Dragan Veselinov u Skupštini Srbije novmbra 1999.

1
1609

draganPoštovani predsedniče, kolege poslanici, pre nego što bih se osvrnuo na ovaj predlog da se danas na dnevni red naše skupštine stavi i pokuša povući iz javnog opticaja Zakon o javnim informisanju, želim da protestujem što je predsednik Narodne skupštine protivustavno zakazao  ovu sednicu Narodne skupštine u redovnom zasedanju 40 dana posle ustavnog naloga.

Po članu 79. Ustava Srbije, predsednik Skupštine morao je da zakaže ovu sednicu 1.oktobra, u petak, ove godine. To je učinjeno 40 dana posle, a to je značajna destrukcija rada, umanjivanje značaja rada Narodne skupštine. To je, ne samo povreda Ustava, ovo je istovremeno povreda prava naroda da u ovoj skupštini iskoristi svih 90 dana, koliko je predviđeno da ova skupštna u redovnom zasedanju radi.

Podneo sam predlog da se ova skupština izjasni o tome hoće li na dnevni red ili neće da stavi Predlog zakona da se ukine Zakon o javnom informisanju, otuda što je postojeći Zakon o javnom informisanju procenjen, ne samo u ovoj partiji, već u našem narodu, kao instrument državne represije i terora nad medijima. Ovaj zakon nije doprineo poletu profesionalizma i razvoju novinarstva. Izazvao je strah, izazvao je povlačenje. Mi želimo da se ovaj zakon povuče. Po ovom zakonu novinari, ukoliko budu tuženi, pred sudovima moraju dokazivati da su govorili istinu, a ne da su govorili neistinu. To je krupna povreda pravnih principa. Samo zbog toga bi ovaj zakon morao biti povučen iz opticaja. Na osnovu ovog zakona država je odredila drakonske kazne za one koji navodno govore neistinu.

(Komentar iz sale: Lažeš.)

Vi ste dužni da nas zaštitite od ljudi koji su umesto varvarske kože dobili odela, ali im je duh ostao isti. Dakle, po ovom zakonu o javnom informisanju određene su drakonske kazne svima onima kojima se navodno dokaže da su neistinito pisali. To naizgled izgleda pravedno. Neko će kazati da je demokratski, da niko nema ništa protiv da onaj koji je napisao laž, koji je napisao neistinu, bude i kažnjen. Međutim, drakonske kazne kada se rasporede u ovom društvu, gde je materijalno bogatstvo novac, finansije, drastično preraspodeljeno, tako da je manjina u društvu bogata, a većina u kojoj se mogu nalaziti slobodni mediji nema gotovo ništa, onda drakonske kazne služe za suzbijanje slobodnog novinarstva, jer državni mediji i državna sredstva informisanja, koja zavise od politike Socijalističke partije Srbije i njenih satelita, a koja je naslonjena na celu državnu privredu kao izvor svog političkog budžeta, ona nema problema, to novinarstvo, ti mediji, da izdrže bilo koju kaznu.

Da Vas podsetimo:  Mit o sporazumu iz Karađorđeva – nije bilo dogovora Miloševića i Tuđmana o podeli Bosne i Hercegovine

Mi jesmo za kažnjavanje, ukoliko se laže, ukoliko se govori neistina, ukoliko se vređa, ukoliko se nemoralom služe novinari, ali ukoliko kazne samo naizgled kažnjavaju jedne, a druge ne mogu, onda je to nova separacija u društvu i mi predlažemo da se ovaj zakon povuče iz javnog opticaja. U njemu ima i dobrih odredbi, ali te odredbe nisu plod napora, političkih napora i stučnih napora, u okviru predlagača ovog zakona od pre nekoliko meseci. Te dobre odredbe su deo napora nezavisnih grupa u Beogradu, koje su se bavile predlogom i želele da predlože novi zakon o javnom informisanju ovde u Skupštini.

Mi želimo da se ovaj zakon povuče iz javnog opticaja i da ne nastane pravni vakum time što ćemo se vratiti na stari Zakon o javnom informisanju, ne zato što je on posebno bolji, već zato da ne bi došlo do praznine.

(Komentar iz sale: Koji vi?)

Istovremeno, uložili bismo najveći napor da se u stručnim krugovima i ovde u Skupštini preduzmu koraci da se izradi Predlog novog zakona o javnom informisanju, koji bi zadovoljio profesionalne kriterijume, koji bi bio u stanju da izdrži političku kritiku i koji bi bio željen u našoj javnosti. Hvala vam lepo.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime