jedan od njihovih zaštitnika je naglasio da da je „i po zakonu, koji osnovno obrazovanje tretira kao obavezno, neophodno uključiti decu izbeglice u sistem obrazovanja“. Ova obaveznost po zakonu nije obavezna za nevakcinisanu decu, državljane Srbije. Njihove roditelje, državljane Srbije, glupake koji ne razumeju „kolektivni imunitet“, u Domovima zdravlja dočekuju natpisi da za njihovu nevakcinisanu decu NEĆE biti izdavane potvrde za upis u vrtiće i škole.

Foto: fbr

Dolazak novih drugara migranata, objašnjava se u tekstu, odličan je za našu decu, jer će „naša deca biti obogaćena novim iskustvima, jer deca su ljubopitljiva i imaju živu međusobnu komunikaciju. Imali smo slučajeve i da su deca izbeglice tako dobro uspevala da se integrišu da su neki postajali i navijači srpskih fudbalskih klubova i igrali za timove svojih škola”. Odlazak starih drugara, nevakcinisanih državljana Srbije, takođe je odličan za našu decu, jer naši ugledni stručnjaci jednoglasno tvrde da su nevakcinisana deca, koja su zdrava i nemaju uzročnika bolesti u telu opasna za vakcinisanu, koja su zaštićena efikasnim i bezbednim vakcinama. Ako vam ovo zvuči čudno, to je zato što ste ludi i glupi.

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović, rekao je agenciji Beta da se procenjuje da se u Srbiji trenutno nalazi oko 1.000 dece školskog uzrasta, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

IZVEŠTAJ O SPROVEDENOJ IMUNIZACIJI NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE U 2016. GODINI Instituta za javno zdravlje Batut, na 34.strani kaže da se: “Polio endemski održava u tri zemlje (Pakistan, Avganistan i Nigerija) i u njima su prijavljeni svi slučajevi. Epidemiološku situaciju poliomijelitisa u 2013. godini obeležila je epidemija ove bolesti u Siriji, sa 25 potvrđenih slučajeva, kao i da je više puta potvrđen ilegalni transport i u prethodnoj godini veoma aktuelan boravak (azilanti i migranti) u Srbiji ljudi iz zemalja u kojima se polio endemski održava ili je cirkulacija ponovo uspostavljena (Sirija, Avganistan, Pakistan).” U istom izveštaju, na 37 str., se navodi da je „obuhvat vakcinacijom protiv poliomijelitisa dece iz romske populacije veoma nizak (20–30%)”.

Da Vas podsetimo:  Budi muškarac, žena nije kriva

Obzirom da Institut za javno zdravlje evidentno raspolaže ovim podacima, očekujemo da se javno oglase i odgovore na pitanje vakcinalnog statusa dece migranata i dece Roma, a ukoliko je neodgovarajuć, očekujemo da organizuju obaveznu vakcinaciju ove dece svim vakcinama iz kalendara vakcinacije, uz nemogućnost odbijanja od strane roditelja i nemogućnost upisivanja u predškolske i školske ustanove, a što je u skladu sa članom 32 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Neće se valjda ustanova koja brine o javnom zdravlju u Srbiji diskriminatorski odnositi prema deci samo zato što su druge boje i nemaju srpsko državljanstvo?

Blagodeti zdravstvene zaštite Srbije moraju biti dostupne svima!

Ukoliko se i desi da neko od drugara iz endemskog područja pored «novih iskustava» donese i poliomijelitis, savesni građani Srbije nemaju razloga za brigu. Prema članu 33 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju unošenja u zemlju bolesti koja je u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja, može se odrediti preporučena ili obavezna vakcinacija za sva ili za određene kategorije lica. Obzirom da je i Srbija u polio-free statusu, ovakav spasonosni scenario je i moguć i ozakonjen.

Za paranoične glupake, na snazi je, srećom, član 32 po kojem pri obaveznoj vakcinaciji, lice koje treba da se imunizuje istu ne može da odbije osim u slučaju medicinske kontraindikacije.

Za migrante se, u višejezičnom vodiču za imunizaciju i Nemačkoj navodi da je vakcinacija neobavezna i da svako može nakon razgovora sa lekarom da istu odbije ili prihvati.

Bolje migrant u Nemačkoj, nego Srbin u Srbiji.,
UG “Građanska inicijativa za neobavezu vakcinaciju”

facebookreporter.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime