Dr Peca Kon: Heroj ili dezerter struke?

1
491
Dr Predrag Kon / Foto: YouTube Screenshot

Epidemiolog Predrag Kon, od milošte, kako su i pojedini novinari sebi dozvolili da ga zovu, Peca, autoritetom i likom “preuzeo” je ime Kriznog štaba. Među strukom, koja je ovog proleća uživala najviše poverenje građana, pojedinci su otišli za ambicijama, drugi su se suvišno zasmejali… Kon, front face, dao je tako preko ekrana, fejsbuk statusa i konferencija naciji ono što joj je bilo potrebno – autoritet, u koji su ljudi poverovali. Koliko je onda opravdano pitanje – a šta je to tačno Kona sprečilo da nakon što je primio odlikovanje 11. novembra, kaže (opet?) tom prilikom predsedniku i javnosti da nam se bliži katastrofa, ako su njegove kolege i on već na to upozoravali, kao što je sam rekao, od 6. novembra?

Ili, šta dr Kona sprečava da prizna očigledan profesionalni poraz? Kao epidemiolog, on je “prvi među jednakima” a, kako smo pri vrhu crne liste zemalja s najlošijom epidemiološkom situacijom, jasno je da virus pobeđuje, tj. da bismo još jedino mogli da dođemo do Pirove pobede. Ceo život posvetio je epidemiologiji, ali u ovoj najvećoj drami, iz ko zna kojih sve razloga (od kojih su mnogi sigurno objektivni), stečeno znanje, bar do sada, nije uspeo da primeni na način koji bi bio u najboljem interesu društva u kojem je stekao reputaciju.

“Danas nije dan slavlja, ali jeste vreme časti i i vreme da se situacija preokrene u borbi protiv virusa, da sa pojavom vakcina i solidarnim sprovođenjem mera potisnemo ovu neman 21. veka”, poručio je dr Kon i podsetio da je istorija Ordena Karađorđeve zvezde, koji od danas nosi, seže u 1904. godinu. (Politika, 11.11.2020.)

Tačno dve nedelje kasnije za N1 Kon je rekao da je situacija u vezi sa korona virusom kritična, „čak na nekim mestima katastrofalna“, zbog smeštaja pacijenata i da se sa merama „svakako zakasnilo, to ja tvrdim“.

„Još od 6. novembra medicinski deo Kriznog štaba je predlagao restriktivnije mere. S druge strane postoji ozbiljna argumentacija u vezi sa ekonomskim aspektom… Kada se neke mere ne prihvate od strane celog Kriznog štaba, to je jednostavno tako, svako nosi svoj deo odgovornosti“, izjavio je tada Kon, kao i da je „jasno da se situacija ipak nije razumela dovoljno”.

Da li je umesno dodeljivati ordenje dok još prebrojavamo žrtve i borimo da preživimo epidemiju, druga je tema. Kako Kon sam kaže, sa kolegama je upozoravao, ali u njegovom delu opravdanja gubi se subjekat. Ta neposlušnost, nereagovanje na upozorenja medicinskog dela Kriznog štaba, nema ime, ni prezime, već postaje bezličnost, obojena ekonomskom argumentacijom.

Da Vas podsetimo:  DA LI STE ZNALI DA SE SLOVO Z KORISTILO U VOJNIM OPERACIJAMA ČETNIČKIH ODREDA?

Pažljivo osluškujući, neko bi mogao da čuje – katastrofa je na pomolu, nosite maske, čuvajte se, para nemamo, neće država izdržati ako se zaustavi. Ali naš BDP je, kažu, najbolji u Evropi, tako da sigurno nije to.

Ono što zaista čujemo od drugih članova Kriznog štaba i političara jeste kako moramo da se oslonimo sami na sebe, da je svaka porodica sopstveni krizni štab, a da istovremeno, ekonomski smo najbolji u Evropi.

Vojnik

Dr Predrag Kon je osim ordena, ove godine dobio i unapređenje. Vojnički deo njegovog imidža hranio je ideju o lojalnosti i sposobnosti, što i ne čudi znajući koliko poverenje uživa vojska u domaćoj javnosti. Između predstavnika vlasti, sa jedne strane, senzacija i teorija zavere sa druge, svaka reč “struke” je pažljivo osluškivana. Među tim stručnjacima, Kon je očinski, smirenim tonom, pridobio simpatije.

Zbog neodgovornog ponašanja i izjava, kritikovao je neke estradne zvezde, sportiste, odgovarao je pojedinim političarima, ali u odnosu na predsednika, “izbegavao je politizaciju”.

“Ja sam svojevremeno rekao da neću da kritikujem ponašanje predsednika, neću ni dalje ja da ga kritikujem, on je predsednik moj, ali očekujem da sluša sve što govorim.” (Utisak nedelje, 28.6.2020.)

U julu, nakon početka protesta, je rekao:

Politika ne diktira koje zaštitne mere će biti predložene, to je čista glupost, projektovanje u glavi ostrašćenih ljudi. Dosta je više, ljudi, rasprave i politiziranja, počnite da nosite maske jer ovaj virus je ušao u populaciju i moramo zajedno da se izborimo sa njim“, poručio je gostujući u emisiji „Probudi se“ TV NovaS.

A nekoliko dana ranije:

“Ja branim stanovništvo Srbije od virusa. Da li sam u toj situaciji sa vlašću ili ne, ja jednostavno imam jasne pokazatelje da sam vrlo često u sukobu. Taj sukob nije ne znam kakav, to je verbalna razmena mišljenja. Kada prelazi u bes ili nešto neprihvatljivo, ja kažem – dobro, ja razumem. Taj sav bes koji postoji treba preusmeriti prema virusu i stavljati maske.”

O posetama predsednika početkom aprila gradovima u vreme epidemije njegov komentar je bio:

Da Vas podsetimo:  Vučić nijednom nije rekao poslanicima opozicije da lažu

“Šta o tome razmišljam ostaviću za sebe. Pošto neminovno postoji politizacija, a ja pokušavam da se uvek izvučem iz te situacije. Ne zato što se plašim, već mislim da je važno da se slušamo s aspekta vezanog za sprečavanje epidemije i mislim da smo tu na dobrom putu svi zajedno bez obzira ko je kakve opcije.

On je istakao tada da razume politizaciju kao sastavni deo društvenog života – da trpi, da razume i da nema nikakvu emociju po tom pitanju i da mu je epidemiologija ključna.

Početkom maja, gostujući u emisiji sa predsednikom Srbije, izjavio je da kao epidemiolog smatra da, ako se predlažu mere koje podrazumevaju saradnju sa vlašću, bez toga takve mere ostaju mrtvo slovo na papiru.

“To je sastavni deo ovog posla, posebno u pandemijskim situacijama. Saradnja sa vlasti mora da postoji, u suprotnom možda nešto nije u redu sa članovima struke. Ako se pominje dobra saradnja sa vlašću u ovakvoj situaciji, to znači i dobru odbranu zemlje i njenog stanovništva”.

Posle izbora u junu:

„Sad je stvar poverenja, sada je ugroženo poverenje, a ako nema poverenja, ne možemo da radimo. Ja ne mogu lično sebe da pravdam, niti želim da se pravdam. Procena je bila i da izbori mogu da se održe čim je tako odlučeno. A (ocene) da smo ugrozili živote time što smo dopustili da se održe izbore su potpuno neprihvatljive. Toliki rad, a sada po svaku cenu treba pokazati da je to bilo političko. Svaliti sve na pojedince medicinskog Kriznog štaba je težak način ponašanja.”

Uzbunjivač

“Epidemiolog Predrag Kon jeste jedno svetlo iz Štaba, jer je prvo potvrdio da nije bio zaštitne opreme, a sada da se podaci o preminulima od kovida 19 skrivaju, javnost sada treba da ga zaštiti i da mu omogući da dalje iznosi podatke o tome šta nas je sve ova vlast lagala,” rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić u emisiji 360 stepeni početkom oktobra, a da “moramo da kažemo da je Kon imao hrabrosti”, složio se epidemiolog Zoran Radovanović.

Konove kolege su tada rekle i da Kona ne treba abolirati, ali da ga smatraju ili uzbunjivačem ili svedokom saradnikom. On je govorio javno o nepodudaranju brojeva, mada nije on taj koji je to otkrio javnosti.

Da Vas podsetimo:  Eskobar: Nema rokova za dogovor, priča o 24. februaru – apsolutno netačna

Ni dva meseca posle te podrške kolega, Kon je odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radeta Panića “da je zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao”, s obzirom da je zaraženo više od 2.300 zdravstvenih radnika, rekao da “nema govora o tome”.

“Mislim da je to neko lično viđenje. Odgovorno tvrdim na osnovu podataka koje imam da nema govora o pucanju sistema, jer su preduzete takve mere premeštanja, koje bi trebalo da budu mnogo bolje zapisane kako se sprovode i kako se stvara elastičan sistem u ovako teško situaciji”, rekao je Kon.

Dezerter

Od dr Kona smo mogli da čujemo ponekad i tri različite, nedosledne izjave u tri dana, pasivno-agresivno “izvinjavam se što postojim”, najave da će se povući, pa onda da ipak neće, itd. Sve vreme je prisutan u javnosti, upozorava, podseća, izražava zabrinutost, ograđujući se, kao u gluvoj sobi, sa ostatkom medicinskog dela Kriznog štaba od odluka koje su – donete. Od njega sada Ujedinjeni protiv kovida, traže odgovore na 50 pitanja u otvorenom pismu.

Pre neki dan Kon je rekao da ne može da bude protiv procena i odluka Vlade Srbije, jer je deo Kriznog štaba:

“Ako sam protiv, onda moram da izađem iz Kriznog štaba, što smatram dezerterstvom u ovoj situaciji.”

Uvaženi i iskusni epidemiolog, koga se tek poneko seća iz vremena svinjskog gripa, vojnički je odan svom doživljaju države. Očekivanja Konovih kolega koji ga vide kao potencijalnog uzbunjivača zato deluju preoptimistično. “I work for the British people. I do not gather intelligence so the government can lie to the British people,” (Izvor: independent.co.uk), rečenica je koja se u biografskom filmu pripisuje Ketrin Ganuzbunjivačici iz Velike Britanije, od koje su procurila dokumenta o „mutnom“ planu vlada Velike Britanije i SAD kako pripremaju uslove za izglasavanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o intervenciji u Iraku.

Da li će Konov princip odanosti javnost, građani i kolege ikada razumeti? Za taj odgovor, kao i za ordenje verovatno, još je rano, jer kraj rovovske brobe sa kovidom ne može ni da se nasluti.

Milijana Rogač
Izvor: Istinomer

1 KOMENTAR

  1. Kao epidemiolog, on je “prvi među jednakima” . Да, говоримо о последњем времену. Он је чак и ЈЕДНАКИЈИ од себи сличних.
    „Ceo život posvetio je epidemiologiji“ О, да, о да, о да!!! Како да не! „i da mu je epidemiologija ključna.“Oh Yeah?!!!
    stečeno znanje, bar do sada, nije uspeo da primeni“ Професорка Ана Глигић, међутим, јесте.
    Укратко, Карађорђева звезда је дошла у праве руке.
    „Vojnički deo njegovog imidža hranio je ideju o lojalnosti i sposobnosti,“ Да. Чизмаш. Како га видиш. Две наведене особине, лојалност и способност, код њега су савршено уравнотежене.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime