Drama u Ukrajini privodi se kraju?

0
828

Russian military personnel sit atop armoured vehicles outside Kamensk-ShakhtinskyU Minsku je danas postignut dogovor o prekidu vatre i o povlačenju teškog naoružanja duž cele linije fronta u Ukrajini, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.

– Uspeli smo da se dogovorimo o ključnim stvarima – rekao je Putin posle 16-časovnih pregovora u Minsku, u kojim su učestvovali i predsednici Ukrajine i Francuske, Petro Porošenko i Fransoa Oland, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Dogovor, koji će na snagu stupiti u nedelju, 15. februara, omogućava stvaranje šire tampon zone.

Merkelova je kasnije izjavila da „ne gaji iluzije“ o sporazumu i da „ima još prepreka“ koje treba prevazići pre postizanja rešenja konflikta. Dodala je da „postoji realna šansa da stvari krenu nabolje“.

Nešto kasnije je i nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer kazao da je „najvažnije“ da je postognut dogovor o prekidu vatre i da je time učvršćen mirovni sporazum iz septembra, takođe postignut u Minsku.

– Voleli bismo da je učinjeno više, ali ovo je ono što su mogli da postignu ruski i ukrajinski predsednik – rekao je Štajnmajer.

Sličnu ocenu izneo je i Fransoa Oland, koji je rekao da ima još posla, ali da je sporazum „realna šansa“ da stvari krenu nabolje.

Lideri proruskih pobunjenika takođe su izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i nadu da će konačno biti postignuto „mirno rešenje“ konflikta na istoku Ukrajine.

Razgovori u Minsku počeli su ubrzo pošto su proruski separatisti na istoku Ukrajine u sredu izvršili jedan od najžešćih napada na ukrajinsku vojsku, kada je u blizini grada Debalceva stradalo 19 ukrajinskih vojnika.

Vašington je u poslednje vreme otvoreno govorio o mogućnosti naoružavanja ukrajinske vojske, kako bi se ona odbranila od „ruske agresije“.

U Briselu danas treba da počne samit posvećen Ukrajini, na kojem će učestvovati Merkelova, Porošenko, Putin i Oland. Na dnevnom redu planirano je između ostalog razmatranje uvođenja novih sankcija Rusiji, ali se očekuje da će posle dogovora u Minsku prema Moskvi biti zauzet nešto mekši stav.

Da Vas podsetimo:  Laž o „vranjskom genocidu“ u „Nečistoj krvi“

Poslednja runda pregovora između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske održana je u septembru u Minsku, kada je postignut dogovor o prekidu vatre, koji su obe strane u više navrata prekršile.

Sukobi između proruskih separatista i ukrajinske vojske počeli su pre deset meseci na istoku Ukrajine i u njima je do sada poginulo više od 5.300 ljudi.

Pregovori u Minsku trajali su skoro 17 sati.Dnevno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime