Draganovi duvan čvarci u Melburnu

0
1280

melburn2-1Petlove je, kaže, morao da zakolje, jer po australijskom zakonu ne smeju kukurikanjem da uznemiravaju komšiluk

MELBURN – Dragan Ostojić, rodom iz mesta Vilčevići između Caparda i Papraće u Republici Srpskoj, živi u predgrađu Melburna, gde na tradicionalan način pravi najkvalitetnije srpske “svinjarije”.

Ovde u dalekoj Australiji sa suprugom Snežanom, sa kojom ima šestoro dece, tri ćerke i trojicu sinova, živi više od 20 godina. Ekipa jedne producentske kuće posetila ih je u nameri da prikaže interesantan život srpske migrantske porodice koja čuva svoju tradiciju.

Za Dragana, koji je aktivan i pri našoj crkvi u Melburnu, kažu da pravi najbolje duvan čvarke u ovom delu Australije, a na “mirise i ukuse” njegove otadžbine navikle su se, s godinama, i komšije Australijanci.

“Jedino im nekada zasmeta miris pečenja i čvaraka. Ponekad navrate, ali im i ja odnesem malo da ih počastim. Nemam nikakvih problema sa komšilukom”, kaže Dragan, dok mu na tremu isped kuće vise dimljene poutke i komadi sušene slanine.

On je od dvorišne drvene kućice za dečju igru napravio pušnicu, a ima i domaće kokoške, među kojima i kvočku sa malim pilićima. Petlove je, kaže, morao da zakolje, jer po australijskom zakonu ne smeju kukurikanjem da uznemiravaju komšiluk.

Tu je i pečenjara u kojoj peče prasiće za veselja naših zemljaka u Melburnu i okolini, kao i prostorija za topljenje čvaraka, gril za roštilj…

Na duvan čvarke je najponosniji, jer je za njih potrebno, kaže, da se čovek pošteno namuči. Tope se skoro 4 sata, za razliku od običnih koji budu gotovi za oko sat vremena.

Ostojići tope čvarke i zbog masti.

“Sve spremamo na masti, jer je tako zdravije”, kaže Dragan, dok iz daleke Australije diže zdravicu svojom prijateljima, zemljacima širom sveta, posebno, kaže, onima “u otadžbini Republici Srpskoj i Majci Srbiji”.

Da Vas podsetimo:  „ŠTO NE KUPIM? OKLEN KUKAVČE?“: ISPOVIJEST STVARAOCA REPUBLIKE SRPSKE

D.M.

ekspres.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime