Dragan Dobrašinović: Nije lako Hrvatima

0
427

Stvarno nije lako Hrvatima. Jednom u životu reše da izaberu Srbina za predsednika i dopadne ih totalni idiot.

Dobro, taj pohrvaćeni Srbin ne bi, ni da ga muče kao Malog Radojicu, priznao da je ono što svi znaju da jeste, ali to ništa ne menja. Srbin je poreklom, nesumnjivo i podrijetlom, tako da je muka i naša, ne samo hrvatska.

Da ne ispadne da se teške reči izgovaraju olako, evo i kratkog obrazloženja. Mada, imajući u vidu o kome je reč, i minimalno je maksimalno.

Nema ničeg čudnog u tome što je Zoran Milanovića izjavio da je „Draža Mihailović bio jedna obična budala“. Čak naprotiv. Jer, biti zamorče Šuvarove reforme školstva a potom i Račanovo ideološko mladunče i pravilno razumeti ulogu, mesto i značaj prvog antinacističkog i, još važnije, prvog nekomunističkog gerilca u pregaženoj Evropi, zaista je nemoguće. Tu nikakve priče, pa ni one o De Golovim i Trumanovim odlikovanjima ne pomažu. Tu ništa ne pomaže.

Ono što stvar čini težom, a hrvatskog predsednika dovodi u sukob ne samo sa istorijskim činjenicama već i sa zdravim razumom, jeste deo izjave u kojem za đenerala Mihailovića eksplicitno izgovara da je „on bio jedan oportunist“.

Dakle, đeneral Mihailović je, po Milanoviću, bio neko ko se odlično snašao i prilagodio prilikama iz interesa, odnosno iskoristio povoljne prilike radi ostvarivanja svojih ciljeva, ne mareći za moralna načela. Jer, oportunista je baš takav tip, ako je verovati rečnicima stranih reči i izraza.

Osim nepobitne činjenice da  je ceo period rata proveo sa svojim vojnicima i narodom, po šumama i planinama zapadne Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, oružjem se suprotstavljajući okupatorima, o njegovom oportunizmu jasno govore reči kojima je propraćena nacistička ucena njegove glave sa 100.000 rajhsamaraka u zlatu sredinom 1943. godine. Zločinac, engleski plaćenik, smešni hvalisavac, bandit. Ovo je oportunista Mihailović za nemačke okupatore i ubice.

Da Vas podsetimo:  Od čega će zavisiti broj Srba stradalih u Jasenovcu?

O oportunisti  Mihailoviću ponešto govore i reči De Gola, vođe francuskog Pokreta otpora i budućeg predsednika države. „Legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših vojničkih vrlina“. U prevodu sa francuskog na hrvatski – čist oportunist.

Eto, o oportunizmu đenerala Draže Mihailovića toliko. A o Milanoviću? I o njemu toliko. A sad, da li je u njegovom slučaju u pitanju ona stara narodna da šuplju glavu i vetar nosi, što je posebno opasno kada je ta glava i glava države ili je ispravnije ono što o njemu govori hrvatski premijer Andrej Plenković, da je u pitanju „prevarant i prodavač boze“, nije previše ni važno.

A ono što jeste važno i što treba imati u vidu je da čoveku zaista nije dobro i da mu dobro biti neće. Nema na vidiku tog leka ni vakcine koji bi to mogli da promene.

Izvor: Iskra

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime