Dragačevsko udvoričko pismo

0
1619

Umesto da pomaže građanima koje je zadesila nevolja, velika nevolja, jer im je voda posle 2014. i 2016. opet ušla u dvorišta, podrume, kuće, škole, na sportske terene, u proizvodne pogone, nova Dragačevska vlast je brže-bolje potrčala da piše udvoričko pismo Generalnom sekretarijatu Predsednika Srbije.

Da uprkos tome što se u poslednjih pet godina još jedna „stogodišnja poplava“ dogodila u vreme naprednjačke vlasti, makar malo okaju svoje grehe za nebrigu i javašluk, tako što će se maksimalno angažovati na pružanju pomoći poplavljenima, lokalni naprednjaci su potrčali da poljube skute onome ko ih je svojim imenom doveo na vlast.

Pri tome su ga i masno slagali tvrdnjom da se odbrambeni bedem koji je nakon poplava 2014. i 2016. godine, podignut pored reke Bjelice pokazao vrlo efikasnim jer su Lučani ovih dana, zahvaljujući izgradnji tog bedema, spašeni od najgore i do sada nezapamćene elementarne nepogode.

Niti je ovo početkom juna bila najgora i nezapamćena elementarna nepogoda, naročito kada uporedimo sa poplavama 2014. i 2016., niti je odbrambeni bedem u potpunosti obavio svoju funkciju.

Foto: printscreen

 

Potpisnici pisma Generalnom sekretarijatu, među kojima su predsednik opštine Milivoje Dolović, pa otac Radoš i sin Nenad, Milovanovići, jedan kao generalni direktor u fabrici u kojoj radnici ginu kao glineni golubovi, a drugi kao Poverenik SNS-a, a nije izostao ni Slobodan Nešovanović, predsednik Mesnog odbora SNS Lučani,  prećutkuju odlučne činjenice da bedem ne štiti levu obalu Bjelice jer preostalih 180 metara nije izgrađeno zbog navodne „nemarnosti i neodgovornosti“ neimenovanih pojedinaca.

Prećutkuju i činjenicu da je postojeći odbrambeni bedem već probijen i izbušen  na nekoliko mesta, pa je voda ipak prodrla i poplavila i stambene i poslovne objekte.

Prećutkuju činjenicu da opština Lučani nema Jedinicu civilne zaštite, koja bi opremom i uvežbanim ljudskim resursima bila od velike pomoći građanima u nevolji.

Da Vas podsetimo:  Rušenje

Prećutali su i činjenicu da je opštinski Štab za vanredne situacije u trenutku kada su pisali pismo već objavio da je preko 200 domaćinstava poplavljeno, a u pismu kažu „Konačno građani Lučana, zaposleni u MB Namenska, privredni subjekti u industrijskoj zoni i meštani okolnih sela, koja su do sada bila plavljena, ovog puta su bili bezbrižni, na radost svih nas.

Znajući valjda ko mu piše pismo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je  pored ostalih delova Srbije koji su ovih dana doživeli istu sudbinu kao i Dragačevo, posetio Dragačevce i lično se uverio koliko su u prethodnih nekoliko dana bili „bezbrižni na radost svih nas„.

I na kraju, jedno sasvim logično pitanje – šta treba da rade nosioci lokalne vlasti u Dragačevu, ako predsednik države treba da brine o zaštiti od poplave i saniranju štete kada do poplave dođe. Ako je već uz zalaganje i pomoć predsednika Srbije izgrađen odbrambeni bedem, zar lokalna vlast nije kadra da se makar stara o njegovom održavanju, da reši imovinsko-pravni odnos za preostalih 180 metara i da ne dozvoli da bedem za nepunih godinu dana bilo ko probije i obesmisli njegovu funkciju.

Uostalom kakav je to odbrambeni bedem, ako je bušan kao švajcarski sir?

Izvor: ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime