Dr Škobalj, dr Petrović – Ekonomski sunovrat Srbije!

0
2625

Tribina prof. dr Dragan Škobalј, dr Dragan Petrović, „Zašto je promašen postojeći ekonomsko-socijalni koncept u Srbiji i kako ga i na koji način hitno treba menjati da država i stanovništvo uskoro bukvalno ne bankrotiraju“

Ekonomija Srbije je skrajnuta tema u medijima, uglavnom se radi o šturim informacijama, ili jednostranim iznošenjem viđenja o „stalnom napretku“ pojedinih ministara, lјudi iz vlasti i njima po nekog bliskog stručnjaka, koji bi objašnjavali širem javnom mnjenju da su „reforme odlične“ i da kao što kaže predsednik „odlično nam ide“. O debatnim emisijama na elektronskim medijima, gde bi bilo koji stručnjak van estabilišmenta polemisao ili makar iznosio svoje mišlјenje, nema ni govora. Zapravo većina stručnjaka za ekonomiju i finansije ne podržavaju postojeći neoliberalni i neomonetaristički koncept vlasti, koji u tako ogolјenoj formi je napušten u svetu, a primenjuju ga samo zemlјe protektorati i kolonije, lišene suverene vlasti i to sa katastrofalnim posledicama za privredu i populaciju zemlјe.

Slično je u Srbiji gde katastrofalni model dovodi do rasprodaje svih privrednih resursa koje su generacije stvarale (fabrike, infrastrukturni objekti) i koji bi trebalo da budu neotuđivi deo vlasništva te zemlјe i države (rudnici, obradivo zemlјište, izvori vode, banje i dr.). Redovan profesor Univerziteta, stručnjak za energetiku prof. dr Dragan Škobalј i Naučni savetnik dr Dragan Petrović, održali su tribinu na temu stanja ekonomije u Srbiji i izneli alternativni koncept koji bi trebalo primeniti i suprotstaviti postojećoj neomonetarističkoj i neoliberalnoj koncepciji. Tribinu je snimio Srpski kolektiv, jedan od retkih slobodnih medija u Srbiji.

Na tribini su navedene ekonomske i privredne, finansijkse mere koje bi mogle oporaviti privredu, pomoći da se ne satire stanovništvo Srbije u ekonomsko-socijalnoj ravni, spreči dalјe zaduživanje i rasprodaja preostalih resursa. Takođe spomenute su i konkretne opasnosti koje prete Srbima u demografskoj ravni, jer se smanjuje stanovništvo negativnim priraštajem i iselјavanjem, između ostalog i kao posledica promašene ekonomske politike, odustva njene socijalne dimenzije i demografske politike, a readmisija Roma i talasi migranata sa Bliskog istoka ozbilјno mogu izmeniti strukturu populacije i u srednjem roku. Paralelno sa geopolitičkim izazovima i nesposobnošću i podobnošću novom svetskom poretku vlasti i vladajućih struktura u zemlјi, odelјavanjem stručno naučne zajednice pritiscima i blokadom medija od javnosti, te je potrebno osvešćivanje stanovništva i vraćanje strateških pitanja zemlјe u javno mnjenje i demokratsko odlučivanje. Za one koji nisu upoznati sa osnovama promašenosti postojećeg neoliberalnog makroekonomskog modela, tako hvalјenog u javnosti od vlasti, dovolјna je i ova tribina koja približuje građanima suštinu neophodne promene postojećeg ekonomsko-socijalnog modela.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime